16 maig 2024 Conselleria de Presidència i Administracions Públiques

El Govern impulsa un programa de tallers entre els joves sobre prevenció d’abusos a les festes d’estiu NNota Informativa

Foto de noticia
Descarga de imágenes en alta calidad

El Govern impulsa un programa de tallers entre els joves sobre prevenció d’abusos a les festes d’estiu

La consellera Estarellas ha visitat avui l’IES Alcúdia, on els agents de Policia Tutor han donat consells als alumnes davant aquesta greu problemàtica

La consellera de Presidència i Administracions Públiques, Antònia Maria Estarellas, ha visitat aquest matí l’IES Alcúdia per conèixer de prop el desenvolupament del programa de tallers impulsat per primera vegada pel Govern de les Illes Balears, a través del Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears (ISPIB), per promoure des de la prevenció la conscienciació dels joves davant les situacions de risc a les festes d’estiu com ara les intoxicacions etíliques, les baralles, els accidents de trànsit per mor de l’alcohol o les agressions sexuals. El taller també ha comptat amb l'assistència de la batlessa d'Alcúdia, Fina Linares; el director general d'Emergències i Interior, Sebastià Sureda, i el coordinador del servei de Policia Tutor, Rafel Covas.

Els tallers són impartits pel servei de Policia Tutor de les Illes Balears des de la finalització de les vacacions de Pasqua fins a final de curs als nivells educatius de 3r, 4t d’ESO i 1er. de batxillerat en resposta a les principals problemàtiques que afecten els joves a les festes de tota classe que s’organitzen en els municipis (festes populars, quintos, «tardeos», oci nocturn, entre altres). El seu objectiu consisteix en donar consells i informació a través del debat entre l’alumnat i el Policia Tutor perquè els joves puguin gaudir d’una festa segura, divertida i sana.

La consellera Estarellas ha explicat que la finalitat d’aquests tallers «és que els joves gaudeixin d’unes festes amb divertiment, però segures. Conscienciar i interactuar amb ells perquè tenguin clars quins són els perills a l’hora de sortir de festa i es puguin evitar».

Estarellas ha apuntat que tots els centres que sol·licitin aquestes formacions o estiguin interessats en què sigui proporcionada als seus alumnes ho poden sol·licitar, de manera gratuïta, a través del servei de Policia Tutor del seu municipi o contactant directament amb l'ISPIB. A dia d’avui, els tallers ja s’han impartit als municipis de Pollença, Sineu i Alcúdia i estan a punt de començar als instituts d’Alaró, Capdepera, Porreres, Manacor, Porto Cristo, Inca i Pollença. A Menorca, es faran tallers a Alaior, Ferreries, Maó i Ciutadella.

150 sessions i 4.000 alumnes

El departament de Policia Tutor preveu celebrar enguany unes 150 sessions. «La idea és arribar a 4.000 alumnes i que tots podem estar tranquils, que les festes siguin segures sense assetjament i lliures de consum d’alcohol i drogues, i que tots puguin tornar segurs a casa seva», ha afegit la consellera.

El material preventiu elaborat per l’ISPIB s’imparteix per agents especialitzats del servei de Policia Tutor, els quals varen rebre una formació específica. També s’està realitzant una valoració d’utilitat a través de l’alumnat per conèixer si aquestes activitats són d’interès pels joves. «Aquest material és fruit de diferents converses mantingudes amb els cossos de Policia Local que han detectat quins són els problemes més grans que tenen a les festes locals dels seus municipis. Arran d’això, des de l’ISPIB s’ha elaborat aquest material amb unes preguntes molt concretes perquè els alumnes puguin visualitzar coses que a ells segurament senten i que siguin conscients que poden suposar un problema», ha conclòs.

Aquest projecte va néixer després del passat estiu, quan es varen valorar les experiències negatives amb conseqüències no desitjades viscudes per molts joves durant les festes. Intoxicacions etíliques greus, lesions per baralles, accidents de trànsit, agressions sexuals, entre altres situacions, foren exemples del que varen patir moltes persones al llarg de l’estiu passat en entorns festius i serviren de detonant per posar en marxa aquest projecte.

A més d’aquest projecte, i fruit del compromís del Govern de les Illes Balears per fer front a l’assetjament, l’ISPIB també ha impulsat enguany un conveni amb EIVO TV en la lluita contra aquesta xacra a l’esport base i va elaborar un vídeo informatiu publicat a les xarxes socials que ja ha arribat a uns 80.000 usuaris dels quals més de 30.000 són nins i joves.