4 d’abril 2019 | <9ªL> Presidenta

Oberta la línia d’ajuts de 40 milions d’euros de l’IDAE per promoure parcs fotovoltaics a les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Oberta la línia d’ajuts de 40 milions d’euros de l’IDAE per promoure parcs fotovoltaics a les Illes Balears

El Govern i l'IDAE han informat als promotors d'aquestes ajudes. Els parcs en tràmit sumen 230 MW i permetrien estalviar 260.000 tones anuals d'emissions de CO
La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, acompanyada del conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha presidit avui una reunió amb els representants del sector de promotors d’energies renovables de les Illes durant la qual el director de Renovables de l’IDAE (Institut per a la Diversificació i l’Estalvi d’Energia) del Ministeri de Transició Ecològica, Joan Groizard, ha donat a conèixer l’aprovació d’una convocatòria d’ajuts específica per a parcs fotovoltaics a les Illes Balears dotada amb 40 milions d’euros.
 
És una línia d’ajuts per a les Illes Balears que el Govern de les Illes havia demanat reiteradament a l’Estat i que serà cofinançada amb fons europeus FEDER. Els ajuts tenen l’objectiu de fer avançar la implantació de renovables i estan adreçats als promotors de parcs fotovoltaics.  Armengol ha recalcat que “aquesta mesura ve derivada de l’aprovació del Règim Especial de les Illes Balears”, que té una part específica dedicada a energia. “Compromet al govern estatal d’invertir en aquesta comunitat autònoma en termes energètics”, ha subratllat.
 
La resolució de la convocatòria de l’IDAE s’ha publicat al BOE aquest mateix dijous, així que, a partir de demà, ja es podran presentar els projectes. Tenen tres mesos per fer-ho i tots els parcs han d’estar finalitzats el 2022, tot i que molts estan llestos per començar la construcció de forma immediata. Tota la informació estarà també disponible a la web de l’IDAE.
 
Armengol ha agraït la col·laboració del Ministeri de Transició Ecològica per tal de fer possible aquesta convocatòria. “Passam de les paraules als fets, amb una ajuda que és necessària per poder arribar allà on nosaltres no podem i que compensi el fet insular”, ha expressat la presidenta, recordant que els costos per instal·lar parcs fotovoltaics són més alts a les Illes Balears per la seva rendibilitat.
 
A més dels 40 milions d’euros que l’IDAE destina a aquests ajuts, es preveu una segona partida de 20 milions per si és necessària. En el marc d’aquesta convocatòria, els promotors que hi vulguin participar podran rebre ajuts d’un màxim de 15 milions per empresa i projecte.
 
Armengol ha destacat que les Illes Balears han estat “líders i pioneres per aconseguir les emissions zero” i ha recordat que aquestes mesures han d’anar “més enllà d’una legislatura”. En aquesta línia, la presidenta ha expressat que aquests ajuts són “imprescindibles per arribar a una producció d’energies 100% netes el 2050”.
 
Cal recordar que l’horitzó que fixa la Llei de canvi climàtic i transició energètica de les Illes Balears és tenir unes illes lliures de combustibles fòssils i 100 % d’energies renovables el 2050. Per al 2030 les previsions són disposar d'un 35 % de renovables (85% a Menorca en el marc del projecte Menorca 2030), un 23 % de reducció del consum energètic i una minva del 40 % de les emissions contaminants.
 
El detall de la convocatòria ha estat pactat entre el GOIB i l’IDAE, amb la participació dels promotors renovables, que han estat treballant en qüestions tècniques aquests mesos, segons es va acordar a finals de desembre de 2018.
 
Parcs fotovoltaics
Actualment hi ha en servei 36 parcs fotovoltaics a les Illes Balears, que produeixen 71 MW. Entre 2012 i 2015 únicament es va instal·lar 1 MW i en l’actualitat estan en tràmit 26 parcs fotovoltaics que sumen 230 MW, multiplicant-se per tres la potència en parcs fotovoltaics des de 2015.
 
La posada en servei d’aquests parcs permetrà superar els 300 MW. El conseller Pons ha informat que aquesta potència en energia renovable “estalviarà l’emissió de 260.000 tones anuals de CO₂ i 500 tones anuals de diòxid de sofre SO₂”. Just amb els parcs actuals i els que estan en tràmit, les Illes Balears poden arribar al 10% de renovables el 2020 en el conjunt de les Illes i fins al 20% a Menorca.
 
Dels parcs que estan en tràmit, 22 són de petites dimensions i sumen 100 MW. Es tracta de parcs d’entre 2,4 i 3,9 MW. Altres 4 són majors i sumen 130.
 
Els ajuts faran més atractiva econòmicament l’aposta pels parcs de menors dimensions que són els que s’adapten a l’especificitat territorial de les Illes.
 
Característiques de la línia d’ajuts per a les Illes Balears:
- Se subvencionen més els projectes de petites dimensions (els connectats a xarxa de distribució), a dia d’avui de fins a 4 hectàrees, per fomentar els petits i reconèixer les majors dificultats que tenen per ser rendibles. La principal novetat de la convocatòria és que s’ha permès que es puguin presentar projectes que encara no han finalitzat la seva tramitació ambiental, només si són de menys de 10 hectàrees, per maximitzar la concurrència i la convocatòria serveixi també per estimular la presentació de nous projectes de petites dimensions més enllà dels que ja estaven en tramitació o autoritzats.
 
-Es poden presentar projectes a partir de 100 kW, fet que obre la porta a instal·lacions en sostres de certes dimensions.
 
- Es poden subvencionar tant sistemes fixos com amb seguidor, i també sistemes d’emmagatzematge (bateries) associats a les plantes solars
 
- L’ajuda que podran rebre els promotors dels parcs consisteix en una subvenció inicial a la inversió en els projectes renovables, que després vendrien la seva energia en condicions de mercat
 
- És una convocatòria amb concurrència. Es valoren els factors següents:
 
- Nivell d’ajut demanat (qui menys ajut demani més punts obté)
 
- Estat de la tramitació (com més passes s’hagin assolit en la tramitació del projecte, més puntuació).
 
- Es poden introduir factors en funció de la localització (per illes o per zones en funció de la penetració de renovables).

- Els promotors poden escollir rebre la subvenció de forma anticipada com a préstec, o rebre-la una vegada s’hagi executat el projecte.

-Els ajuts concrets a cada projecte dependran de la rebaixa que facin respecte de l’ajut màxima a l’hora de participar en la convocatòria.
 
-En tot cas, com a límits màxims es preveuen ajuts que podrien arribar al 15% per a grans projectes i 25% per a petits projectes, en funció del sistema de càlcul.