El Govern du a terme una campanya preventiva de prospecció i parament de trampes de serps invasores al Parc Natural de sa Dragonera per preservar la biodiversitat autòctona de l'illa
El Govern du a terme una campanya preventiva de prospecció i parament de trampes de serps invasores al Parc Natural de sa Dragonera per preservar la biodiversitat autòctona de l'illa
A final del mes d'abril es va tenir constància de la presència d'un exemplar de serp de ferradura, i davant aquest fet, inèdit fins aleshores al Parc, la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal ha actuat amb la màxima celeritat i ha dissenyat un pla d'acció intensiu S'instal·laran un total de 95 gàbies, repartides entre sa Dragonera, es Pantaleu i la costa de Mallorca més propera a l'illa

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, per mitjà del Servei de Protecció d'Espècies de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal, i en coordinació amb la direcció del Parc Natural de sa Dragonera, ha planificat una intervenció preventiva de prospecció i trampeig de serps invasores en aquest espai natural protegit. La mesura, que serà executada pel Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), té l'objectiu principal de protegir i conservar la biodiversitat autòctona de l'illa davant espècies invasores.
A final del mes d'abril es va tenir constància de la presència d'un exemplar de serp de ferradura (Hemorrhois hippocrepis) a l'illa gràcies a una càmera de parament fotogràfic instal·lada per investigadors de la Universitat d'Oxford per al seguiment dels nius de virot petit (Puffinus mauretanicus). Davant aquest fet, inèdit fins aleshores al Parc, i ateses les conseqüències negatives que podria tenir la presència d’aquest ofidi per a la biodiversitat de sa Dragonera, la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal ha actuat amb la màxima celeritat i ha dissenyat un pla d'acció intensiu.
En execució d’aquest pla, s'instal·laran 95 gàbies per a la captura de serps, de les quals 85 es repartiran arreu de l'illa de sa Dragonera, especialment a la costa oriental, des del far de Tramuntana al far de Llebeig. Així mateix, s'ha considerat necessari instal·lar-ne set més a la costa de Mallorca més propera a sa Dragonera per evitar possibles invasions provinents de Mallorca, i tres més a l'illot des Pantaleu, per descartar-hi la presència de serps de ferradura. Totes les trampes, que seran revisades periòdicament pels tècnics del COFIB, estaran georeferenciades i retolades, i s'ubicaran fora dels camins i itineraris del Parc.
La directora general de Medi Natural i Gestió Forestal, Anna Torres, ha manifestat que «des del primer moment que es va tenir coneixement de l’observació d'una serp de ferradura a sa Dragonera hem donat màxima prioritat a aquesta actuació i s'ha treballat per dissenyar la campanya de prospecció i parament de trampes, que serà intensiva en mitjans i personal, amb la finalitat de preservar un dels espais naturals més valuosos de l'arxipèlag balear. Els ofidis invasors, com les serps, en ambients tan fràgils com són les illes, poden representar un problema greu».
En aquesta línia, Torres ha recordat que a sa Dragonera hi viu una extraordinària població de sargantana balear (Podarcis lilfordi), a part de diverses colònies d'aus marines, com la noneta (Hydrobates pelagicus) o el virot petit (Puffinus mauretanicus): «Són espècies protegides i amenaçades que podrien veure's afectades per la presència de serps invasores. Per això, és fonamental aquesta actuació com a mesura de prevenció i protecció».
IMATGES RELACIONADES

Comparteix