La formació professional en modalitat virtual permet estudiar des de casa, sense necessitat de ser-hi de manera presencial. És perfecta per a aquells que volen estudiar a distància per motius personals o professionals.
L'objectiu és que cada vegada més persones obtinguin una millor qualificació per millorar les seves oportunitats laborals, accedint a més ofertes de contractació i promoció a les empreses.
Característiques principals
- Durada flexible: la formació s'adapta al teu ritme. No hi ha límit d'anys per acabar els mòduls, però sí que hi ha un nombre limitat de quatre convocatòries per mòdul. Cada mòdul té un nombre d'hores assignades, que es poden consultar a l'apartat d'oferta formativa d'FP en modalitat virtual.
- Estudis en línia: l'alumnat segueix els estudis a través d'una plataforma digital.
- Mòduls combinats: es poden combinar mòduls presencials i virtuals, sempre que siguin mòduls diferents.
- Assistència presencial: només cal assistir presencialment per fer les proves d'avaluació final. Determinats mòduls requereixen la realització d'activitats que s'han de dur a terme de manera presencial als centres educatius, les quals s'han de fer de forma obligatòria per obtenir-ne l'avaluació positiva.
Mòduls que requereixen la realització d’activitats de manera presencial de forma obligatòria
Cicle formatiu de grau mitjà d’Instal·lacions elèctriques i automàtiques (ELE21)
- Automatismes industrials (12 h)
- Instal·lacions elèctriques interiors (12 h)
- Instal·lacions de distribució (6 h)
- Instal·lacions domòtiques (6 h)
- Instal·lacions solars fotovoltaiques
Cicle formatiu de grau mitjà de Sistemes microinformàtics i xarxes (IFC21)
- Muntatge i manteniment d'equips (2 h)
Cicle formatiu de grau mitjà de Forneria, rebosteria i confiteria (INA21)
- Elaboracions de forneria i brioxeria (50 h)
- Processos bàsics de pastisseria i rebosteria (35 h)
- Elaboracions de confiteria i altres especialitats (30 h)
- Postres en restauració (30 h)
Cicle formatiu de grau mitjà d'Emergències sanitàries (SAN21)
- Manteniment mecànic preventiu del vehicle (20 h, requereix permís de conducció B)
- Dotació sanitària (13 h)
- Evacuació i trasllat de pacients (24 h)
- Atenció sanitària especial en situacions d'emergència (19 h)
Cicle formatiu de grau mitjà de Farmàcia i parafarmàcia (SAN22)
- Disposició i venda de productes (9 h)
- Oficina de farmàcia (12 h)
- Operacions bàsiques de laboratori (45 h)
- Dispensació de productes farmacèutics (16 h)
- Primers auxilis (10 h)
- Dispensació de productes parafarmacèutics (53 h)
- Formulació magistral (47 h)
- Promoció de la salut (33 h)
Cicle formatiu de grau mitjà d'Atenció a persones en situació de dependència (SSC21)
- Suport domiciliari (35 h)
- Atenció higiènica (9 h)
- Primers auxilis (10 h)
- Suport a la comunicació (15 h)
- Atenció sanitària (30 h)
- Teleassistència (10 h)
Requisits d'accés
Per poder accedir a la formació, cal:
- Residència: viure a les Illes Balears.
- Nacionalitat: tenir la nacionalitat espanyola o un permís de residència i treball vigent.
- Requisits acadèmics: depenen del cicle formatiu que es vol estudiar. Per als cicles de grau mitjà, es necessita tenir el graduat en ESO o titulacions similars, i per als graus superiors, el batxillerat o un títol de tècnic de grau mitjà. Per a més informació sobre els requisits acadèmics d'accés, es poden consultar els apartats de GRAU D – cicles formatius de grau mitjà
i GRAU D – cicles formatius de grau superior
.
- Requisits d'accés a determinats mòduls: per a determinats mòduls professionals, els centes han estipulat requisits d'accés, regulats a la normativa de referència a l'Annex 5
.
Matrícula i tràmits
- Quan s'obri el període de sol·licituds, cal omplir el formulari en línia a la web d'FP de les Illes Balears, a l'apartat d'Admissió
i imprimir el justificant en format .pdf. Si es comet alguna errada en el tràmit, es pot repetir sense cap problema.
- Aquest justificant, juntament amb la documentació necessària, s'ha de presentar al centre educatiu per formalitzar la matrícula.
- Un cop publicada la llista de persones admeses al cicle formatiu, s'ha de formalitzar la matrícula a la secretaria del centre. La persona interessada pot autoritzar algú altre per formalitzar la matrícula mitjançant una autorització signada per ella mateixa i una fotocòpia del seu DNI.
- Els centres educatius que una vegada acabat el termini de matricula tinguin places vacants, perquè alguna de les persones admeses no s'ha matriculat dins el termini establert, les han d'adjudicar a les persones matriculades que no han pogut matricular-se de tots els mòduls que havien sol·licitat.
La documentació que s'ha d'adjuntar a la sol·licitud d'admissió ve determinada per la normativa de referència, concretament per l'Annex 3.
Les persones interessades poden demanar l’admissió als mòduls professionals dels cicles formatius que vulguin cursar, per ordre de prioritat, tenint en compte que en la modalitat a distància es poden matricular pel mateix curs escolat, com a màxim, de 1.000 hores lectives per cicle i el nombre màxim de cicles que es poden cursar és de 2.
En el cas d'haver posat més mòduls dels desitjats i haver obtingut plaça a tots, és suficient matricular-se als mòduls que un desitgi realment cursar.
Si es vol estudiar diversos cicles, cal fer una sol·licitud per a cada cicle i garantir que es compleixin els requisits d'accés i el temps per estudiar.
Criteris d’ordenació de les persones que es matriculen per primer cop
a) Majors de 18 anys
- S'ordenen successivament les sol·licituds d'admissió d'acord amb la via d'accés sol·licitada:
- Les que tenen acreditades unitats de competència per experiència laboral.
- Les que tenen superat algun mòdul o mòduls professionals del cicle formatiu a què es desitja accedir.
- Les que tenen acreditades unitats de competència per la superació de mòduls corresponents a un certificat de professionalitat del mateix cicle formatiu a què es desitja accedir.
- Millor qualificació mitjana obtinguda que permet l'accés al cicle formatiu.
- Si encara hi ha empat, la combinació de lletres per les quals comença el primer llinatge de les persones sol·licitants, d'acord amb la combinació de lletres que resulti del sorteig públic que faci la Direcció General de Formació Professional i Ordenació Educativa.
b) Menors de 18 anys
S'ordenen a continuació dels anteriors seguint els mateixos criteris establerts a l'apartat anterior (lletra a).
Formació en centres de treball
La formació en centres de treball es fa quan s'han superat els mòduls teòrics del cicle i dura 400 hores. Si l'alumne té experiència laboral mínima d'un any, pot sol·licitar l'exempció total o parcial de l'FCT.
Accés a la plataforma virtual
La plataforma depèn del cicle on estàs matriculat. A la taula següent pots consultar, segons el teu cicle, a quina plataforma has d'accedir.
Cicle | Plataforma |
---|---|
GRAU MITJÀ - Gestió administrativa - Farmàcia i parafarmàcia GRAU SUPERIOR - Administració i finances - Assistència a la direcció - Guia, informació i assistències turístiques - Gestió d'allotjaments turístics - Agències de viatges i gestió d'esdeveniments - Educació infantil - Desenvolupament d'aplicacions multiplataforma - Desenvolupament d'aplicacions web - Comerç Internacional |
http://fpadistancia.caib.es |
GRAU MITJÀ - Atenció a persones en situació de dependència - Instal·lacions elèctriques i automàtiques - Sistemes microinformàtics i xarxes - Emergències sanitàries GRAU SUPERIOR - Projectes d'edificació - Administració de sistemes informàtics en xarxa - Animació 3D, jocs i entorns interactius |
https://iedib.net/avirtual/ |
Una vegada finalitzat tot el procés de matriculació, s'enviarà automàticament un correu electrònic als nou alumnat amb l'usuari i la clau d'accés per a la Plataforma Virtual d'Ensenyament de les Illes Balears.
L'alumnat que ja disposin d'usuari (com antics alumnes), no rebran aquest correu i han d'entrar amb el seu usuari i contrasenya.
La clau d'accés ha de complir els requisits següents:
- Tenir 8 caràcters de longitud, com a mínim.
- Tenir una majúscula, com a mínim.
- Tenir una minúscula, com a mínim.
- Tenir un nombre, com a mínim.
Tenir un caràcter especial, com a mínim (*_:;,.-!"·$%&/()+-...). Exemples de contrasenyes vàlides: "FP_distancia1", "Fp*1234", "fp!1234FP", "Fp$98765". En el cas d'haver fet aquest procediment correctament i tenir algun problema per entrar-hi, seguiu les instruccions de la guia per a l'alumnat d'FP virtual
Per no causar baixa, és necessari iniciar el procés d'aprenentatge durant els 15 primers dies després d'obtenir la clau d'accés. Si no s'ha accedit a la plataforma dins aquest termini, el centre podrà iniciar el procediment per dur a terme la baixa d'ofici.
Examen final presencial
Per a l'examen final, cal portar un document d’identificació oficial com el DNI, passaport o carnet de conduir.
Oferta formativa
Guia per a l’alumnat
La guia per al nou alumnat pretén ser un document de referència ràpida per consultar aquells dubtes de navegació i accessibilitat a la plataforma a distància.
Normativa
- Resolució del conseller d'Educació i Universitats per la qual s'aproven les instruccions per a l'organització dels ensenyaments de determinats cicles formatius de formació professional en modalitat virtual per al curs 2024-2025.
- Resolució del conseller d'Educació i Universitats per la qual es modifica la Resolució del conseller d'Educació i Universitats per la qual s'aproven les instruccions per a l'organització dels ensenyaments de determinats cicles formatius de formació professional en modalitat virtual per al curs 2024-2025.