11 setembre 2019 Conselleria d'Administracions Públiques i Modernització

Reunió del comitè tècnic que coordina els plans d’emergències vinculats a la meteorologia adversa NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reunió del comitè tècnic que coordina els plans d’emergències vinculats a la meteorologia adversa

Els consellers d’Administracions Públiques i Modernització i de Medi Ambient i Territori, Isabel Castro i Miquel Mir, han presidit aquesta trobada anual en la qual es coordinen les accions del Pla Inunbal

Com cada any al mes de setembre, avui ha tingut lloc la reunió tècnica de tots els organismes i les entitats implicades en els plans vinculats a la meteorologia adversa. Aquest comitè tècnic coordina les accions que s’han de dur a terme durant la fase de preemergència del Pla especial per fer front al risc d’inundacions (Inunbal) que s’activa des de l’1 de setembre fins al 30 de novembre.

En la reunió, organitzada per la Direcció General d’Emergències i Interior del Govern de les Illes Balears, s’ha tractat de l’operativa de resposta del sistema integral d’emergències de les Illes Balears davant les catàstrofes naturals. A més a més, l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ha donat a conèixer la previsió per als propers mesos.

La reunió ha estat presidida per la consellera d’Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, i pel conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i ha comptat amb l’assistència del delegat del Govern, Ramon Morey; del director general d’Emergències i Interior, Jaume Barceló, i de la directora general de Recursos Hídrics, Joana Maria Garau, entre d’altres.

El Pla especial per fer front al risc d’inundacions (Inunbal) té per objecte garantir l’actuació ràpida, eficaç i coordinada dels recursos públics o privats en situacions d’emergències causades per inundacions. Aquest Pla especial estableix els protocols adequats per garantir la màxima efectivitat de les operacions en aquests casos d’emergència i la coordinació de tots els recursos humans i materials disponibles per afrontar-los.

El Comitè Tècnic Assessor està compost pels responsables dels serveis d’emergències, protecció civil, forces i cossos de seguretat de l’Estat, responsables de seguretat de l’Administració pública i empreses privades: AEMET; Bombers de Mallorca, Bombers de Menorca, Bombers d’Eivissa, Bombers de Formentera, Bombers de Palma, departaments de carreteres dels consells insulars de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, Conselleria d’Educació i Universitat; Conselleria de Mobilitat i Habitatge; Conselleria de Salut i Consum; Cos Nacional de Policia, Delegació del Govern, Unitat Militar d’Emergències (UME); Emaya, Endesa, Guàrdia Civil, Ibanat, ISPIB, Autoritat Portuària, agents de medi ambient, Salvament Marítim, Ports de les Illes Balears; Capitania Marítima; Creu Roja, Red Eléctrica de España; Tragsa i Felib.

Cal recordar que les inundacions es produeixen com a conseqüència de pluges molt intenses, especialment a les zones on circulen o conflueixen cursos d’aigua (torrents, rierols, etc.) i fins i tot en el clavegueram de zones urbanes. Per tal de minimitzar els seus efectes, la DGEI i el Sistema d’Emergències 112 recomanen preparar els habitatges per disminuir l’afecció a les persones i als béns en cas d’inundació:

  • Revisar els accessos a l’edifici o habitatge per eliminar obstacles en les vies d’evacuació. En cas de disposar de sortides d’emergència, comprovar-ne l’accés.

  • Netejar les baixants i les canalitzacions, i eliminar tota l’acumulació d’enderrocs, fulles, etc. que obstaculitzin el pas de l’aigua de l’edifici a la xarxa de clavegueram.

  • Assegurar els elements inestables i flotants, i ancorar tancs de combustible o similars.

  • En cas que a l’edifici o habitatge es localitzin punts d’entrada d’aigua que es puguin dirigir cap a zones baixes (soterranis, garatges, etc.) i sigui factible l’acumulació d’aigua, es recomana disposar d’una bomba de buidatge.

  • Instal·lar una alarma d’aigua que permeti detectar si l’aigua s’acumula en el soterrani.

  • Evitar contaminacions posant els combustibles i els productes tòxics (herbicides, insecticides, etc.) fora de l’abast de l’aigua, per damunt el nivell de protecció.