El Pla de Lluita contra la Precarietat Laboral de les Illes Balears ha permès, en la seva cinquena edició, millorar les condicions laborals de 1.621 persones treballadores d'Eivissa i Formentera. Concretament, 1.430 persones a Eivissa i 191 a Formentera. Gràcies a l'actuació de les 10 persones del cos d'Inspecció de Treball i Seguretat Social que durant juliol i agost han desenvolupat la campanya a les Pitiüses, els afectats han vist els seus contractes temporals convertits a indefinits, les seves jornades ampliades o han estat donats d'alta amb contractes indefinits.
Les dades s'han presentat aquest dimecres en una roda de premsa a Eivissa en la que ha participat la directora general de Treball, Virginia Abraham, qui ha defensat “l'eficàcia” i la “utilitat d'instruments conjunts i de coordinació” entre la Conselleria i el Ministeri de Treball, com el pla de lluita, que presenta any rere any “xifres molt importants” i que “ha demostrat ser una eina molt important en la lluita contra la precarietat laboral”. És important recordar que, amb la campanya de 2019, ja són 30.700 les persones que han vist millorar les seves condicions laborals des de 2015 a Balears, 3.727 a Eivissa.
En total, entre els mesos de juliol i agost d'aquest any s'han visitat 332 empreses d'Eivissa i altres 82 de Formentera, i fruit d'aquestes actuacions, s'han transformat 1.214 contractes temporals en indefinits a Eivissa, que representen el 65,3% de tots els contractes revisats. En el cas de Formentera, s'han transformat 184 contractes temporals en indefinits, un 31% dels revisats. Així, dos de cada tres contractes revisats a Eivissa en qüestions de temporalitat estava en frau de llei, un percentatge elevat que demostra l'efectivitat de la Inspecció de Treball i l'efecte dissuasiu que provoca.
Quant a la parcialitat, s'han ampliat a Eivissa les jornades de 92 contractes a temps parcial, el 17% dels que s'han revisat. També s'ha aflorat el treball de 124 persones en aquesta Illa, mentre que a Formentera s'han allargat les jornades de 3 contractes a temps parcial, el 5,5% dels que s'han revisat. També aquí s'ha aflorat el treball de 4 persones.
Control de jornada Illes Balears
A més, aquest any ha estat la primera vegada que s'ha realitzat el control de jornada en algunes de les empreses que s'han visitat en el conjunt de les Illes Balears. En total, s'ha actuat en 650 centres de treball i s'han produït 151 requeriments: pràcticament a un de cada quatre establiments visitats. A l'ésser la primera vegada que es realitza, no es disposa de dades desagregades per illes.
Com a resultat de tota l'activitat inspectora de l'estiu, s'han iniciat 93 expedients sancionadors, amb una proposta de multes que ascendeixen a gairebé 400.000 euros i que afecten 120 persones treballadores.
Actuació especial
La nit del 8 d'agost es va efectuar una actuació conjunta del cos d'Inspecció de Treball amb la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia. Així, es van formar equips mixtos d'inspecció que van realitzar actuacions simultànies a 49 locals de s’Arenal, Magaluf i Sant Antoni de Portmany. Gràcies a aquest operatiu es van beneficiar 108 persones treballadores.