31 juliol 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

El Govern planifica amb els ajuntaments el control i tractament de l’eruga peluda NNota Informativa

El Govern planifica amb els ajuntaments el control i tractament de l’eruga peluda

L’IBANAT ja ha instal·lat un miler de trampes a les zones afectades de Mallorca
La conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca s’ha reunit avui amb els municipis afectats per l’eruga peluda (Lymantria dispar) per a planificar conjuntament les actuacions que es duran a terme durant tot el cicle de vida de l’insecte, des d’ara fins al 2019.  El Pla de Mallorca i la Serra de Tramuntana han viscut un rebrot important als darrers mesos a unes 4.000 hectàrees, tot i que amb diferents nivells d’afectació. Per això el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, acompanyat de la cap de servei de sanitat forestal, Sandra Closa, han explicat als ajuntaments els diferents tractaments que existeixen per a controlar aquest insecte que defolia els alzinars. L’objectiu de la reunió, segons ha explicat Vicenç Vidal, “és, un cop detectada per primera vegada la plaga enguany a Mallorca, evitar el seu efecte exponencial de cara a les properes temporades”.
 
Des de que s’inicia aquest rebrot al mes de maig l’Institut Balear de la Natura (IBANAT) ja ha comprat i instal·lat un miler de trampes i feromones per a la captura massiva de papallones en zones afectades. Aquestes zones han estat delimitades per la direcció general d’Espais Naturals i Biodiversitat de la conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, la qual ha anat elaborant un mapa d’afectació amb la delimitació de zones afectades i nivells d’afectació. Els municipis de Costitx, Inca, Sineu i Llubí foren els primers afectats al mes de maig i després s’ha expandit a la zona centre (Lloret, Sant Joan, Muro, Algaida i Vilafranca) i a Tramuntana (Valldemossa, Esporles i Bunyola). Per altra banda s’han instal·lat 130 trampes per al monitoreig de l’espècie a Mallorca i Menorca i s’ha assessorat a particulars i ajuntaments afectats.
 
Aquest insecte fa cíclicament aquestes explosions cada 20 o 30 anys i fins ara s’havien anat registrant petits focus que s’havien controlat amb el trampeig i petits tractaments terrestres molt puntuals. El darrer tractament que havia estat necessari va ser l’any 2005 a una vintena de hectàrees a Artà.