7 març 2018 | <9ªL> Presidenta

El Govern presenta a la ITB l’estratègia balear de protecció del medi ambient NNota Informativa

El Govern presenta a la ITB l’estratègia balear de protecció del medi ambient

Armengol i Busquets es reuneixen amb representants d’entitats alemanyes especialitzades en temes ecològics i ambientals
El Govern de les Illes Balears ha presentat avui la seva estratègia balear de protecció del medi ambient, en una reunió celebrada en el marc de la ITB de Berlín, en què s’han exposat els avantprojectes de la Llei de canvi climàtic i de la Llei de residus davant la responsable de Turisme de WWF-Alemanya, Martina Von Müenchhausen; el Dr. Henning von Nordheim, cap de direcció de l’Agència Federal per a la Conservació de la Naturalesa Marina, i Marion Hammerl, presidenta de Global Nature Foundation. També hi han assistit el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons; el director general de Turisme, Antoni Sansó, i el director general de Residus, Sebastià Sansó.
 
Durant una trobada amb els mitjans, Armengol ha destacat que les diferents iniciatives mediambientals i les lleis que s’impulsen des del Govern, com la Llei de canvi climàtic, la Llei de residus i la que permetrà que Formentera limiti l’entrada de cotxes a l’illa, “ens situen a l’avantguarda” i “fan possible que les Balears continuïn sent una destinació líder”. “Volem unes illes no contaminants, unes illes que aposten decididament pel reciclatge i no per la generació de més residus, i unes illes que també potencien la mobilitat sostenible”, ha indicat la presidenta.
 
Per la seva banda, Busquets ha destacat que el visitant alemany “és un turista inquiet, que ve a fer esport, a gaudir del patrimoni cultural i de la natura, que valora ser rebut a unes Illes Balears més amables i que, per tant, també valora l’esforç que fa amb l’aportació de l’impost de turisme sostenible, perquè puguem conservar aquest patrimoni”.
 
En conseqüència, la vicepresidenta ha explicat com aquesta aposta pel medi ambient ja té efectes sobre el tipus de turisme que visita les Balears. La consellera ha indicat que les dades de visitants i de despesa turística del darrer trimestre de 2017 i del gener de 2018 certifiquen l’èxit de “Better in Winter”, l’estratègia promocional centrada en el producte turístic de qualitat corresponent al període d’octubre a maig. Segons ha exposat Bel Busquets, “el turista alemany fa una despesa mitjana de 131,90 € per persona i dia a les nostres illes. Hem de destacar també que el turisme alemany ha augmentat un 5 per cent. Arribam a 4.800.000 turistes perquè augmenten les visites entre octubre i maig”. D’aquesta manera, es minimitza la concentració de visitants en temporada alta i s’avança cap a un model més equilibrat i sostenible.

Pel que fa a les inversions fetes amb la recaptació de l’impost de turisme sostenible l’any 2017, Busquets ha assenyalat que una bona part dels projectes finançats responen a l’objectiu de rehabilitar espais d’un gran valor ambiental i cultural. Ha parlat de la recuperació de les murades de Ciutadella (Menorca), de l’adquisició i protecció de la casa pagesa tradicional de sa Senieta (Formentera) i de la protecció del medi natural d’Eivissa i la seva agrobiodiversitat.
 
Amb motiu de la celebració, aquest 2018, de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural, l’ATB ha organitzat una presentació amb premsa turística alemanya per tal d’exposar diferents projectes de recuperació i revaloració del patrimoni cultural i natural de les Illes Balears. En aquesta presentació també hi han participat els consells insulars.
 
En el seu discurs institucional, la presidenta Armengol ha destacat l’aposta del Govern i dels consells per un model de turisme que compatibilitza la prosperitat econòmica de les Illes Balears amb el respecte al seu medi ambient i al seu patrimoni. A continuació, la vicepresidenta Busquets ha fet referència als projectes de protecció i recuperació del patrimoni històric i mediambiental que són finançats per l’impost de turisme sostenible. Aquestes iniciatives, ha dit, permeten realçar elements culturals i naturals que contribuiran a un turisme de més qualitat i de temporada baixa.
 
El Consell Insular de Menorca ha exposat els 25 anys de l’illa com a Reserva de la Biosfera. El Consell Insular de Formentera s’ha centrat en el seu patrimoni natural i cultural, i ha destacat especialment la posidònia oceànica. El Consell Insular d’Eivissa ha presentat part del seu patrimoni cultural. Finalment, el Consell Insular de Mallorca ha parlat de la Serra de Tramuntana com a principal element del patrimoni mallorquí.
 
Durant el matí, Armengol i Busquets, acompanyades per la resta d’autoritats, han recorregut l’estand de les Illes Balears, on es fa promoció de Mallorca, Menorca i Formentera, i dels municipis de Calvià, Llucmajor, Marratxí, Palma i Pollença. També hi són presents el Consorci de Turisme de Sant Llorenç i Son Servera, així com set empreses coexpositores. Les autoritats també han visitat els estands d’empreses de les Illes Balears amb presència a la fira, i també l’estand de l’illa d’Eivissa.