Torna

Simonet reconeix la feina de la DOP Formatge Maó-Menorca i l’anima a continuar reforçant la identitat del producte i la seva projecció internacional

Joan Llabrés, Joan Simonet, Joan Bosco Triay, Carol Quevedo i Fernando Fernández 31/10/2025

24/10/2025

El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha participat aquest divendres horabaixa en l’acte commemoratiu del 40è aniversari de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Formatge Maó-Menorca, celebrat a Cala Galdana (Ferreries) amb la presència d’autoritats, productors i representants del sector. L’han acompanyat el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, i el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés. A la gala també hi han assistit la consellera insular d’Economia i Territori, Maria Antònia Taltavull, així com altres autoritats i representants del món agrari i agroalimentari de l’illa.

Durant l’acte, la nova gerent del Consell Regulador, Carol Quevedo, ha repassat els quaranta anys d’història de la DOP i ha posat en valor la tasca dels ramaders, formatgers i maduradors que mantenen viva una activitat essencial del patrimoni gastronòmic menorquí. També hi ha intervingut el president de la DOP, Joan Bosco Triay, que ha destacat la importància de la cooperació entre institucions i sector per afrontar els reptes de futur.

El conseller Simonet ha volgut reconèixer la feina feta pel conjunt del sector formatger menorquí i ha encoratjat la DOP “a continuar reforçant la identitat del producte, apostant per la qualitat, la innovació i la promoció com a claus per continuar creixent dins i fora de les Illes”. “El Formatge Maó-Menorca és un exemple de com tradició i professionalitat poden anar plegats per generar valor afegit al territori. Aquesta denominació és una peça fonamental del nostre patrimoni agroalimentari, i des del Govern hi donarem tot el suport necessari per consolidar la seva projecció nacional i internacional”, ha afirmat Simonet.

Durant la gala, s’ha retut homenatge als vuit presidents que ha tingut la DOP al llarg d’aquests quaranta anys, així com una menció especial a l’exgerent Piedad López, que va ocupar el càrrec durant tres dècades i ha estat una figura clau en la consolidació del segell de qualitat.
 

Més de 3.500 tones de formatge a l’any
Actualment, la DOP agrupa 98 explotacions ramaderes, 53 formatgeries (43 artesanes i 10 industrials) i 42 maduradors, que en conjunt produeixen més de 3.500 tones de formatge cada any.
El 2024, el valor de comercialització del Formatge Maó-Menorca ha superat els 24,7 milions d’euros, amb 2.604 tones venudes, i el producte s’exporta a 44 països, principalment als Estats Units, la República Dominicana, Alemanya, el Regne Unit i Mèxic.

La DOP Maó-Menorca, creada oficialment el 1985 i reconeguda per la Unió Europea el 1996, és avui una de les tres principals denominacions formatgeres d’Espanya, només per darrere del Queso Manchego i de l’Arzúa-Ulloa.
En aquest sentit, cal recordar que el Govern de les Illes Balears manté el seu compromís amb el sector mitjançant diverses línies d’ajuda i de suport a la promoció i comercialització de marques de qualitat diferenciada. A més, la DOP Formatge Maó-Menorca participa activament en totes les campanyes de promoció i en fires nacionals i internacionals amb la col·laboració de la Conselleria.
 

Visita a la Destil·leria Xoriguer
El conseller Simonet i els directors generals Joan Llabrés i Fernando Fernández han aprofitat la seva estada a Menorca per visitar la Destil·leria Xoriguer. La seva ginebra, Gin Xoriguer, està emparada per la Indicació Geogràfica Gin de Mahón des del 2014. Cal recordar que és una de les quatre begudes espirituoses de les Illes Balears amb Indicació Geogràfica.
L’any 2024 varen produir 370.000 litres i en varen exportar el 18,6% a països com els Estats Units, Alemanya o Itàlia.

IMATGES RELACIONADES


Comparteix