El Govern inaugura la primera campanya completa de la IGP «Oli de Menorca» / «Aceite de Menorca»
04/10/2025
El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, juntament amb el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, han visitat avui la finca Morvedra (Ciutadella) amb motiu de l’inici de la collita de l’oliva per a la producció de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) «Oli de Menorca» / «Aceite de Menorca». Es tracta de la primera campanya completa sota aquesta denominació, reconeguda per la Comissió Europea el passat mes de gener i la característica principal de la qual és que l’única IGP que exigeix que tota la seva producció sigui ecològica, i requereix una recollida molt primerenca per aconseguir els atributs de qualitat d'aquesta indicació de qualitat.
La IGP «Oli de Menorca» / «Aceite de Menorca» compta actualment amb 25 productors inscrits, una superfície de més de 159 hectàrees, 40.000 oliveres i, fins avui dia, tres tafones autoritzades: Son Felip, Sant Joan de Binissaida i Morvedra. La previsió per a aquesta campanya indiquen que es quadruplicarà la producció de l'any passat, superant les 50 tones enfront de les 12 de 2024.
En aquest sentit, durant la visita, el conseller Simonet ha volgut destacar que «es tracta d’un dia molt important per al sector agrari menorquí i per a les Illes Balears: Per primera vegada l'oli de Menorca amb indicació Geogràfica Protegida gaudeix de plena protecció en l'àmbit europeu i podrà fer ús dels segells oficials de lndicació Geogràfica Protegida. Aquesta collita marca l’inici d’una nova etapa, que garanteix un oli d’excel·lència, amb identitat pròpia i arrelat a la reserva de la biosfera. El segell europeu consolida l’aposta per un model agrari sostenible, que cuida el paisatge i reforça la biodiversitat. Volem que l’Oli de Menorca sigui un producte de prestigi, un motor per al desenvolupament del sector agrari de l’illa i un orgull per a tots els menorquins», ha subratllat el conseller.
Cal recordar que l’Oli de Menorca és un oli d’oliva verge extra ecològic, afruitat verd, d’intensitat mitjana o alta, amb sensacions picants i amargues entre lleugeres i mitjanes, la qual cosa el converteix en un producte equilibrat, singular i de gran qualitat.
A l’acte també hi han assistit el president de l’Associació «Oli de Menorca» / «Aceite de Menorca», Manuel Martínez, i el propietari de la finca Morvedra, Enric Picanyol, a més de la consellera insular d’Economia i Serveis Generals, Maria Antònia Taltavull. En aquest sentit, Manuel Martínez ha volgut remarcar que «amb aquesta IGP i el creixement continuu dels productors, l’objectiu és fer de l’oli un producte emblemàtic de l’illa com és, per exemple, el formatge de Maó».
Visita a les Salines de la Concepció
Per altra banda, el conseller Joan Simonet ha aprofitat la seva estada a Menorca per visitar les Salines de la Concepció, situades a l’interior del port de Fornells, que varen patir greus desperfectes valorats en més de 250.000 euros a causa de la DANA ocorreguda el 15 d’agost de 2024. Un any després, les salines han reprès la collita. El conseller, juntament amb el director general Joan Llabrés i la regidora de Medi Ambient Helena Vilchez, han fet un recorregut per les instal·lacions acompanyats de la directora, Laura Mercadal.
IMATGES RELACIONADES



Comparteix











