25 desembre 2019 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

L’Hospital de Manacor utilitza una nova tècnica per a l’extirpació de pòlips del còlon complexos NNota Informativa

L’Hospital de Manacor utilitza una nova tècnica per a l’extirpació de pòlips del còlon complexos

El Servei d’Aparell Digestiu i Endoscòpia de l’Hospital de Manacor aplica una nova tècnica per a l’extirpació de pòlips del còlon complexos i forma part dels 16 hospitals pioners que l’han implantada. Aquesta tècnica de resecció endoscòpica mucosa sota l’aigua (REM underwater) per a l’extirpació de pòlips de còlon complexos es va donar a conèixer en el 41è Congrés Nacional d’Endoscòpia, duit a terme aquest mes de novembre passat.

El cap del Servei de Digestiu,  Andrés Sansó, i el metge adjunt digestiu de l’Hospital de Manacor, Oliver Patrón, han explicat que els avenços tecnològics de l’endoscòpia  digestiva han contribuït a la identificació i caracterització de lesions mucoses complexes, així com a desenvolupar tractaments altament precisos i mínimament invasius que es poden aplicar en lesions d’alta complexitat, i constitueixen a hores d’ara una alternativa eficaç i segura al tractament quirúrgic convencional.

En el Congrés nacional es varen presentar les dades dels 16 centres espanyols pioners a aplicar la tècnica de REM sota l’aigua, descrita el 2012 pel Dr. Kenneth Binmoeller als EUA, que facilita la resecció de grans lesions mucoses de manera segura i eficaç, ja que es basa en l’efecte físic de la flotabilitat de les lesions poliposes que s’aconsegueix en utilitzar aigua en la llum del còlon, en comptes d’aire.

El primer estudi espanyol, amb el títol «Eficacia de la resección endoscópica mucosa underwater para el tratamiento de lesiones colorrectales complejas. Ensayo clínico aleatorizado y multicéntrico», està liderat i coordinat per la Unitat d’Endoscòpia de l’Hospital General Universitari de Ciudad Real.

Els autors varen concloure que aquesta nova tècnica permet la resecció de grans lesions mucoses sense necessitat d’injecció de substància submucosa, aporta molta més seguretat durant la resecció (el mitjà líquid dissipa la calor originada pel corrent de tall i disminueix el dany tèrmic dels teixits), redueix els temps d’intervenció i presenta una taxa menor de recurrència quan es compara amb altres tècniques endoscòpiques, i destaca que és un procediment netament ambulatori. Aquest estudi va ser premiat com a millor comunicació del Congrés Nacional d’Endoscòpia.