FAQs Next Generation


   

  


 

  

1. He d'incloure els logotips en qualsevol document jurídic com plecs de contractació, convenis, encàrrecs a mitjans propis, convocatòries de subvencions…? Com els incloc?

  

A l'article 9.3 b) de l'Ordre HFP/1030/2021, s'assenyala que “[…] totes les convocatòries, licitacions, convenis i la resta d'instruments jurídics, que es desenvolupin en aquest àmbit, hauran de contenir tant en el seu encapçalament com en el seu cos de desenvolupament la referència següent «Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència – Finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU».Per tant, cal incloure, en format text, la referència «Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència – Finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU». A més, es recomana utilitzar els logotips a la portada o capçalera dels respectius documents.

S'aplicaria a documents com:

  • Convocatòries d'ajuts: als formularis de sol·licituds d'ajuts, justificacions...
  • Notificacions de concessió
  • Anuncis de licitació
  • Plecs de clàusules administratives i de prescripcions tècniques
  • Contractes administratius
  • Treballs presentats pel contractista (estudis, informes, enquestes, altres)
  • Convenis de col·laboració

NOTA : Les factures i els DACIS no necessiten portar els logotips. 

  


 

 

2. ¿Com aplico la convivència de logotips de la meva comunitat autònoma i altres que hagi d'afegir?

  

Segons la normativa europea, els logotips d'altres socis (finançadors) es poden mostrar, per descomptat, per reconèixer el seu suport respectiu. Tot i això, no han de sobrepassar la mida de l'emblema de la UE.

Les activitats de comunicació dels beneficiaris relacionades amb l'acció (incloses les relacions amb els mitjans de comunicació, conferències, seminaris i material informatiu — com fullets, cartells, presentacions, etc.—, en format electrònic a través dels mitjans de comunicació tradicionals o de les xarxes socials), així com qualsevol infraestructura, equip, vehicle, subministrament o resultat important finançat amb la subvenció hauran de reconèixer el suport de la UE i mostrar la bandera europea (emblema) i la declaració de finançament (traduïda a les altres llengües oficials, quan correspongui).

 


 

3. Puc utilitzar els logotips del Pla de Recuperació i de la UE en llengües cooficials?

 

Sí, la normativa exposa que sí que pot aparèixer la mateixa declaració de finançament en dos idiomes diferents on hi hagi més d'una llengua oficial.

De fet, al Manual d'Identitat Visual del PRTR s'han facilitat les versions dels logotips en català, euskera, gallec i valencià.

Tot i que no es proporciona una traducció a llengües cooficials de l'emblema + “finançat per Next Generation EU”, com s'ofereixen els materials en format vectorial, si alguna administració vol traduir-los a la llengua cooficial ho pot fer.

 


 

 

4. Com incorporar les exigències d’identitat visual del PRTR els beneficiaris de projectes anteriors a la normativa dels fons PRTR? 

 

El Reglament de l'MRR preveu la possibilitat d'incloure projectes a partir del febrer de 2020 al pla de recuperació i resiliència.

Tot i això, no concedeix una exempció per a aquestes mesures dels requisits mínims de visibilitat i comunicació, que s'apliquen (també retrospectivament) a partir de l'entrada en vigor de l'acord de finançament.

Com assenyala la Comissió Europea: "els requisits mínims de visibilitat i comunicació s'apliquen retroactivament a partir de l´entrada en vigor de l´acord de finançament".

En aquest cas recomanem utilitzar els instruments ordinaris per fer modificacions on quedi constància de les obligacions de visibilitat. Es pot recórrer a les addendes, les correccions d’errors i altres instruments anàlegs en el marc de les competències de cada administració tenint en compte l’estat del procediment.

La CAIB disposa d’un model d’informe complementari de modificació de plecs, contractes i altres documents que tenen l’obligació de comunicació sobre les actuacions i projectes que han estat finançats amb aquests fons. En aquesta modificació també, es poden fer constar les normes de visibilitat i comunicació mínimes i incloure una referència escrita al finançament a càrrec del PRTR i de Next Generation, a més dels logos.

 



  

5. Com es genera el certificat de compliment?

 

Per generar i signar el certificat de compliment és imprescindible haver realitzat el progrés d’indicadors, per la qual cosa les entitats locals que han finalitzat el projecte, rebran un correu del MITERD per realitzar el progrés d’indicadors.

S'ha de remetre a la CAIB per correu electrònic subvencions_residus@caib.es, el document Excel emplenat amb els CSV atorgats per CoFFEE als documents en el procés (Annex 0) i el document “Memòria descriptiva per justificar l'objectiu 187 – CoFFEE (format word, sense signar)”, perquè es pugui revisar.

Un cop realitzat, i mentre la DGCEA tingui capacitat d'analitzar les memòries i documents rebuts, si escau, farà comentaris o recomanacions per esmenar la memòria o aportar documentació addicional. 

Un cop comprovada que la informació és suficient, la DGCEA contactarà per correu amb còpia a la CCAA, indicant quins documents s'han de carregar com a mecanismes de verificació durant el progrés d'indicadors (amb la nomenclatura acordada – vegeu la pregunta “Com he de nomenar els mecanismes de verificació?”). En aquest correu es detallaran els passos que cal seguir per fer el progrés d'indicadors i generar el certificat de compliment a la plataforma CoFFEE, on s'adjuntarà la taula amb aquests documents.

 


 

 

6. Com he de nomenar els mecanismes de verificació?

 

Únicament es farà servir una denominació concreta dels documents per a la Certificació de l'Objectiu CID 187 al Progrés d'Indicadors. En aquest sentit, els documents que es faran servir per a l'acreditació dels Mecanismes de Verificació (MV) de l'Objectiu CID 187 de cada projecte tècnic hauran de tenir una nomenclatura específica en el moment de la seva annexió a la Plataforma CoFFEE, marcant la casella “ es tracta de mecanismes de verificació” segons el detall següent:

 


 

  

7. Quins poden ser els mecanismes de verificació del projecte? 

 

La taula següent resumeix els mecanismes de verificació que ha de seguir el projecte:

 

  

Per facilitar la identificació dels documents, a més de les indicacions donades anteriorment per a la nomenclatura, es recomanen les següents abreviatures de referència:

 

 


 

 

8. Les DACIs i els Annexos de l'Ordre 1030/2021 són mecanismes de verificació? S’han de pujar a CoFFEE per les entitats executores?

 

No, les DACIs no es constitueixen com a mecanismes de verificació per a l'acreditació del compliment de l'Objectiu CID 187.

No obstant això, sí que s’han de pujar aquests documents respecte d'aquells instruments jurídics que han de realitzar l'anàlisi Minerva d'acord amb l'Ordre HFP 55/2023 en el mòdul “auditoria” de CoFFEE especialment dedicat a aquesta finalitat. Tal com indica l'apartat 9.1 del Manual d'Usuari CoFFEE, els usuaris amb perfil de Responsable d'Operació són els únics que poden accedir al menú Conflicte d'interès. 

 


 

 

9. Quin és el termini de finalització del PRTR? S'allargarà?

 

Tots els projectes han d'estar executats a data de 31 de març del 2026, d’acord amb l’Ordre 5/2002.

D'acord amb l'article 22 de l'ordre de bases, el termini màxim de justificació de la subvenció s'ha de concretar a la resolució de concessió i, en tot cas, no pot ser superior a tres mesos,
des de la data de finalització del termini d'execució del projecte assenyalat a la convocatòria. Així, en el cas de les convocatòries de NextGeneration-UE, tots els projectes finançats tenen el termini màxim de justificació el 30 de juny de 2026 (3 mesos després del termini màxim d'execució dels projectes). 

 


  

 

10.  Quan és obligatori fer l'anàlisi Minerva?

 

Conforme el que disposa l'article 3.1 de l'Ordre HFP/55/2023, de 24 de gener “l'anàlisi sistemàtica i automatitzada del risc de conflicte d'interès es durà a terme en cada procediment per a les persones que realitzin les següents funcions o assimilables, i encara que no es regeixi en el seu funcionament per la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de 8 de novembre, espanyol les Directives del Parlament Europeu i del Consell 2014/23/UE i 2014/24/UE, de 26 de febrer de 2014, o la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, que, a aquests efectes, es denominaran decisors de l'operació:

a)  Contractes: òrgan de contractació unipersonal i membres de l'òrgan de contractació col·legiat, així com membres de l'òrgan col·legiat d'assistència a l'òrgan de contractació que participin en els procediments de contractació a les fases de valoració d'ofertes, proposta d'adjudicació i adjudicació del contracte.

b)  Subvencions: òrgan competent per a la concessió i membres dels òrgans col·legiats de valoració de sol·licituds, a les fases de valoració de sol·licituds i resolució de concessió.

L'anàlisi del conflicte d'interès es realitzarà sobre els empleats que participin en els procediments d'adjudicació de contractes o de concessió de subvencions, en el marc de qualsevol actuació del PRTR, formen part o no aquests empleats d'una entitat executora o d'una entitat instrumental.” Encara que aquesta obligació es va imposar als contractes i subvencions a partir de la seva entrada en vigor (24/01 anàlisi Minerva a totes les subvencions i contractes que es financin amb càrrec al PRTR, així com a la resta d’instruments jurídics utilitzats.

 


 

 

11. Han de complir tots els projectes amb el principi de no causar un prejudici significatiu DNSH?

 

Totes les actuacions que s'executin dins del Pla Nacional de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) han de complir el principi de no causar un perjudici significatiu als següents objectius mediambientals recollits a l'article 17 del Reglament 2020/852 (principi DNSH): 

a. La mitigació del canvi climàtic.

b. L’adaptació al canvi climàtic.

c. L’ús sostenible i la protecció dels recursos hídrics i marins.

d. L’economia circular.

e. La prevenció i el control de la contaminació.

f.  La protecció i recuperació de la biodiversitat i els ecosistemes.

Tot i que els Mecanismes de Verificació (MV) només fan referència a la justificació “ex ante”, de cara a futures revisions i auditories s'ha de justificar el compliment del DNSH “ex post” per a tots els projectes tècnics.

Per a l'execució d'aquells projectes tècnics en què s'hagin signat diversos contractes públics, inclosos els contractes menors, seria suficient realitzar una anàlisi del compliment del principi DNSH per al projecte en conjunt.

Es recomana que aquesta anàlisi (ex ante i ex post) estigui firmada tant per l'entitat executora com pels diversos contractistes involucrats en el projecte, identificant, si és possible, a quins contractes es refereix aquesta anàlisi.

 


 

 

12. Per a aquells projectes tècnics que hagin creat a CoFFEE diverses actuacions dins un subprojecte amb diversos contractes relacionats, com es pot solucionar?

 

Quan un mateix projecte tècnic s'executa mitjançant diversos contractes, es crearà una única Actuació que reculli tots els contractes associats.

En cas d'haver creat diverses actuacions, per solucionar-ho, seria ideal triar una actuació i incloure la informació de les altres. Deixant les altres actuacions en pausa o indicant a l'apartat observacions que cal eliminar atès que la informació ja es recull en una altra Actuació.

Tot i això, es va traslladar al Suport de CoFFEE aquesta consulta, per si hi hagués implicacions per a aquelles actuacions que hagin realitzat l'anàlisi MINERVA. Es transcriu la resposta:

"En cas que les actuacions tinguin un responsable d'operació aprovat, ja no podran ser eliminades. Aleshores, si ja s'ha realitzat l'anàlisi de Minerva, s'ha de deixar l'actuació que es vulgui esborrar "en buit", ia l'apartat d'Observacions de l'actuació s'ha d'explicar el que ha passat (per què es deixa en un buit). I en l'actuació que unifiqui contracte) per al qual s'havia realitzat l'encreuament de Minerva, ha de tenir el mateix responsable d'operació (nova alta) perquè pugui pujar els documents que reflecteixen l'anàlisi ex ante realitzada per Minerva a l'altra actuació a través del mòdul d'Auditoria. A l'apartat d'Observacions de l'instrument jurídic (contracte) s'ha d'indicar el CRO creat a l'actuació incorrecta, i s’ha d’explicar el que ha passat. Però com que no es pot eliminar l’actuació, es recomana passar-la a una anualitat on no hi hagi altres actuacions per no passar-la a revisada juntament amb la resta de la planificació. Si no hi hagués planificacions buides, es passaria temporalment a una altra anualitat, es revisaran les de l’anualitat que estan correctes i l’actuació que es vol eliminar es col·locaria a la resta de l’anualitat, però mantenint-la en borrador."

 


 

 

13.  A la justificació, quins documents he de presentar per a la justificació del projecte?

 

S'han de presentar: 

  • Annex 9, amb la documentació que es requereix al mateix annex ia l'article 22 de l'Ordre 5/2022.
  • Memòria justificativa de les activitats realitzades i dels resultats obtinguts, que s'haurà d'acompanyar amb evidències fotogràfiques, i també inclourà un apartat amb l'estimació d'emissions de gasos d'efecte hivernacle evitades, de les tones de residus que contribueixen al compliment dels objectius i una justificació del compliment del DNSH.
  • Memòria econòmica que contingui:

a) Relació classificada de les despeses i les inversions d'acord amb el model relatiu al compte justificatiu d'aquest annex.

b) La procedència i aplicació dels fons propis, o d’altres subvencions o recursos que se subvencionen en el projecte.

c) Factures electròniques o còpies autèntiques electròniques dels documents originals en paper.

d) Documents relacionats amb la subcontractació (Plec de Clàusules Administratives, si escau, el Plec de Prescripcions Tècniques o la Memòria Justificativa del contracte…)

e) Certificat d'un taxador independent degudament acreditat i inscrit al registre oficial corresponent, en cas d'adquisicions de béns immobles.

f)  Criteris de repartiment dels costos generals i/o indirectes incorporats a la relació en la qual es fan referència a l'apartat a).

g) En cas que l'import de la despesa subvencionable superi la quantitat prevista a la legislació de contractes per als contractes menors, previst a l'article 118 de la Llei 9/2017, en relació amb l'article 31.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, tres pressupostos/ofertes.

h) Document acreditatiu del compromís de la despesa.

i)   Document acreditatiu d'estar al corrent de les obligacions tributàries i de la SS davant de l'AGE i de les obligacions tributàries davant de la hisenda autonòmica.

Pel que fa a la plataforma CoFFEE, el subprojecte ha d'estar correctament emplenat i cal adjuntar com a documentació justificativa la Memòria descriptiva per a la justificació de l'Objectiu 187.

 


 

 

14. Es poden continuar modificant les actuacions després que estiguin en estat “Revisado”?

 

Sí. Tot i que l’actuació estigui en estat “Revisado”, es poden continuar completant o modificant elements com els RREE, la documentació annexa i els documents jurídics associats.

 

 

 

 

 

 

Novetats i Destacats

Vols conèixer les novetats del servei de residus?

Accedeix a les novetats

Accedeix als destacats

Preguntes freqüents!

T'ha donat algun error? No saps com continuar! Consulta la nostra secció de Preguntes Freqüents

Accedeix a les FAQS

Tutorials

Descubreix els nostres videotutorials

Tutorials

Et puc ajudar?

No trobes el que cerques? Tens preguntes o dubtes que no et resolem en aquesta web? Fes-nos-les arribar!

Envia'ns la teva consulta