Què és la Formació en Empresa o Organisme Equiparat (FEMPO)?
La Formació en Empresa o Organisme Equiparat (FEMPO) és la part dels mòduls professionals dels ensenyaments de formació professional que es desenvolupa en una empresa o organisme equiparat. Per tant, és l'aplicació pràctica d'aquests ensenyaments en un àmbit productiu real i, per això, l'alumnat pot adquirir una identitat i una maduresa professionals motivadores d'aprenentatges futurs i d'adaptació al canvi de les qualificacions professionals.
Quina és la seva finalitat?
- Complementar l'adquisició de la competència professional assolida en el centre educatiu.
- Adquirir una identitat i una maduresa professionals motivadores.
- Donar a conèixer l'organització productiva del perfil professional i el sistema de relacions sociolaborals del centre de treball, a fi de facilitar-li la inserció laboral futura.
- Ser avaluat de la competència professional assolida amb la col·laboració de l'empresa o organisme.
Durada?
La durada de la Formació en Empresa o Organisme Equiparat (FEMPO) depèn del règim i del tipus de cicle formatiu.
En règim general, la durada serà de 400 hores per als cicles formatius de grau bàsic i de 500 hores per als cicles formatius de grau mitjà i superior, que poden arribar fins a un màxim de 700 hores.
En règim intensiu, que implica que l'alumnat realitza les FEMPO mitjançant un contracte de treball amb alternança, la durada per als cicles formatius de grau mitjà i superior pot ser d'entre 700 hores i 1.400 hores.
Com funciona?
La Formació en Empresa o Organisme Equiparat (FEMPO) està formada pels resultats d'aprenentatge dels diferents mòduls professionals de cada curs. No és un mòdul professional concret, sinó que es conforma amb els resultats d'aprenentatge dels diferents mòduls professionals.
Les persones que acrediten una experiència laboral en el mateix sector dels estudis que estan cursant poden demanar l'exempció de la FEMPO.
La jornada a l'empresa pot variar segons el Pla de formació que s'hagi acordat entre el centre educatiu, l'empresa o organisme equiparat i l'alumnat.
Requisits per accedir-hi?
L'alumnat per poder accedir a la Formació en Empresa o Organisme Equiparat (FEMPO) ha de complir amb els requisits següents:
- Tenir 16 anys complets en el moment d'iniciar la FEMPO.
- En el grau bàsic, haver superat els resultats d'aprenentatge relatius a riscos específics i mesures de prevenció de l'àmbit professional, impartida pels centres educatius.
- En el grau mitjà i superior, haver superat els resultats d'aprenentatge relacionats amb la prevenció de riscos laborals, impartits pels centres educatius.
- Disposar del número d'afiliació a la Seguretat Social. En cas que, d'acord amb la normativa laboral, l'alumnat no pugui disposar d'aquest número, podrà fer la FEMPO sense estar donat d'alta a la Seguretat Social.
L'equip docent, abans de començar el període de FEMPO, decidirà si l’alumnat està en disposició d'accedir a aquesta formació, tenint en compte d'assistència al centre educatiu, la realització d'activitats i treballs, la capacitat per al treball en equip o la capacitat per a la presa de decisions, entre d'altres aspectes. Es prioritzarà aquell alumnat que té aprovada la formació en el centre educatiu amb la qualificació mínima de 5 en tots els mòduls professionals i àmbits abans de l'assignació de l'empresa o organisme equiparat.
Exempció
L'exempció implica que l'alumne no ha de realitzar la Formació en Empresa o Organisme Equiparat (FEMPO) i que s'ha de fer constar aquesta situació en els documents d'avaluació. Pot ser total o parcial (només han de realitzar part de la FEMPO adients per assolir els resultats d'aprenentatge que no s'han acreditat amb l'experiència laboral).
Requisits per sol·licitar l'exempció
L'alumnat dels cicles formatius de formació professional pot sol·licitar l'exempció de la Formació en Empresa o Organisme Equiparat (FEMPO) si acredita una experiència laboral equivalent, com a mínim, en un camp professional directament relacionat amb el cicle formatiu que cursa, per als cicles formatius (GRAU D), o de sis mesos d'experiència, en el cas dels cursos d'especialització (GRAU E).
Procediment de sol·licitud de l'exempció
L'exempció de la Formació en Empresa o Organisme Equiparat (FEMPO) s'ha de sol·licitar a la direcció del centre educatiu on està matriculat l'alumne.
L'alumnat ha de presentar la sol·licitud a la secretaria del centre, dirigida al cap de departament de la família professional, com a màxim 30 dies naturals abans de l'avaluació que determina l'accés a la formació en empresa o organisme equiparat.
El tutor o la tutora del grup, d'acord amb l'equip docent i el cap de la família professional, emetrà un informe per tal de valorar la sol·licitud. La direcció del centre resoldrà la sol·licitud d'exempció i s'arxivarà a l'expedient de l'alumne.
La justificació de l'experiència laboral es realitzarà mitjançant els documents següents:
- Per a treballadors o treballadores assalariats s'ha d'aportar els dos documents següents:
- Certificat de la Tresoreria General de la Seguretat Social, de l'Institut Social de la Marina o de la mutualitat a la qual estiguin afiliats, en el qual consti l'empresa, la categoria laboral (grup de cotització) i el període de contractació.
- Contracte de treball o certificat de l'empresa on hagin adquirit l'experiència laboral, en el qual consti específicament la durada dels períodes de prestació del contracte, l'activitat desenvolupada i l'interval de temps en el qual s'ha realitzat aquesta activitat.
-
Per a treballadors o treballadores autònoms o per compte propi s'han d'aportar els dos documents següents:
- Certificat de la Tresoreria General de la Seguretat Social o de l'Institut Social de la Marina dels períodes d'alta en la Seguretat Social en el règim especial corresponent.
- Descripció de l'activitat desenvolupada i interval de temps en el qual s'ha realitzat aquesta activitat.
Aspectes que cal tenir en compte
Abans de la realització de la Formació en Empresa o Organisme Equiparat (FEMPO) i mentre es fan, és convenient tenir en compte una sèrie de consideracions:
- L'empresa o organisme equiparat contribueix de manera important en la formació de l'alumnat perquè propicia l'oportunitat d'assolir els resultats d'aprenentatge que es determini en el Pla de formació.
- El desenvolupament de la FEMPO, en règim general, no implica cap tipus de relació contractual o laboral entre l'empresa i l'alumnat, per la qual cosa no es pot pagar ni cobrar cap sou. En canvi, en el règim intensiu, sí que implica una relació contractual.
- En l'empresa o organisme equiparat s'han de desenvolupar les activitats esmentades en el Pla de formació que s'ha concertat prèviament.
- L'actitud (assistència, puntualitat, responsabilitat, predisposició positiva a fer les tasques, etc.) en el lloc formatiu és un aspecte molt important per a l'avaluació de la FEMPO.
- S'ha de complir l'horari establert, com també la resta de normes que l'empresa exigeix al seu personal (indumentària, aspecte i higiene personal, comportament, atenció al públic, ús de recursos, confidència, normes de salut i prevenció de riscos laborals, etc.).
- La Formació en Empresa o Organisme Equiparat finalitzarà quan s'hagin realitzat les hores totals establertes.
- L'alumnat està cobert per una assegurança de responsabilitat civil que cobreix els danys que pugui ocasionar durant la seva estada.