10 d’octubre 2019 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

Una de cada quatre persones patirà algun trastorn de salut mental al llarg de la seva vida NNota Informativa

Una de cada quatre persones patirà algun trastorn de salut mental al llarg de la seva vida

Avui es commemora el Dia Mundial de la Salut Mental amb activitats programades per l’Oficina de Salut Mental juntament amb les entitats del tercer sector

Una de cada quatre persones patirà algun tipus de trastorn mental al llarg de la seva vida, d’acord amb les dades de l’Oficina de Salut Mental de les Illes Balears (OSMIB), que avui, Dia Mundial de la Salut Mental, impulsa —juntament amb les entitats del tercer sector— tot un seguit d’activitats divulgatives per sensibilitzar la ciutadania sobre la malaltia mental i per informar dels serveis disponibles per a la població.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha catalogat els problemes de salut mental entre els de més prevalença a escala mundial, i en el cas de les Illes Balears prop de 185.000 persones han estat diagnosticades d’algun tipus de trastorn de salut mental. D’aquestes persones, 150.000 viuen a Mallorca; 15.000, a Menorca, i 20.000, a Eivissa i Formentera. Unes 5.000 pateixen un trastorn mental greu.

Enguany, la Confederació Salut Mental Espanya commemora el Dia Mundial de la Salut Mental amb el lema «Connect@ amb la vida». Per aquest motiu, l’Oficina de Salut Mental de les Illes Balears ha elaborat un programa coparticipat per totes les entitats del tercer sector de les illes.

Aquesta activitat sorgeix dels grups de treball que s’han creat per al desenvolupament del Pla Estratègic de Salut Mental de les Illes Balears 2016-2022, concretament el grup de lluita contra l’estigma, integrat per representants de diferents institucions i entitats del tercer sector.

Hi ha programades nombroses activitats amb caràcter participatiu, inclusiu i obert a tota la població amb l’objectiu de transmetre de forma directa la informació relacionada amb les persones que tenen algun tipus de trastorn mental, i afavorir així el contacte social.

Compartir espais i activitats és la millor manera per acabar amb els prejudicis i les pors del desconeixement associats a l’estigma en salut mental. El coordinador de Salut Mental de les Illes Balears, Oriol Lafau, explica que l’OSMIB ha impulsat un grup de treball contra l’estigma, «no n’hi ha prou a donar informació, cal conèixer, viure, interactuar per entendre. L’estigma està arrelat en el desconeixement i el desconeixement produeix por, la qual, alhora, reforça l’estigma».

 

Activitats programades per commemorar el Dia

A Mallorca s'han programat activitats per al 10 d’octubre, obertes al públic i en les quals es pot participar. Concretament, en el polígon de Son Bugadelles de Santa Ponça la Fundació  Deixalles organitza un matí de festa amb música, ball, lectura de relats i berenar.

A Manacor, l’entitat 3 Salut Mental organitza una fideuada solidària, un mandala humà, el  concert d’Horris Kamoi i un acte homenatge a les víctimes de la torrentada de Sant Llorenç.

A l’Hospital Psiquiàtric de Palma, l’horabaixa del dia 10 d’octubre es podrà visitar l’exposició creada per al Dia Mundial; una altra de les activitats seran ‘les biblioteques humanes’, persones que relataran les seves experiències. Per concloure, els assistents podran gaudir de l'obra de teatre de Gori Artieta, una exhibició de la policia muntada de Palma i de la mostra de teràpia assistida amb cavalls. 

A l’Institut Balear per a la Salut Mental de la Infància i l’Adolescència, situat a l’Hospital Universitari Son Espases, s’ha organitzat una exposició de còmics titulada «Som molt més que la talla» sobre els trastorns de la conducta alimentària. Es podrà visitar a la planta 0 del mòdul K de l’Hospital.

L’Escola d’Art i Superior de Disseny de les Illes Balears presentarà el cartell guanyador «Connecta’t amb la vida», dedicat a la prevenció del suïcidi i que romandrà penjat a l’entrada de l’Hospital Psiquiàtric de Palma fins a l’octubre de 2020.

«Menorca contra l’estigma» és el lema de les Jornades de la Salut Mental 2019 que l’Àrea de Salut de Menorca i la Fundació Hestia han organitzat per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental.

S’ha dissenyat un programa d'activitats que aprofita iniciatives de diferents entitats i l’existència d’un projecte de sensibilització —únic en el nostre país— que uneix patrocini esportiu d’un equip de bàsquet, l’Hestia Menorca, i acció social amb l’etiqueta #MatealEstigma.

 

La salut mental en el món

D’acord amb l’OMS, els problemes de salut mental presenten una preeminència elevada arreu del món. Els estudis epidemiològics mostren que cada any un terç de la població adulta pateix un trastorn mental.

En els països de la Unió Europea, les estimacions més conservadores assenyalen que cada any un 27 % de la població adulta (de 18 a 65 anys) pateix un trastorn mental; els més freqüents són l’ansietat, la depressió i els trastorns relacionats amb el consum de substàncies.

Segons estudis recents, el 19,5 % dels espanyols presentaran en algun moment de la seva vida alguna malaltia mental; la xifra és més alta en les dones (22,9 %) que en els homes (15,7 %).

 

Millora dels recursos disponibles en salut mental

La Conselleria de Salut i Consum ha reforçat en els darrers anys l’atenció a la salut mental amb la incorporació de més professionals; amb la posada en marxa de nous serveis de prevenció i atenció, i amb diversos programes de formació per a treballadors del sector i per a usuaris.

Així, per exemple, en matèria de prevenció, des de l’aprovació del Pla Estratègic de Salut Mental de les Illes Balears 2016-2022, s’ha posat en marxa l’Observatori del Suïcidi —pioner a l’Estat— i s’ha desenvolupat i implantat el programa pilot «Temps de Nins», de prevenció primària, com a proposta d’intervenció psicoeducativa per a les famílies -pacients amb diagnòstic de trastorn mental i els seus fills menors a càrrec. El programa està actualment en marxa en els sectors de Tramuntana i Ponent.

En el camp assistencial, cal destacar que el gener de 2019 va obrir l’hospital de dia del sector de Llevant, dotat amb 1 psiquiatre, 1 psicòloga, 1 infermera de salut mental, 1 terapeuta ocupacional i 1 monitor de psiquiatria.

Quant a l’atenció específica a la població infantojuvenil, s’ha millorat la ràtio de professionals de salut mental a les unitats comunitàries de la infància i l’adolescència (UCSMIA) de Mallorca (1 psiquiatre i 1 infermer especialista en salut mental).

Així mateix, s’ha creat la comissió Coor-Educa-Salut Mental per regular el treball conjunt entre Salut Mental, Atenció Primària i Educació, que ha suposat la contractació d’una infermera especialista gestora de casos, i el grup de treball de neurodesenvolupament, juntament amb les conselleries de Serveis Socials i d’Educació.

Pel que fa a l’atenció comunitària, s’ha aconseguit l’objectiu de dotar d’un equip de seguiment assertiu comunitari (ESAC) tots els sectors sanitaris. El mes de juny de 2017 es va crear l’ESAC del sector de Llevant i l’octubre de 2018, l’ESAC de Menorca.

Altres mesures han estat la implantació del projecte “Open Doors” de l’Hospital d’Inca, la constitució del grup de treball contra l’estigma amb professionals de salut, entitats i serveis socials, i la posada en marxa del programa d’autocura dels professionals de salut mental —igualment pioner—, que persegueix l’excel·lència en l’atenció clínica a través de la cura dels professionals que l’exerceixen. També s’ha posat en marxa l’atenció a les drogodependències a Formentera i recentment ha començat a funcionar la Unitat de Patologia Dual d’Eivissa.

En total, durant l’any 2019 s’han programat més de 20 formacions destinades a la millora assistencial especialitzada amb diferents edicions de cadascuna, en les quals han pogut participar professionals de la salut, de serveis socials, d’educació i de les diferents entitats del tercer sector que presten serveis a les persones que tenen algun tipus de trastorn mental.

La millora de l’atenció a la salut mental és una prioritat de la Conselleria de Salut i Consum, que continuarà treballant per millorar els recursos disponibles i facilitar-hi l’accés.