18 maig 2017 | <9ªL> Presidenta

Inca comença els projectes de formació dual amb un programa per formar joves en el sector del calçat NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Inca comença els projectes de formació dual amb un programa per formar joves en el sector del calçat

Francina Armengol visita les instal·lacions on es formaran els alumnes, que treballaran en tres empreses
Francina Armengol ha visitat avui els alumnes del projecte de formació en el sector del calçat a Inca, el primer dels programes de formació dual en sectors estratègics promoguts pel Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB). El programa ha arrencat aquest mes de maig a Inca amb una inversió pública de 167.147 euros i 11 beneficiaris, que es formaran i faran feina en fàbriques de calçat de primer nivell.
 
Durant un any, els alumnes combinaran ocupació i formació en les empreses Lorenzo Fluxà, SAU, que donarà feina a 5 alumnes; Alta Zapatería  Balear, SL, que també tindrà 5 alumnes de formació, i Calzados Bestard, que tendrà un alumne.
 
“Des del Govern tenim clar que una de les qüestions en què hem d’invertir els recursos és en ajudar els treballadors i treballadores a tenir una millor formació”, ha indicat la cap de l’Executiu. L’objectiu és poder tenir una feina digna i “amb més possibilitats de salari i de condicions laborals”, ha afegit. Per la seva banda, el conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, ha recordat que la formació s’ha adaptat a les necessitats de les empreses participants.
Així mateix, la presidenta ha destacat la feina que s’està duent a terme per donar un impuls a la indústria illenca i ha recordat que la Llei d’Indústria ja es tramita al Parlament.
 
El SOIB ofereix formació dual en sectors estratègics mitjançant contractes per a la formació i l'aprenentatge, en activitats econòmiques considerades estratègiques i en sectors amb projecció d'ocupació i amb necessitats de formació de capital humà.
 
Sota la modalitat de formació dual els participants reben els ensenyaments dins de la jornada laboral i, en acabar, obtenen un certificat de professionalitat de l'ocupació relacionada amb el treball previst en el seu contracte de treball. Per tant, aconsegueixen un benefici doble: formació qualificada i, alhora, experiència professional, fet que, sens dubte, millorarà l'ocupabilitat de les persones beneficiàries.
 
A les Illes Balears, la present convocatòria de formació dual ocuparà 260 persones i té un pressupost ja concedit de més de 3,7 milions d’euros.
 
A l'octubre l'Ajuntament d'Inca començarà un altre projecte del SOIB de formació dual, al sector de la fusta i el moble, que ocuparà a 10 alumnes-treballadors.
 
El sector del calçat
Pel que fa al sector del calçat, cal tenir en compte que durant els darrers anys n’ha caigut el valor de les exportacions. Aquesta variable és una mostra de la situació de pèrdua de competitivitat i productivitat que està patint una de les nostres indústries principals.
 
Tenint en compte que la formació de capital humà és un dels factors que influeixen en la competitivitat d’una indústria, projectes com el de la formació dual han d’ajudar a la recuperació d’aquest sector.
 
La Conselleria de Treball, Comerç i Indústria ha mantingut reunions amb el sector del calçat a Mallorca i especialment a Menorca per identificar, diagnosticar i elaborar estratègies per millorar la internacionalització i, per tant, la competitivitat d’aquesta activitat industrial. Tota aquesta feina s’ha de veure reflectida en el Pla Estratègic Industrial que s’està confeccionant i que considerarà el sector calçat com un sector estratègic.