29 novembre 2019 <10aL>Conselleria de Mobilitat i Habitatge

Els 14 HPO de Life Reusing Posidònia de Sant Ferran reben el Premi d'Arquitectura Espanyola 2019 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges

Els 14 HPO de Life Reusing Posidònia de Sant Ferran reben el Premi d'Arquitectura Espanyola 2019

Ahir, dijous dia 28 de novembre, el conseller de mobilitat i habitatge, Marc Pons, acompanyat per la directora gerent de l'IBAVI, Cristina Ballester i Carles Oliver Barceló com a representant de l'equip tècnic de l'IBAVI, varen assistir a la celebració de la Nit de l'Arquitectura on varen recollir el Premi de l'Arquitectura Espanyola 2019 que atorga el Consejo Superior de Arquitectos de España.


Aquest premi dóna a conèixer públicament la qualitat de les obres d'arquitectura que es realitzen a l'Estat espanyol i s'atorga en caràcter biennal. En aquest cas, el jurat no només va tenir en compte els valors arquitectònics sinó també que aquest projecte ha tengut com a referència els objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030 de l'ONU.


El conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons va voler expressar l'enhorabona als arquitectes de l'IBAVI d'aquesta manera: "Enhorabuena a todos los que desde el principio pensasteis que era posible y lo hicisteis realidad. Hemos demostrado que es posible innovar y crear viviendas sostenibles y sociales. Gracias a nuestros trabajadores del IBAVI por hacerlo realidad y gracias CSCAE por reconocerlo".


Life Reusing Posidònia de Sant Ferran (Formentera) anteriorment també ha estat premiat en la catorzena Biennal Espanyola d'Arquitectura i Urbanisme (BEAU) i finalista en l'onzena Biennal Iberoamericana d'Arquitectura i Urbanisme (BIAU), Life Reusing Posidònia són 14 habitatges de protecció pública en règim de lloguer situades en el municipi de Sant Ferran, a l'illa de Formentera. Es tracta d'un projecte d'adaptació al canvi climàtic promogut per l'Institut Balear de l'Habitatge (Ibavi) i la Conselleria de Mobilitat i Habitatge de les Illes Balears, i finançat pel programa europeu LIFE+ en la categoria de governança ambiental. Els seus autors són Carles Oliver Barceló, Antonio Martín Procopio, Joaquín Moyá Costa, Alfonso Reina Ferragut i María Antonio Garcías Roig, arquitectes de l'IBAVI.

La seva finalitat era millorar l'habitabilitat dels habitatges (temperatura, control de la humitat, il·luminació, flexibilitat d'usos, etcètera) i oferir dades contrastades a l'Administració, obtinguts arran de l'avaluació d'un edifici pilot. De fet, la iniciativa va permetre assajar fórmules per a reduir la petjada ecològica i monitorar el confort dels edificis gràcies a la col·laboració de la Universitat de les Illes Balears. El projecte vincula patrimoni, arquitectura i canvi climàtic, i demostra que la utilització dels sistemes i materials de l'arquitectura tradicional, relegats habitualment a la rehabilitació, permeten estalviar més d'un 60% d'emissions de diòxid de carboni durant la construcció de les obres. En les obres es va recuperar la posidònia oceànica seca com a aïllament tèrmic, aconseguint traslladar que no sols s'habita una casa, sinó un ecosistema.