17 d’abril 2019 | <9ªL> Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme

La UIB i la Fundació Bit analitzaran la percepció de les fakenews entre l’alumnat de les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La UIB i la Fundació Bit analitzaran la percepció de les fakenews entre l’alumnat de les Illes Balears

És la primera iniciativa d’aquest tipus que s’emprèn a les Illes Balears sobre les notícies falses a internet i xarxes socials
La Universitat de les Illes Balears (UIB) i la Fundació Bit han signat un conveni per establir un marc de col·laboració i coordinació amb la finalitat d’analitzar la percepció de les fakenews (notícies falses) entre l'alumnat de les Illes Balears. El Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació (PAPE) de la UIB i l'àrea de cibersocietat de la Fundació Bit treballaran de forma coordinada per definir l'estat de l'art de les fakenews, definir el marc teòric, la metodologia d'investigació i realitzar el treball de camp.

L’objectiu és fer un estudi de camp que permeti analitzar, a través de les dades recopilades, l’impacte i la percepció de les notícies falses entre el col·lectiu de l’alumnat de les Illes per després redactar un informe amb els resultats i recomanacions per divulgar-los entre la societat de les Illes Balears. És la primera iniciativa d’aquest tipus que s’emprèn a les Illes Balears sobre aquest fenomen que les xarxes socials, a causa de la seva universalització i gratuïtat, han contribuït a multiplicar.

En l'última dècada, els mitjans socials s'han convertit en una de les fonts més importants per informar-se. A través de les xarxes socials també circulen fakenews o notícies falses, que esdevenen un llastre d'Internet i les xarxes socials que estan canviant la percepció de la realitat. En aquest sentit, la correcta anàlisi de la percepció de les fakenews facilitarà prendre mesures per ensenyar a combatre la seva credibilitat.

Entre els eixos de la Fundació BIT destaca la incorporació de les tecnologies de la informació i comunicació (TIC) a la vida dels ciutadans mitjançant projectes de sensibilització, capacitació, informació i divulgació, com aquest estudi. A través del departament de Cibersocietat, la fundació estructurarà un formulari en línia per recollir dades a partir dels indicadors i variables acordats amb la UIB, farà una anàlisi descriptiva de les dades recopilades, i redactarà i publicarà un informe sobre la metodologia, els resultats i recomanacions a la pàgina web de la Fundació BIT per divulgar-les entre la societat de les Illes Balears.

D'altra banda, membres del grup de recerca Educació i Ciutadania, del Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació (PAPE) de la UIB, seran els encarregats de definir els objectius i hipòtesis de l'estudi, aportar una metodologia d'anàlisi, proposar els indicadors i variables que cal analitzar, validar les hipòtesis i redactar, com a mínim, un article científic per enviar-lo a una revista indexada.

Aquest conveni té una durada de dos anys, la qual es podrà prorrogar de manera anual fins a dos anys més per acord mutu entre les parts.