Marcs temporals d'Ajudes: Una resposta a les situacions de crisi
Davant la situació tan excepcional que es va viure amb la pandèmia del COVID-19, el 20 de març del 2020, la Comissió Europea va emetre un Marc Temporal per a les mesures d'ajuda estatal que va permetre als Estats membres més flexibilitat per proporcionar ajuda financera directa i préstecs més enllà de les possibilitats existents de l'article 107. Aquestes mesures es varen perllongar fins el 30 de juny de 2022, si bé les mesures de suport a la solvència eren fins el 31 de desembre de 2023.
Posteriorment, la Comissió Europea va adoptar el 23 de març de 2022 un Marc Temporal de Crisi per permetre als Estats membres aprofitar la flexibilitat prevista a les normes sobre ajudes estatals amb la finalitat de donar suport a l'economia en el context de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia. Aquest Marc es va modificar en diverses ocasions i la seva vigència es va perllongar fins al 31 de desembre de 2023.
El 9 de març de 2023 la Comissió Europea va adoptar un nou Marc Temporal de Crisi i Transició per tal de fomentar mesures de suport a sectors clau per a la transició cap a una economia amb zero emissions netes, en consonància amb el Pla Industrial del Pacte Verd. Aquest nou Marc Temporal prorroga en part el Marc Temporal d’Ucraïna, i té per objectiu contribuir a accelerar la inversió i el finançament destinats a la producció de tecnologies netes a Europa.
Finalment, el 20 de novembre de 2023, la Comissió Europea torna a modificar aquest Marc per tal de prorrogar per sis mesos un nombre limitat de seccions del mateix, així com augmentar els imports màxims d’ajuda.
La vigència d’aquest Marc Temporal és fins al 30 de juny del 2024, amb caràcter general, encara que algunes mesures es podran aplicar fins el 31 desembre del 2023 i d’altres podrien aplicar-se fins al 31 de desembre del 2025.