6 novembre 2017 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

La Conselleria de Medi Ambient i els Ajuntaments de Capdepera i Artà acorden iniciar un procés participatiu per ampliar el Parc Natural de la Península de Llevant NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Conselleria de Medi Ambient i els Ajuntaments de Capdepera i Artà acorden iniciar un procés participatiu per ampliar el Parc Natural de la Península de Llevant

\ Els ajuntaments d’Artà i de Capdepera han mostrat interès perquè s’aprovi l’ampliació del Parc
\ Miquel Mir demana als dos batles que “ajudin a aconseguir i garantir el suport social dels seus municipis”

El 9 de novembre de l’any 2001 es va declarar el Parc Natural de la Península de Llevant i les reserves naturals de cap de Ferrutx i cap des Freu. Un any després, amb el Decret 58/2002, de 12 d’abril, de modificació del Decret 127/2001, de 9 de novembre, pel qual es declara el Parc Natural de la Península de Llevant, se’n reduí substancialment la superfície fins a les 1.407,09 hectàrees terrestres actuals, les quals corresponen íntegrament a propietat pública.
 
Avui el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, i el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Miquel Mir, s’han reunit amb els batles d’Artà i de Capdepera, en el mateix Parc, ubicat al nord-est de l’illa de Mallorca. El director general ja s’havia reunit en ocasions anteriors amb els representants dels ajuntaments d’aquestes localitats. De fet, la Conselleria ja ha rebut l’interès de l’Ajuntament de Capdepera i l’Acord del Ple de l’Ajuntament d’Artà favorables a l’ampliació.
 
L’objectiu d’aquesta trobada és fixar la línia de treball per a la proposta acordada de la futura ampliació del Parc Natural de la Península de Llevant. En aquests moments es començarà a debatre la proposta, que la Conselleria vol treballar amb el consens de tots els implicats. El director general, Miquel Mir, ha demanat als dos batles que “ajudin a aconseguir i garantir el suport social dels seus municipis, ja que això facilitarà molt més la tramitació i l’aprovació final de la proposta d’ampliació”.
 
D’altra banda, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha manifestat que hi ha “el compromís polític d’ampliar el Parc”, però que és necessari aconseguir l’ampliació “amb consens i diàleg, i amb la participació des del primer moment dels dos actors principals, els dos ajuntaments”. Vidal ha declarat que en la reunió d’avui “s’han començat a discutir els límits, l’àmbit i els objectius d’aquesta ampliació”.
 
El conseller ha explicat que es començarà amb uns tallers, en què els ajuntaments ajudaran a identificar les persones interessades i els col·lectius que han de participar en la redacció del Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals que ha de regir aquesta actuació.
 
Ambdós batles s’han mostrat satisfets per la proposta i han valorat molt positivament que es comenci aquest procés participatiu amb els ciutadans. De fet, el batle de Capdepera, Rafel Fernández, ha manifestat el desig que “la proposta arribi a les zones que ja estan protegides, ZEPA, LIC i ANEI”, i el batle d’Artà, Manolo Galán, tot i que ha declarat que es parteix d’una experiència anterior “que no va ser bona”, ha assegurat que ara “no es tracta de posar un límit més, sinó de donar una qualitat al límit que posam”. Galán ha afegit que vol “un procés participatiu, clar i transparent”.
 
Aquest Parc Natural està constituït per diferents hàbitats mediterranis, com són els alzinars, els ullastrars i els pinars, els penya-segats, les platges arenoses i les torrenteres, els quals es combinen amb els ecosistemes agraris creats en el transcurs del temps formant una de les zones de paisatge més riques i diverses de Mallorca.