El Govern participa en el seminari internacional de la Mediterranean Posidonia Network per fomentar la conservació d'aquesta planta marina i reforçar la col·laboració amb diferents països de la Mediterrània
El Govern participa en el seminari internacional de la Mediterranean Posidonia Network per fomentar la conservació d'aquesta planta marina i reforçar la col·laboració amb diferents països de la Mediterrània
La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural ha format part d'aquestes jornades, celebrades a Tunísia, amb l'objectiu de reafirmar el compromís de les Illes Balears en la protecció de les praderies de posidònia

El Govern, mitjançant la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, ha participat aquesta setmana en el seminari internacional de la Mediterranean Posidonia Network (MPN), celebrat a Tunísia, amb la presència del cap del Servei de Vigilància de la Posidònia de les Illes Balears, Marcial Bardolet. La participació del Govern en aquestes jornades reafirma el seu compromís amb la conservació i protecció de les praderies de posidònia, apostant per la col·laboració i el treball conjunt en tot l'àmbit mediterrani, incloent-hi la cooperació amb els països del nord d'Àfrica.
El seminari ha reunit prop de 100 representants de 15 països mediterranis per intercanviar experiències, revisar avanços i col·laborar en l'actualització del full de ruta de la MPN. Aquesta xarxa impulsa un marc d'acció coordinada amb l'objectiu de millorar la protecció de les praderies de posidònia de cara a 2030, mitjançant aliances entre administracions públiques, societat civil i institucions científiques. Des del Govern s'han compartit algunes de les polítiques i eines implementades en els darrers anys en matèria de vigilància, regulació del fondeig i sensibilització ciutadana. A més, s'ha mostrat interès a conèixer de prop altres iniciatives desenvolupades en diferents territoris. «Formar part d'aquesta xarxa ens permet compartir les experiències que a les Illes Balears han tingut un impacte positiu, així com aprendre de nous avenços en conservació de la posidònia en altres regions de la Mediterrània», ha destacat Bardolet.
La Mediterranean Posidonia Network, creada el 2019, està coordinada per una aliança d'organismes i entitats (entre els quals hi ha el Govern) com l'Oficina Francesa de la Biodiversitat (OFB), BlueSeeds, MedPAN, UICN, WWF, Plan Bleu i SPA/RAC. La seva estratègia s'estructura entorn de set eixos: coneixement científic, innovació tècnica i financera, desenvolupament normatiu, participació d'actors, formació, mesures de gestió i governança.
Tunísia ha estat un lloc especialment simbòlic per a aquesta edició, ja que alberga aproximadament el 40% de la cobertura total de Posidònia oceànica de la Mediterrània, la qual cosa reforça el paper clau d'aquesta regió en la conservació d'aquest ecosistema marí. A més de les sessions tècniques i de planificació col·laborativa, el seminari ha inclòs una visita a les illes Kuriat, que aspiren a convertir-se en la primera àrea marina protegida oficial de Tunísia, en un procés liderat per l'ONG Notre Grand Bleu.
Aquesta trobada se celebra en un moment estratègic, poques setmanes abans de la Tercera Conferència de les Nacions Unides sobre els Oceans (UNOC 3), que tindrà lloc a Niça, i de la COP 24 del Conveni de Barcelona, prevista per a finals d'any a El Caire. En tots dos fòrums, la MPN preveu presentar els avenços d'aquesta xarxa, consolidant una cooperació mediterrània sòlida, compromesa i orientada a ampliar de manera realista i efectiva la protecció de la posidònia i la seva biodiversitat.
Comparteix