\Es tracta de la primera Trobada que es fa aquest curs a Balears i en els propers dies es celebraran a Menorca i a Mallorca
\ La finalitat es donar-los a conèixer tots els recursos que tenen al seu abast per millorar la convivència i la coeducació
\ De la jornada ha participat el referent nacional de Convivència Escolar, Jorge Paredes i el professor i investigador de la intervenció educativa amb l'alumnat trans a Eivissa, Miquel Tur
\Les memòries dels centres recullen que en el curs 2018-19 més del 95% dels centres valoren com a bona o molt bona la convivència global
La Conselleria d’Educació i Universitat, mitjançant l’Institut per a la Convivència i l’Èxit Escolar (Convivèxit) ha celebrat avui a Eivissa la primera Trobada de les V Jornades de coordinadors/es de convivència i III de coeducació d’aquest curs 2019/20. Una jornada a la que ha assistit la delegada d’Educació a Eivissa i Formentera, Margalida Ferrer i la directora de l’Institut per a la Convivència i l’Èxit Escolar, Marta Escoda i que ha ajuntat a 70 coordinadors/es de convivència i de coeducació de 42 centres d’Eivissa i Formentera.
Amb la participació de l’IBDona, Transitam, La clau de s’armari, Tècniques del Programa amb tots els sentits i la Fundació Bit s’ha celebrat avui aquesta Trobada amb l’objectiu de donar a conèixer als docents tots els recursos que tenen al seu abast perquè els puguin posar en pràctica i implementar així les accions necessàries per millorar la convivència i la coeducació.
Destacar que de la Jornada ha participat un referent nacional en matèria de Convivència, el director del guardonat amb distints premis nacionals centre CEIP Rosa Serrano de València, Jorge Paredes. Paredes està doctorat en convivència a l’escola i és membre de grups d’investigació com LAECOVI - el Laboratori d'Estudis sobre Convivència i Prevenció de la Violència de la Universitat de Córdova-. També ha participat Miquel Tur, professor i investigador de la intervenció educativa amb l'alumnat trans a Eivissa.
Durant la Jornada els docents participen de quatre cercles amb representants de centres educatius que, intercanviaran les seves experiències en: projectes coeducatius per fomentar la igualtat, entorns generadors de convivència positiva, pedagogia de queer – eina per treballar la diversitat afectivo-sexual i protocol d’assetjament i recursos de menors.
Un curs per a la coeducació
El curs 2019-20 té com a un dels objectius més destacats la posada en marxa del Pla de Coeducació de les Illes Balears, elaborat per a una àmplia representació de col·lectius i de presentació imminent.
Aquest Pla és la culminació de tot un seguit d’iniciatives impulsades des del Govern als centres educatius encaminades a millorar el tractament de la igualtat i la prevenció de la violència cap a les dones.
Des del curs 2017-2018 s’ha inclòs en les instruccions dels centres una hora de coordinació per a l’agent de coeducació i s’han incorporat elements referents a la violència masclista en el protocol d’assetjament entre iguals, a més d’implementar el programa de formació i transferència als centres educatius «Coeducació als centres educatius». Actualment, 183 centres tenen agent de coeducació.
Per altra banda, \ com les relacions entre professors i alumnes, les relacions entre l’alumnat, les relacions entre els docents i les relacions amb les famílies. Per tant, la percepció del clima de convivència en la immensa majoria dels centres educatius de Balears és bona o molt bona.
Els programes preventius per millorar la convivència augmenten cada any; el curs 2018-2019 n’hi ha sobre: foment de la cohesió dels grups (240), educació social i emocional (190), programes de mediació (108) i formació de cibermentors (30).
Els centres també disposen de programes específics, especialment per al foment de la igualtat de gènere (233), el respecte a la diversitat sexual i la prevenció de l’homofòbia (128) i la prevenció de l’abús sexual (97).
Quant a la coeducació, els centres educatius han mostrat un notable dinamisme. Així:
241 centres han visualitzat les dones com a referents als diferents àmbits de la vida i el coneixement.
42 centres han implicat al claustre complet de professors per impartir les assignatures amb perspectiva de gènere
199 han organitzat actes commemoratius (191 el 8 de Març, Dia Internacional de les Dones; 134 el 25 de Novembre, Dia contra la Violència Masclista, i 6 el 23 de Setembre, Dia contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Dones, Nens i Nenes).
184 centres han sensibilitzat amb campanyes l’alumnat i 41 les famílies.
183 centres han inclòs la coeducació en els objectius curriculars.
168 centres disposen de material didàctic amb perspectiva d’igualtat i 105 han detectat i eliminat materials didàctics que no respectaven la igualtat.
164 centres han organitzat l’espai del centre des d’una perspectiva igualitària.
57 centres han visualitzat els col·lectius LGTBI+ com a referents als diferents àmbits de la vida i del coneixement.
Aquestes jornades es celebren a Menorca el proper 18 de novembre i el dia 20, a Mallorca.