25 d’abril 2024 Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural

Agricultura, Pesca i Medi Natural, amb la col·laboració de l’Aliança per l’Aigua, impulsa un estudi de zones humides potencials per reintroduir el calàpet a Eivissa NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Agricultura, Pesca i Medi Natural, amb la col·laboració de l’Aliança per l’Aigua, impulsa un estudi de zones humides potencials per reintroduir el calàpet a Eivissa

L’objectiu és aconseguir recuperar les poblacions d’aquest amfibi endèmic i protegit a les Illes Balears

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, amb la col·laboració de l’Aliança per l’Aigua, ha impulsat un estudi per elaborar un mapa de zones humides potencials per a la reintroducció del calàpet (Bufotes balearicus) a l’illa d’Eivissa. Aquesta espècie d’amfibi endèmic de les Illes Balears es troba en un estat desconegut de conservació a Eivissa a conseqüència de la pèrdua d’hàbitats aquàtics, necessaris per a la seva reproducció i supervivència.

«Aquest futur mapa tindrà en compte zones humides naturals com ara basses temporals i petites basses associades a torrents, i també zones humides artificials com ara safareigs, abeuradors, síquies i basses de reg. El principal objectiu d’aquest projecte és recuperar les poblacions del calàpet a Eivissa», ha explicat el conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet.

La desaparició del calàpet és un dels principals senyals ambientals de la desaparició de zones humides d’aigua dolça a Eivissa. En aquest sentit, cal destacar que l’illa ha patit una situació freqüent de prealerta per sequera hídrica per la manca de pluges i la sobreexplotació dels aqüífers. Tot plegat, juntament amb altres impactes antròpics, ha causat que s’hagin reduït el nombre de zones humides d’aigua dolça i que hi hagi una manca d’aigua als torrents de l’illa.

El calàpet és una espècie abundant a Mallorca i Menorca. A més, també n’hi ha a Còrsega, Sardenya i a tota la península d’Itàlia. Malauradament, es troba en un estat desconegut a Eivissa des dels anys noranta. Es considerava freqüent a l’illa en els anys seixanta, però ja fa més de tres dècades que és difícil de trobar i, de fet, pràcticament no hi ha registres documentats de la seva presència.

Cal recordar que aquesta espècie es troba inclosa en el Llistat d’espècies silvestres en règim de protecció especial, aprovat pel Reial decret 139/2011, de 4 de febrer. L’any 2013 la població eivissenca de calàpet es va incloure en la categoria «En perill d’extinció» en el Catàleg balear d’espècies amenaçades i d’especial protecció.

Amb l’objectiu de donar una resposta a aquesta problemàtica, la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural promou el Pla de Recuperació i Conservació d’Amfibis i Rèptils de les Illes Balears (Pla Boscà), que inclou l’acció de revisió i actualització del catàleg de localitats potencials, en què s’emmarca aquest estudi de zones humides per a la reintroducció del calàpet. Es preveu que l’estudi es dugui a terme durant el 2024 i que els resultats serveixin de base per poder valorar tècnicament un futur pla pilot per reintroduir aquest amfibi a Eivissa.