13 febrer 2019 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Planícia acollirà el banc de varietats locals de cirerer de Mallorca NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Planícia acollirà el banc de varietats locals de cirerer de Mallorca

La plantació ajunta 28 varietats d'aquest arbre fruiter
La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, mitjançant l’Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera (IRFAP), treballa en la recuperació de les varietats locals. Fa uns anys es va iniciar un projecte de descripció morfològica i agronòmica així com genètica de més de 20 varietats antigues de cirerer que han permès identificar les diferents sinonímies entre les nomenclatures prospectades, i dur a terme la caracterització dels cirerers. La recerca s’ha duit a terme juntament amb la finca de Can Montserrat (Estellencs) i el departament d’Hortofructicultura del CITA d’Aragó.

Avui, en una visita a la finca, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal; el director general d'Agricultura i Ramaderia, Mateu Ginard i el batle de Banyalbufar, Mateu Ferrà han pogut veure la nova plantació on els tècnics de l'IRFAPels han explicat que part de les varietats ja es troben a una plantació privada (Can Montserrat) però a més, per donar continuïtat a la feina de recuperació i caracterització s’han reunit totes les varietats locals descrites a una plantació a la finca pública de Planícia on s’intentarà conservar un banc de germoplasma de cirerer a s’Hort de sa Menta, una zona on un temps n’era tradicional el cultiu.

Segons el conseller Vidal, "la nova plantació de cirerers de Planícia permetrà aprofundir en la descripció i diferenciació en col·lecció de les varietats a més de la seva funció de reserva i conservació del recursos fitogenètics d’interès agrari. A diferents finques públiques tenim bancs de germoplasma com aquest, de vinya a Sa Granja, d'ametllers a Son Real i de tarongers a Raixa, per conservar aquest patrimoni agrari."

La col·lecció de Planícia constituirà una reserva de varietats de cirerer que es troben en greu risc d'erosió genètica i per tant una ajuda per a la recuperació i estudi de les varietats tradicionals de cirerer i alhora una petita contribució per recuperar el paisatge agrícola de l'hort de sa Menta.

La plantació ajunta 28 varietats locals amb quatre rèpliques per varietat que ocuparà uns 4000 m2 distribuïts en dues marjades amb un marc de plantació de 6x5m distribuït a portell. Comptarà amb un reg de suport abastit d’aigua de la font de sa menta, es protegirà amb un tancament per dificultar l’accés a les cabres i tot gestionat en un sistema de cultiu ecològic.

Paral·lelament , des del 20 de setembre de 2018 ja es compta amb el reconeixement de la descripció oficialment reconeguda (DOR) de cinc cultivars locals de cirerer (‘Blanca’, ‘Comosa’, ‘del Capellà’, ‘Primerenca d’abril’ i ‘Sarró’) que suposa que queden inscrites en el Registre de varietats comercials i compleixen el requisit per ser comercialitzades.

La nova plantació de cirerers de Planícia permetrà aprofundir en la descripció i diferenciació en col·lecció de les varietats a més de la seva funció de reserva i conservació del recursos fitogenètics d’interès agrari.

Es poden trobar les descripcions de les varietats al web del Catàleg de varietats locals www.varietatslocalsib.com .

Per altra banda, a la finca pública de Planícia, entre el 2016 fins al 2018, l'Institut Balear de la Natura ( IBANAT) ha executat actuacions per valor de 586.819,18 euros dels quals en provenen fons de l'Impost de Turisme Sostenible, de fundació La Caixa, del Pla de Desenvolupament Rural i dels mateixos recursos de la Conselleria.

Entre d'altres, les actuacions s'han centrat en la recuperació de cultius, recuperació de la parcel·la Font de sa Menta, manteniment general i gestió agrícola-ramadera, impermeabilitzar l'Aljub de les cases, el centre de recuperació del Ferreret, rehabilitació de la caseta de sa Font de s'Obi, construcció de banys i fossa sèptica, faixes contra incendis, reforma estructural de la terrassa de les cases i impermeabilització coberta.

Està previst que al llarg del 2019 s'inverteixin 579.822 euros per seguir amb les tasques de rehabilitació del refugi de ses cases de Ses Collidores, pendent encara de la llicència, així com també la impermeabilització dels safareigs i treballs de millora d'espais naturals.