18 novembre 2019 <10aL>Conselleria de Mobilitat i Habitatge

El Consorci de Transports de Mallorca i SFM cedeixen els seus espais per a la campanya contra les violències masclistes del Consell de Mallorca NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Consorci de Transports de Mallorca i SFM cedeixen els seus espais per a la campanya contra les violències masclistes del Consell de Mallorca

El Consorci de Transports de Mallorca i Serveis Ferroviaris de Mallorca disposen de convenis de col·laboració amb entitats com el Departament de Presidència del Consell de Mallorca, (on està integrada la Direcció Insular d’Igualtat i Diversitat) o Ibdona, enfocades a cooperar en l’execució de programes en matèria de polítiques de gènere, polítiques LGTBI i polítiques contra els violències masclistes. En aquest sentit i com a exemple, el passat dia 9 de novembre SFM va renovar el conveni que manté amb el Consell de Mallorca, per a treballar en aquests objectius i que recull entre altres mesures la cessió de multitud d'espais per a divulgar totes aquelles campanyes que, amb aquesta finalitat, es promoguin des de la Institució insular.

Per aquesta raó, l’estació Intermodal de Palma ha estat l'escenari on s'ha presentat avui la campanya institucional que ha organitzat el Consell de Mallorca en commemoració del 25 de novembre, dia internacional contra l'eliminació de les violències contra les dones. Amb el lema “Davant les violències masclistes, Reaccionem”, la campanya pretén donar a conèixer senyals d'advertiment en cas de violències masclistes i que l'entorn de la víctima rompi el silenci i reaccioni, així com informar dels recursos especialitzats.

D'aquesta manera la campanya posa l'èmfasi en què la lluita contra les violències masclistes és una responsabilitat compartida, d'institucions públiques, entitats i de la població en general. De fet, per primera vegada, el lema triat per commemorar el 25N és compartit entre les institucions, ja que tant el Govern, mitjançant l'IBDona, com el Consell de Mallorca i els ajuntaments de l'illa, han decidit compartir el missatge principal.

L'acció principal de la campanya, organitzada per la Direcció Insular d'Igualtat i Diversitat del Departament de Presidència del Consell, es durà a terme avui, dimecres dia 20 i el divendres dia 22 a vagons de tren i metro en diferents trajectes. Dues actrius representen un text durant 5 minuts, una performance que simula una conversa quotidiana entre dues amigues es troben durant un trajecte. Mitjançant aquesta conversa, els espectadors són advertits de situacions, actituds i reaccions que fan estar alerta d'indicadors de situacions de violències masclistes.

Aquesta acció es completa amb la presència d'informadors que al vagó repartiran xapes i fulletons que expliquen com identificar les senyals d'advertiment, animar a denunciar les situacions i un llistat de quins són els principals recursos especialitzats. Mitjançant els convenis de col•laboració amb el Consorci de Transports de Mallorca i Serveis Ferroviaris de Mallorca, es farà difusió del material de la campanya (fulletons, cartells, baners i un audiovisual) en les instal·lacions d'aquestes entitats fins al 30 de novembre.

La consellera de Presidència del Consell de Mallorca, Teresa Suárez, ha volgut recordar que «aquest és un problema estructural, i ho sabem. I això vol dir que les institucions, les entitats, però el que és més important, cadascú de nosaltres hem d’estar atents al nostre redol a qualsevol indicador que ens pugui mostrar que pot haver-hi algú patint. La responsabilitat és nostra, no de les dones que pateixen la violència».

Per la seva banda, la directora insular d’Igualtat i Diversitat, Rosa Cursach, ha destacat que «és una campanya dirigida a tota la ciutadania, tenim la responsabilitat de reaccionar davant les violències masclistes i de ser, en certa manera, una societat protectora de les violències i denunciadora d’aquells que exerceixen la violència cap a les dones».

Jaume Mateu, Director General de Mobilitat del Govern ha volgut recordar que, a banda de col•laborar en la difusió de la campanya i cedir els seus espais, tant SFM com el Consoci de Transports de Mallorca ofereixen mesures concretes a les dones víctimes de violències masclistes, com descomptes en els viatges del transport públic interurbà (bus, tren i metro), i altres accions per fomentar la igualtat: garantir publicitat no sexista, mesures que vetllin per la igualtat en l'accés al treball, a la retribució, promoció, formació i permanència, així com la prevenció de l'assetjament sexual en el treball i a establir mesures que afavoreixin la conciliació amb la vida familiar.