L’estudi, fet per Gaspar Coll a les instal·lacions de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, aporta noves claus per millorar el control d’aquesta malaltia fúngica que afecta el sector oleícola de l’illa
30/11/2025
L’Institut de Recerca i Formació Agrària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP), ens públic adscrit a la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, celebra que el treball de fi de grau de l’alumne Gaspar Coll Rigo s’hagi reconegut com el millor projecte del grau d’Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural de la Universitat de les Illes Balears.
El treball, que s’ha duit a terme a les instal·lacions de l’IRFAP, analitza l’ull de gall (Venturia oleaginea), un fong que afecta les oliveres de Mallorca que pot provocar la caiguda prematura de les fulles, fet que debilita els arbres i en redueix la producció. Els resultats obtinguts mostren una alta prevalença de la malaltia, sovint present en forma d’infeccions latents sense signes visibles. A més, també assenyalen que els tractaments habituals amb composts de coure tenen una eficàcia limitada, especialment en episodis de boira o rosada.
L’estudi constata que la incidència del fong és especialment elevada a Mallorca a causa de les condicions de temperatura i humitat de l’illa, i que determinades varietats d’olivera, com l’arbequina, es mostren més sensibles que altres, com ara l’arboçana. Aquestes conclusions aporten informació clau per avançar cap a estratègies de control més eficaces i sostenibles.
La recerca forma part d’un projecte de l’IRFAP que s’ha duit a terme amb la col·laboració del doctor Antonio Trapero, expert de la Universitat de Còrdova en aquesta malaltia. Segons Trapero, «el monitoratge fet entre el 2023 i el 2025 ha permès comprendre millor els factors que afecten la salut de les oliveres i establir bases per a estratègies de control més eficaces».
Els tutors del treball, els doctors de l’IRFAP Diego Olmo García i Jaume Jaume Sureda, destaquen «la importància de la col·laboració de les explotacions oleícoles d’Aubocassa (Manacor), Son Mesquidassa (Felanitx), Gossauba (Sant Joan), Son Moragues i Son Matge (Valldemossa), i també la del Consell Regulador Oli de Mallorca. Aquest suport ha estat essencial per dur a terme el monitoratge i obtenir resultats d’interès per al sector».
Amb aquest reconeixement, l’IRFAP valora la tasca de l’alumne i del seu equip tutor i reafirma el seu compromís amb una formació de qualitat i amb la recerca aplicada al medi rural. A més, subratlla la rellevància d’aquest estudi per al present i futur del sector oleícola de les Illes Balears.
Comparteix











