Joan Simonet: «La gestió de la pesca també ha de tenir en compte l'impacte econòmic i la pèrdua dels intangibles socials i culturals que provoquen les restriccions indiscriminades»
Joan Simonet: «La gestió de la pesca també ha de tenir en compte l'impacte econòmic i la pèrdua dels intangibles socials i culturals que provoquen les restriccions indiscriminades»
El conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, en el marc de la fira Catalonia Hub Seafood 2025, que se celebra a Barcelona, ha inaugurat la taula rodona institucional sobre polítiques europees a la Mediterrània. En l'acte, en què també han participat el director general de Pesca, Antoni M. Grau, juntament amb els seus homòlegs de les comunitats del Mediterrani espanyol, s'ha debatut la necessitat de modificar el pla de gestió europeu per a la pesca demersal a la Mediterrània occidental

El conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, en el marc de la fira Catalonia Hub Seafood 2025, que se celebra a Barcelona, ha inaugurat avui la taula rodona dels directors generals competents en matèria de pesca de les comunitats autònomes espanyoles de la Mediterrània sobre la revisió de la política pesquera de la Unió Europea a la Mediterrània occidental. Simonet ha tornat a posar de manifest que «la gestió de la pesca no es pot basar exclusivament en càlculs biològics sobre la captura raonable de peixos, sinó que també ha de tenir en compte l'impacte econòmic i la pèrdua dels intangibles socials i culturals que provoquen les restriccions indiscriminades». En la taula rodona, en què han participat el director general de Pesca, Antoni M. Grau, juntament amb els seus homòlegs de les comunitats del Mediterrani espanyol, s'ha debatut la necessitat de modificar el pla de gestió europeu per a la pesca demersal a la Mediterrània occidental.
Durant el seu discurs, Simonet, que ha estat acompanyat del conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Òscar Ordeig, ha manifestat que «mai no hem de perdre de vista que la pesca no és tan sols l'activitat dels professionals que capturen peixos a la mar, sinó també s'ha de tenir en compte tot l'entramat social, econòmic, comercial i cultural que hi ha darrere: des dels espetos de Màlaga a les anxoves de l'Escala, les gambes de Garrucha, Palamós o Sóller, la Fira de la Llampuga de Cala Rajada, etc.». Així mateix, ha subratllat que «a les comunitats espanyoles de la Mediterrània, tota aquesta estructura socioeconòmica depèn de les captures i els ingressos que generen les barques de bou, que amb els 130 dies actuals d'activitat pesquera tan sols poden subsistir, amb la qual cosa no es garanteix l'estabilitat del sector».
Simonet ha tornat a instar la Comissió Europea a revisar com més aviat millor els mètodes de càlcul de sostenibilitat de les poblacions de peixos, com a mínim de la subzona geogràfica 5 (GSA5), que afecta les Illes Balears, ja que hi ha raons sòlides per pensar que les poblacions de peixos estan molt millor que els càlculs fets per Europa: «Reivindicam recuperar un mínim de 180 dies de pesca efectiva, que seria l'activitat que permetria la viabilitat econòmica de les empreses i la garantia de subministrament de peix fresc de proximitat a les llotges, mercats i establiments comercials de la costa mediterrània. No podem oblidar que a les Illes Balears el sector ha patit anys de restriccions, que des del 2019 han representat una reducció del 40 % dels dies de pesca, que afegits als nou vaixells perduts des de l'any 2015 comporten una reducció de l'esforç de més del 50 % en només deu anys». A més, el conseller ha reiterat la importància de fer front comú entre les cinc comunitats autònomes del Mediterrani, juntament amb el suport del Ministeri, per aconseguir canvis en la política pesquera europea que permetin la viabilitat i sostenibilitat del sector.
D’altra banda, durant el debat de la taula rodona, el director general Antoni M. Grau ha aprofitat l’ocasió per reclamar, entre d’altres coses, el reconeixement de la naturalesa mixta de la pesca d'arrossegament de la Mediterrània, la necessitat d'introduir mecanismes que garanteixin la sostenibilitat econòmica i la seguretat jurídica del sector, i també la supressió de l'article que obliga que l'espècie que es troba en pitjor estat condicioni la resta d’espècies. A més, Grau ha apuntat que «s'ha d'avançar cap a una gestió regionalitzada dels caladors a partir de la segmentació de la Mediterrània per GSA i, en el cas de les Illes Balears, el reconeixement del factor de la insularitat. Aquesta mesura permetria adaptar la gestió a les particularitats ecològiques i socioeconòmiques de cada zona de la nostra mar».
Visita a la fira
Simonet i Grau han fet un recorregut per la fira. En aquest sentit, han aprofitat per fer una aturada a l’estand de Cooke España. Empresa amb un viver a Mallorca i que és puntera en la producció de llobarros i orades a tot l'Estat. Cal recordar que és la granja més gran d'alevins d'Espanya d'aquestes espècies i una de les més importants de tota la Mediterrània.
El Catalonia Hub Seafood 2025 és l'esdeveniment de referència per al sector pesquer i aqüícola i enguany celebra l'edició número 31. Hi participen un total de 2.187 empreses expositores de 87 països i 68 pavellons nacionals i regionals. A més, la fira reuneix els principals representants de la indústria d'arreu del món, com els proveïdors de productes del mar, empreses de serveis i distribució d'aliments, entre d’altres.
IMATGES RELACIONADES




Comparteix