2 d’agost 2018 | <9ªL> Conselleria de Treball, Comerç i Indústria

Les Illes Balears registren 579.762 afiliacions a la Seguretat Social al juliol i marca un altre màxim històric d'ocupació NNota Informativa

Les Illes Balears registren 579.762 afiliacions a la Seguretat Social al juliol i marca un altre màxim històric d'ocupació

​L’atur a les Illes arriba a 37.243 persones, una dada que se situa per primera vegada per sota de l'existent el 2008
Al juliol s'han registrat 579.762 afiliacions a la Seguretat Social a les Illes Balears, xifra que representa un màxim històric d’afiliació en qualsevol mes de la sèrie històrica. En termes interanuals, aquesta pujada representa un 3,1%, és a dir 17.339 persones més treballant. A més, aquestes dades constaten que les Illes Balears encadenen 6 anys seguits creant ocupació i que continua consolidada com la Comunitat Autònoma que té més ocupació que abans de la crisi, en concret un 13,6% enfront del -1,8% de l'Estat.

En el conjunt nacional l'augment d'afiliacions al juliol ha estat de 3% comparat amb el mes de juliol de 2017. En termes intermensuals, les Illes presenten un increment respecte al juny de 11.073 afiliacions, un 2% més.

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, que ha presentat avui les dades d’afiliació i atur juntament amb el director general d’Ocupació i Economia, Llorenç Pou, ha destacat que "les Illes Balears encadenen ja 52 mesos amb creixements interanuals d'afiliació per sobre del 3%, unes dades que corroboren que estam davant la fase de creixement de l'ocupació més llarga de l'època recent, la qual cosa hem de valorar en la seva justa mesura".

Negueruela ha precisat que, enmig del context de creixement d'afiliacions, el sector turístic segueix creant ocupació a les Illes, un 1,7% més al juliol que fa un any, "el que li fa arribar també un màxim històric en el sector amb 156.848 afiliacions, un 40% més que a l’inici de la crisi".

Ocupació de qualitat: tota la nova ocupació és indefinida

El titular de Treball ha assenyalat que la millora del mercat de treball no només es produeix en l'àmbit quantitatiu sinó que també ho fa en termes de qualitat de l'ocupació. En aquest sentit, ha explicat que per tercer mes consecutiu cau l'ocupació temporal i parcial. Al juny, darrera dada disponible, les afiliacions a temps complet s'incrementen en 20.154 respecte a fa un any i les afiliacions a temps parcial cauen en 691 persones.

D'aquesta manera, la taxa de parcialitat continua la seva reducció a Balears el mes de juny, darrera dada disponible, i se situen en 16,3%, una reducció de 3,2 punts des de 2015, front a la taxa de parcialitat de l'Estat, al juny fou de 24,2%. El conseller ha fet referència als resultats del Pla de Lluita contra la precarietat en el treball per explicar algunes de les causes del descens de la parcialitat i la temporalitat.

Negueruela ha precisat que tota la generació d'ocupació és amb contractes indefinits i que aquestes xifres s'estan accelerant fins arribar al seu màxim històric el mes de juliol, amb 266.465 llocs de treball indefinit, 40.000 més que abans de la crisi. Concretament, al juliol hi ha hagut 22.560 més de persones afiliats amb contractes indefinits que fa un any. Per contra, les afiliacions amb contracte temporal cauen en 3.097.

Pel conseller, "aquesta evolució positiva de l'ocupació indefinida permet neutralitzar l'efecte perniciós de la rotació laboral, i és per això que s'està aconseguint generar ocupació sense haver d'incrementar el nombre de contractes".

L'increment dels salaris arran de la signatura de convenis en sectors com hostaleria i comerç i recentment el de neteja, amb un increment del 12% en els propers anys, és un altre element que ha estat destacat com a part de la millora qualitativa de l'ocupació de les illes.

Atur 

Al juliol es registraren a les Illes Balears 37.243 persones aturades, una xifra que indica que per primera vegada el nivell de la desocupació se situa per sota de l'existent el 2008. En termes interanuals aquesta dada baixa en 1.911 persones (-4,9% ) i les illes encadenen 6 anys consecutius amb reduccions interanuals de l'atur.  L'atur cau a Menorca (6,5%), Mallorca (5%) i Eivissa (3,4%), però puja a Formentera un 3,7%.

Des d’una perspectiva intermensual l'atur a les illes s’incrementa en 656 persones (1,8%), un comportament lligat a l'estacionalitat de la construcció els mesos d'estiu.

Reducció de l'atur de llarga durada

El titular de Treball ha continuat explicant que en el marc de la reducció de l'atur, el col·lectiu que ha registrat un major descens és el d'aturats de llarga durada, que ho fa a un ritme 3 vegades superior al del conjunt de la desocupació. El nombre d'aturats de llarga durada al juliol és de 12.545 persones, la meitat dels existents el 2015. Les Illes Balears són la comunitat on més es redueix l'atur de llarga durada.

Finalment, el conseller ha recordat que encara hi ha 19.857 persones aturades sense cap tipus de prestacions (53%), pel que ha insistit en la necessitat de reivindicar polítiques de protecció social. En aquest sentit, ha informat que, juntament amb el Ministeri d'Ocupació aquest dimecres les comunitats autònomes han votat a favor de modificar el sistema de protecció per a persones aturades.