5 gener 2018 | <9ªL> Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques

Balears reduirà el deute a l’any 2018 per primera vegada i evita demanar 142 milions d’euros de nou endeutament NNota Informativa

Balears reduirà el deute a l’any 2018 per primera vegada i evita demanar 142 milions d’euros de nou endeutament

El Govern preveu la primera reducció del deute en termes absoluts, de més de 6 milions d’euros en relació al tancament de 2017 / Balears recorre a menys endeutament del que pot assumir i assoleix un “punt d’inflexió” després d’anys de creixement continuat del deute
La Comunitat Autònoma de les Illes Balears reduirà el deute públic a l’any 2018 en termes absoluts per primera vegada a la història, amb una rebaixa de més de 6 milions d’euros respecte al tancament de 2017, i evita esgotar el límit de nou endeutament a aquest nou any, una via per la qual renuncia a endeutar-se en més de 142 milions d’euros en relació a les seves possibilitats, segons les previsions de la Conselleria d’Hisenda i Administracions Públiques.

El Govern de les Illes Balears preveu una reducció del deute de 6,1 milions d’euros al tancament d’aquest any. Una disminució que rebaixaria la xifra global de deute fins als 8.799 milions d’euros al final de 2018, mentre que la previsió de tancament a 31 de desembre de 2017 era de 8.805 milions d’euros. La darrera dada publicada pel Banc d’Espanya va situar el deute en 9.049 milions d’euros al tancament del tercer trimestre de 2017.

Per al 2018, la previsió del Govern és deixar de demanar 142,7 milions de nou endeutament respecte a allò que podria endeutar-se segons la seva capacitat i els límits establerts pel Ministeri d’Hisenda i Funció Pública. En cas d’esgotar el marge d’endeutament, Balears acabaria 2018 amb 8.942 milions de deute, però la previsió del Govern es tancar l’any amb una xifra de 8.799 milions, segons dades de la Direcció General del Tresor, Política Financera i Patrimoni.

La possibilitat d’endeutament de Balears per al 2018 arriba a 1.084 milions, dels quals 947,3 corresponen a les amortitzacions ordinàries, 124 milions al dèficit permès per aquest exercici (0,4% del PIB) i 12,7 milions a cobrir les liquidacions negatives del sistema de finançament 2008/2009. No obstant això, el Govern ha presentat un pressupost que compleix amb escreix els objectius d’estabilitat i només té previst formalitzar nou endeutament per import de 947,8 milions, com es reflecteix a la Llei de pressuposts.

D’aquesta manera, Balears ha de recórrer al 2018 a menys endeutament del que podria assumir i ha previst uns ingressos per aquesta via de 947,8 milions, mentre que la despesa per cobrir el pagament de les amortitzacions del deute previstes per aquest exercici representa 953,9 milions. Una diferència de 6,1 milions que permetrà reduir el deute al tancament de 2018, fins a assolir una xifra global de 8.799 milions d’euros, segons les previsions del Govern.

Es tracta de l’inici d’una nova etapa per a Balears la qual suposa un “punt d’inflexió” després d’anys de creixement continuat del deute públic, segons ha manifestat la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, que ha destacat la “línia de control i estabilització” del deute públic mantinguda per aquest Govern des de l’inici d’aquesta legislatura.
La darrera dada del deute, de 9.049 milions al final del tercer trimestre de 2017, representa un 30,8 % del PIB i manté la senda d’estabilització dels darrers anys, així com les previsions de compliment de l’objectiu de deute al tancament de 2017, amb poc més de 8.805 milions, un 29,6 % del PIB, per sota del límit fixat en el 30,1 % en referència a la valoració de l’economia de Balears. Per al 2018, la previsió és del 28,4 %, quan l'objectiu és del 29,1 %.

COMPENSACIÓ DEL DEUTE I FINANÇAMENT

La consellera reconeix que Balears encara pateix un “deute alt”, del qual més d’un 70% correspon als mecanismes de finançament de l’Estat, i ha recordat que la manca de finançament ha generat uns 5.000 milions d’euros del deute públic autonòmic des de l’any 2002, una xifra vinculada principalment a l’anterior model de finançament. Per aquest motiu, una de les propostes de Balears és la condonació parcial del deute per part del Govern de l’Estat.

Cladera defensa que la “compensació” del deute procedent del “problema històric d’infrafinançament” s’ha d’incloure dins la reforma del sistema de finançament, una reclamació que també han fet altres governs autonòmics. La consellera espera que el Govern de l’Estat presenti la seva proposta de nou model de finançament, malgrat el retard que ja acumula en aquest sentit respecte a les promeses de tenir-lo enllestit abans d’acabar l’any 2017.

El Govern ha demostrat una “gestió acurada, amb la qual compleix amb els objectius de dèficit i de deute i amb els terminis de pagament a proveïdors”, ha destacat Cladera, i per aquest motiu critica tant les “amenaces” del Govern de l’Estat en relació al compliment de la regla de despesa com la retallada de 67 milions d’euros en l’aportació a Baleares dels recursos del sistema de finançament per a 2018 respecte a les quantitats que havia comunicat el Ministeri d’Hisenda i Funció Pública el passat mes de juliol.

La consellera recorda que Balears és “una de les comunitats més complidores” i critica que la reducció del finançament “pot tenir conseqüències negatives precisament en el compliment dels objectius que requereix el ministeri, un fet que resulta una incoherència”. “El Govern de l’Estat carrega la pressió sobre les comunitats per l’objectiu tal vegada menys important, com la regla de despesa, i en canvi pren decisions de retallada d’ingressos per a les comunitats que dificulten el compliment dels altres objectius”, ha afegit.

La consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, també ha manifestat que espera que el ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, pugui rectificar el més aviat possible i adoptar noves mesures per tal de pal·liar la situació generada a les comunitats autònomes amb aquest canvi de criteri en relació al finançament assignat per a 2018.