LOGO CAIB
30 març 2023 Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors

Els crèdits ISBA impulsats pel Govern permeten mobilitzar enguany fins a 100 milions d’euros per reforçar el suport al teixit empresarial NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Els crèdits ISBA impulsats pel Govern permeten mobilitzar enguany fins a 100 milions d’euros per reforçar el suport al teixit empresarial

La consellera Rosario Sánchez presenta la nova línia de crèdits amb els quals s’han aprovat 360 milions per a més de 4.000 empreses i autònoms els darrers tres anys

Durant el 2022 el finançament per inversió ha crescut fins al 62 % del total i ha superat el nivell previ a la pandèmia, i els crèdits per crear empreses han augmentat més que mai

La nova línia d’avals d’ISBA SGR, amb el suport del Govern de les Illes Balears, per facilitar l’accés al finançament en condicions molt avantatjoses a empreses i treballadors autònoms de les Balears, permetrà mobilitzar enguany un finançament de fins a 100 milions d’euros. Aquesta nova convocatòria dona continuïtat a la via de suport al teixit empresarial, la qual s’ha incrementat els darrers tres anys, en el context de la pandèmia de la COVID-19 i els efectes de la invasió de Rússia a Ucraïna, amb un total de 360 milions en les operacions aprovades des del 2020 per a més de 4.000 empreses i autònoms.

La consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha presentat avui la nova línia anual de crèdits acompanyada del president de la societat de garantia recíproca, Eduardo Soriano; la directora general del Tresor, Política Financera i Patrimoni del Govern, Aina Galmés, i el director d’ISBA, Jesús Fernández, i també ha exposat el balanç d’activitat del 2022. L’any passat, a través d’ISBA, s’aprovaren operacions a 964 empreses i autònoms per un total de 97,2 milions, un 22 % més que l’any 2021. D’aquest volum de finançament, abans d’acabar l’any, se n’havien formalitzat 85,6 milions.

Enguany, durant aquests tres primers mesos de l’any, ja s’han aprovat operacions per un import de 37,3 milions —un 51 % més que durant el mateix període de l’any passat—a 375 empreses i autònoms. Per a aquest any 2023, s’obre ara formalment la nova línia ordinària, la qual permet tant finançar noves inversions (crèdits de fins a 1 milió d’euros) com rebre liquiditat (fins a 300.000 euros), i continua vigent la línia especial per a liquiditat posada en marxa el passat mes d’octubre, dins l’escut social per afrontar la inflació i els efectes de la guerra, inicialment fins al proper 31 de maig.

Tal com han destacat la consellera Rosario Sánchez i els responsables d’ISBA, la nova línia incentiva la inversió empresarial i bonifica especialment les inversions transformadores, aquelles que més contribueixen a la millora i la diversificació del model productiu i a la sostenibilitat mediambiental, econòmica i social: en recerca i innovació, transició ecològica i energètica, digitalització, sectors emergents, projectes lligats a la mar i la sostenibilitat o gestió de l’aigua, i altres àmbits, com el foment de l’emprenedoria de la dona. La convocatòria ofereix operacions avalades al 100 % i bonificacions del tipus d’interès, el cost de l’aval i el cost d’obertura i d’estudi. La línia disposa de cofinançament del fons FEDER de la Unió Europea.

Més inversió i creació de noves empreses

El darrer any, en un escenari de reactivació econòmica, ha continuat augmentant de manera notable la demanda de finançament per posar en marxa noves inversions empresarials. Així, durant el 2022, els crèdits per finançar inversions ja han suposat un 62 % del total de les operacions formalitzades, una xifra molt superior al 44 % del 2021 i, especialment, al 8 % del 2020, quan gairebé totes les operacions foren per aportar liquiditat a les empreses. El volum de recursos per inversió durant el 2022 ha estat de 53 milions (+78 % respecte de l’any anterior), de manera que ha superat àmpliament el nivell de l’any previ a la COVID-19 (32 milions durant l’any 2019) i quadruplica la dada d’inversió del 2020 (13 milions).

Actualment, segons les dades del 2022, l’acció d’ISBA ajuda a mantenir 44.227 llocs de treball a les Illes Balears, un 22 % més en relació amb l’any anterior, a un total de 3.842 empreses i autònoms (un 8 % més). Una altra fita destacada del 2022 és que ha estat l’any amb un nombre més gran d’operacions destinades a la creació de noves empreses. Aquest suport a l’emprenedoria ha suposat finançar un total de 268 nous projectes, per un import conjunt de 22,6 milions, un 35 % més que durant l’any 2021. Els crèdits per a emprenedors representen el 31 % de les operacions avalades per ISBA l’any passat. Dins aquests ajuts, cal destacar que els autònoms suposen més de la meitat (54 %) dels emprenedors avalats.

Ajuts a totes les illes i sectors

D’acord amb les dades del 2022, el Govern ha destinat, de mitjana, un ajut de prop de 5.000 euros per empresa per a les operacions de finançament. A més, durant l’any passat també s’aprovaren noves operacions d’ajornament dels terminis de devolució de préstecs, una altra mesura molt rellevant després de la pandèmia i amb la qual, en tres anys, s’ha aprovat ajornar el retorn de 113 milions a 1.250 empreses a través d’ISBA.

Aquest suport a empreses i autònoms arriba a totes les illes i sectors. En la distribució territorial, pel que fa a l’accés a nous crèdits, el gruix de les operacions aprovades l’any passat correspon a Mallorca, amb un total de 80 milions adreçats a 790 empreses i autònoms. Mentre que a Menorca la suma ha estat de 100 operacions aprovades per un total de 10,3 milions, i a Eivissa i Formentera, de 6,8 milions en un total de 74 operacions.

Per sectors, en volum de finançament, els que sumen quanties més altes en el balanç del 2022 són la indústria (13,2 milions), amb un 15 % del volum total de les operacions formalitzades; els serveis (12,5 milions), amb el nombre més elevat de beneficiaris l’any passat (169), i el transport (10,6 milions). Els allotjaments turístics (9,3 milions), el comerç al detall (8,8 milions) i els bars i restaurants (8,5 milions) han estat els altres sectors amb més volum de finançament concedit a través dels crèdits ISBA durant el 2022.