27 juny 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

La neteja, el factor principal que valoren els balears per triar una platja NNota Informativa

La neteja, el factor principal que valoren els balears per triar una platja

Avui dematí s’ha presentat la campanya “Pren nota, recicla vidre” d’aquest estiu
Per a més del 90 % dels balears l’absència de residus a l’aigua i l’arena és el factor determinant que tenen en compte per anar a la platja. El nivell d’ocupació és la segona característica més important per al 78,7 % dels ciutadans, la qualitat de l’arena és el tercer atribut per al 46 %, seguit dels serveis de seguretat i l’equip de salvament per al 43,6 %, i l’accessibilitat per al 39 % dels balears. Pel que fa als característics quiosquets de platja, el respecte pel medi ambient (reciclatge de residus correcte, ús responsable de recursos, integració amb l’entorn, etc.) és el segon aspecte més valorat pels ciutadans, per darrere de la higiene de l’establiment i per davant dels bons preus.
 
A més, sis de cada deu enquestats afirma recollir i dipositar en els contenidors adequats els residus i deixalles que troba per la platja.
 
Aquestes són algunes de les conclusions que es desprenen de l’estudi "Nous hàbits dels balears a les platges i sostenibilitat a l’estiu" que ha posat en marxa Ecovidrio amb motiu del llançament de la quarta edició del pla "Pren nota, recicla vidre". La iniciativa arribarà a 1.350 establiments de la costa de les Illes Balears i compta amb la col·laboració d’onze municipis. L’objectiu de la campanya és proporcionar informació, mitjans per facilitar el reciclatge i contenidors adaptats als professionals de l’hostaleria, sector que genera el 50 % d’envasos de vidre d’un sol ús.
 
Els resultats de l’estudi i l’abast de la campanya s’han presentat aquest matí en un acte en el qual ha participat Sebastià Sansó, director general d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern dels Illes Balears, Gonzalo Joan i Ferragut, conseller de Medi Ambient i Medi Rural i Marí del Consell Insular d’Eivissa, i Roberto Fuentes, gerent de zona d’Ecovidrio. A més, hi han assistit els representants institucionals d’Eivissa, Sant Antoni de Portmany, Sant Joan de Labritja, Sant Josep de sa Talaia i Santa Eulària des Riu.
 
Per què triam una platja?
Les platges netes de qualsevol tipus de residus se situen com el valor més important, amb una puntuació de 9,11 punts sobre 10. El segueixen el nivell d’ocupació (8,47 punts); la qualitat de l’arena (6,72 punts); la seguretat i l’equip de salvament (6,23 punts); l’accessibilitat (6,19 punts); el servei de dutxes (5,25 punts); la mida de la platja (4,52 punts); la presència de barets (3,41 punts), i el servei de gandules i para-sols (2,37 punts).
 
Preferim anar-hi al capvespre... I en companyia!
Al 54,2 % dels balears els agrada anar a la platja al llarg del capvespre, davant del 20,2 %, que hi acudeix a primera hora del matí, el 22,1 %, que prefereix el mitjan matí i el 3,5 %, que hi arriba a l’hora de dinar. De mitjana, la majoria (el 50,3 %) hi passa entre dues i quatre hores, seguida del 35,1 %, que hi està menys de dues hores i d’un 14,6 %, que hi passa més de quatre hores. Durant aquest temps, nedar i prendre el sol encapçalen les activitats preferides pels balears, seguides de la lectura i la pràctica d’activitats com el busseig. Prendre l’aperitiu, escoltar música, fer la migdiada, passejar i fer esport completa la relació d’activitats triades.
A més, la platja és un pla que es gaudeix en companyia. Segons aquest estudi, el 35,6 % de les persones van a la platja amb la seva parella, el 35,4 % amb la família i el 16 % ho fa amb els amics.
Finalment, associam la platja a moments al baret i a propostes gastronòmiques molt concretes. Al 27,4 % els agrada menjar la tradicional paella; el 19,7 %, prefereix les tapes; i el 14,1% s’estima més el peix o marisc, entre altres alternatives.
 
Pla estiu 2018 "Pren nota, recicla vidre"
El 30 % del total anual dels residus d’envasos de vidre d’un sol ús es gestionen a través del contenidor verd a l’estiu. En aquest context i per quart any consecutiu, Ecovidrio posa en marxa el pla “Pren nota, recicla vidre” a les Illes Balears durant els mesos del juliol i l’agost. A través de més de 5.410 visites informatives i amb la col·laboració d’onze municipis —com Palma, Eivissa o Sant Lluís, entre d’altres— arribarà a més de 1.350 establiments hostalers de la costa balear.
L’objectiu del pla és promoure i facilitar la separació d’aquests residus entre els professionals del sector, així com sensibilitzar sobre la importància de reciclar per preservar l’entorn i lluitar contra el canvi climàtic. L’entitat instal·larà, aproximadament, 80 contenidors nous adaptats al sector hostaler i lliurarà més de 909 cubs especials. A més, Ecovidrio reforçarà la freqüència de recollida per gestionar adequadament l’afluència elevada de visitants i l’augment de l’activitat en hostaleria.
A través de la pàgina web www.tomanotareciclavidrio.es, els participants poden consultar tota la informació referent a la iniciativa. Aquelles localitats que superin les dades de recollida de residus d’envasos de vidre respecte al mateix període de l’any anterior rebran un reconeixement. Per la seva banda, els establiments hostalers més compromesos podran optar a una classe magistral impartida per Quique Dacosta al seu restaurant de tres estrelles Michelin Quique Dacosta Restaurant, a Dènia.