Programes Europeus a les Illes Balears

El Departament de Fons Europeus de la Direcció General de Projectes Estratègics, Fons Europeus i Simplificació Administrativa té assignades les competències de la gestió, seguiment, control,  avaluació i comunicació dels fons procedents de la Unió Europea, Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER), Fons Social Europeu Plus (FSE+), Fons de Transició (FTJ) i programes europeus, així com la coordinació dels incentius regionals a les Illes Balears.
 

FONS ESTRUCTURALS


FEDER


FSE+


FTJ


El Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) té com a finalitat corregir els desequilibris regionals i reforçar la cohesió econòmica, social i territorial.

Ara conviuen dos períodes de programació


El Fons Social Europeu Plus (FSE+) és el principal instrument de la UE per invertir en les persones, construir una Europa més social, incrementar la cohesió econòmica, social i territorial.

Ara conviuen dos períodes de programació


El Fons de Transició Justa (FTJ) finança actuacions destinades a la transformació de territoris afectats pel tancament de mines i centrals tèrmiques de carbó i promoure la seva transició ecològica.

És un nou instrument financer de la política de cohesió en el període de programació


   


PROJECTES DESTACATS 




INCENTIUS REGIONALS

Els incentius regionals són ajuts financers destinats a la inversió productiva per fomentar l'activitat empresarial. Consisteixen en subvencions a fons perdut i tenen com a objectiu pal·liar els desequilibris interterritorials.

Es poden sol·licitar aquests ajuts fins el 31 de desembre de 2027


 

PROGRAMES EUROPEUS COMPETITIUS

El programes europeus financen prioritats polítiques de la Unió Europea i son de caràcter temàtic. Els programes mes rellevants son: HORIZON EUROPE, ERASMUS+, LIFE, COSME, EUROPA CREATIVA.

En general s'hi accedeixen a través de processos de concurrència competitiva. Mes informació


 

AJUTS D'ESTAT

Els ajuts i subvencions atorgades a les empreses constitueixen instruments d'intervenció dels poders públics en el marc de la seva política econòmica. Quan aquests ajuts públics van dirigits a afavorir certes empreses o produccions, poden falsejar o amenaçar de falsejar la competència i afectar els intercanvis. Per aquest motiu la UE ha establert una normativa específica per regular aquesta matèria. Més informació





 

Enllaços