21 març 2019 | <9ªL> Conselleria de Salut

Més de 750 persones assisteixen a la I Jornada de Conducta Suïcida a la Infància i l’Adolescència NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Més de 750 persones assisteixen a la I Jornada de Conducta Suïcida a la Infància i l’Adolescència

Es tracta de la primera vegada que s’organitza una trobada que reuneix tots els col·lectius implicats per establir estratègies conjuntes d’actuació
Més de 750 persones han assistit avui a la I Jornada de Conducta Suïcida a la Infància i l’Adolescència  “Parlem del suïcidi. Què es pot fer?”, organitzada per les conselleries de Salut, Serveis Socials i Cooperació i Educació i Universitat, conjuntament amb l’Oficina de Salut Mental, l’Oficina de Defensa dels Drets del Menor, l’Institut Mallorquí d’Afers Socials i el Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears.
 
L’objectiu principal de la trobada ha estat analitzar de manera conjunta com es pot prevenir el suïcidi i oferir l’atenció adequada a les persones en situació de risc i als seus familiars. Es tracta de la primera vegada que s’organitza una trobada d’aquestes característiques amb totes les entitats i institucions implicades a les Illes Balears.
 
L’acte d’inauguració ha comptat amb la presència de la consellera de Salut, Patricia Gómez, i la consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago.
 
En 2017, a les Illes Balears, 42 persones menors de 19 anys varen cometre una temptativa greu de suïcidi que va requerir hospitalització i 3  han perdut la vida aquest darrer any. “Aquestes dades demostren la magnitud d’un problema molt greu del qual tota la societat és responsable i que requereix una feina transversal per part de l’Administració pública amb la implicació de tota la comunitat”, ha dit la consellera de Salut, Patricia Gómez.
 
D’acord amb les dades de l’Organització Mundial de la Salut, cada any se suïciden prop d’1 milió de persones en el món, la qual cosa implica 3.000 morts al dia i una mort cada 40 segons. A Espanya és la primera causa de mort externa entre les persones de 15 a 29 anys i a les Balears la segona fins als 18 anys. Així mateix, entre els menors d’edat, els casos d’ideació suïcida s'han multiplicat per 6 i els d’autolesió, per 14, i per cada suïcidi hi ha 20 casos de temptativa.
 
Per altra banda, quan es produeix una mort per suïcidi es calcula que queden marcades per a tota la vida un total de 6 persones de l’entorn familiar més proper. La xifra augmenta si s’aborda el succés des de l’àmbit escolar: mestres i companys de classe.
 
Per la seva banda, la consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago, ha apuntat que  “no es pot seguir silenciant el suïcidi; socialment i professionalment hem d’abordar aquesta conducta per prevenir-la, ja que és una conducta evitable. Diversos estudis assenyalen que el grup més nombrós el representen adolescents que revesteixen conductes no adaptatives de llarg recorregut, i, per tant, identificables”.
 
En nom de la Conselleria d’Educació i Universitat, Jaume Ribas, director general d’Innovació i Comunitat Educativa, ha fet esment a la necessitat de treballar la prevenció d’aquests conductes des dels centres educatius. “Pensam que l’alumnat passa moltes hores en els centres educatius, en contacte amb els companys i el professorat i això permet detectar indicis que afavoreixin actuar de manera preventiva”.
 
Cal esmentar que la Conselleria de Salut va impulsar la creació de l’Oficina de Salut Mental i de l'Observatori del Suïcidi del Servei de Salut de les Illes Balears, que s’inclouen dins el  Pla Estratègic de Salut Mental 2016-2022.
 
La responsable de l’Observatori del Suïcidi, Nicole Haber, ha explicat que un dels objectius és analitzar les necessitats de la societat i dissenyar i desenvolupar un programa que dugui a terme les accions necessàries per aconseguir que es treballi en prevenció i que les persones que manifestin que es volen suïcidar o que hagin comès un acte suïcida rebin una atenció proactiva, resolutiva, adequada i eficient en qualsevol moment i amb la intensitat que necessitin, i que les persones del seu entorn també rebin l’atenció necessària. 
 
Aquesta atenció, ha afegit, requereix la participació i coordinació de tots els professionals implicats: sanitaris, d’educació, de serveis socials... i tots han estat presents en la jornada, durant la qual s’ha pogut analitzar la feina feta fins ara i reflexionar sobre els reptes de futur.
 
En aquest sentit, cal recordar que l’Observatori ha impulsat l’elaboració d’un pla de prevenció, actuació i maneig de la conducta suïcida de les Illes Balears, en el qual participen experts en la matèria i representants de tots els sectors: hospitals, 061, urgències, Atenció Primària, orientadors i tècnics d’educació, professionals del món de la protecció dels menors i del món de la reforma de menors, professionals que estan en contacte i que s’ocupen de la gent gran, mitjans de comunicació, l’Associació de Familiars i Amics Supervivents per Suïcidi de les Illes Balears, el Col·legi Oficial de Psicologia i l’Oficina de Defensa dels Drets del Menor.