1 juny 2022 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

Més de 14.000 alumnes reben formació en tècniques de reanimació càrdiopulmonar gràcies al programa “RCP a l’Escola” NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Més de 14.000 alumnes reben formació en tècniques de reanimació càrdiopulmonar gràcies al programa “RCP a l’Escola”

Avui s'ha dut a terme una Jornada d'Ensenyament de RCP en la qual han participat un miler d'infants de Mallorca

Més de 14.000 alumnes de les Illes Balears, així com 170 professors de secundària de centres educatius sostinguts amb fons públics, han rebut formació en tècniques bàsiques de reanimació cardiopulmonar mitjançant el programa formatiu «RCP a l’escola», coordinat pel SAMU 061 i amb la col·laboració de la comunitat educativa. El personal destinatari del projecte és el professorat de 2n i 3r d’educació secundària obligatòria, amb l’objectiu que assoleixin el coneixement de les tècniques per tal de divulgar-les al seu alumnat i aquests, a la vegada, a tot el seu entorn més proper.

Així ho han explicat els consellers d’Educació i Formació Professional, Martí March, i de Salut i Consum, Patricia Gómez, després d’inaugurar avui la Jornada d’Ensenyament de Rehabilitació Cardiopulmonar a un miler d’escolars que s’ha celebrat avui al Poliesportiu de Son Moix, organitzada per la Societat Balear de Pediatria, Cooreducasalut, i el SAMU 061, amb motiu del 68 Congrés Anual de la Societat Espanyola de Pediatria, que comença demà al Palau de Congressos de Palma.

El programa s’ha pogut dur a terme gràcies a un conveni signat abans d’iniciar-se el curs 2021-2022 entre les conselleries d’Educació i Formació Professional i Salut i Consum. La iniciativa, no obstant, no va poder executar-se fins al mes de febrer d’enguany, a causa de les mesures de contenció contra la COVID-19 que es fixaren per preservar de contagis els centres educatius. En només tres mesos, però, la bona resposta del professorat, coordinats per tècnics del servei del SAMU061 ha aconseguit donar un impuls a aquesta formació que continuarà al llarg del curs de l’any que ve, donada la bona acollida per part de la comunitat educativa.

Així mateix, el proper curs tots els centres educatius de secundària de les Balears comptaran amb un maniquí per poder dur a terme les pràctiques de suport vital bàsic, gràcies a la donació de 200 ninots de l’empresa Laerdal, que desenvolupa productes i programes per a proveïdors d’atenció sanitària, organitzacions voluntàries, institucions educatives, hospitals i militars arreu del Món i que ha col·laborat en l’esdeveniment que s’ha celebrat avui.

Projecte RCP a l’Escola

En total, en el projecte 'RCP a l'Escola' han participat 104 centres educatius de les Balears, el 67% dels centres educatius de Mallorca, el 57% dels de Menorca i el 88% dels d’Eivissa. L’objectiu, no obstant, és poder arribar al 100% de centres sostinguts amb fons públics de la comunitat abans d’acabar el 2.022.

El projecte «RCP a l’Escola» té per objectiu divulgar les maniobres de la reanimació cardiopulmonar entre la població escolar, ensenyant-les als docents dels col·legis de les Balears perquè puguin, alhora, ensenyar-les als seus alumnes, i que els alumnes mostrin les tècniques al seu entorn familiar i d’amics i així successivament, de manera que en un breu termini s’assoleixi l’objectiu de gaudir d’una generació formada en suport vital bàsic.

L’aprenentatge per part de persones que no formen part del col·lectiu de personal sanitari de quina és la situació indicada i quina és l’execució correcta de determinades tècniques o maniobres sanitàries elementals, davant de situacions d’urgència vital, pot ser una de les mesures més eficients per protegir la vida de les persones.

Cada dia, de mitjana, es produeixen dos episodis d’aturades cardiorespiratòries a les Illes Balears. L’execució immediata i correcta de maniobres de reanimació cardiopulmonar davant d’una situació així pot ser determinant per a la supervivència de qui la pateix i per a una recuperació més ràpida amb manco necessitats de rehabilitació i per a una persistència menor de seqüeles en les persones afectades.