8130 - Desprendiments mediterranis occidentals termòfils

Codi CORINE Biotopes

61.3 Western Mediterranean and thermophilous screes

Screes of warm exposures in the Alps and the Pyrenees, of calcareous substrates in the Pyrenees, of Mediterranean mountains, hills and lowlands and, locally, of warm, sunny middle European upland or lowland sites. The vegetation belongs to the Thlaspietalia rotundifolii p., order.

Sub-type: 61.3X – Balearic screes. Screes of the Mallorcan island.

Codi EUNIS

H2.6 Calcareous and ultra-basic screes of warm exposures

Regions biogeogràfiques de presència

Mediterrània, Continental, Alpina

8130-1 Tarteres i pedrusques calcàries baleàriques

Comunitats de col del dimoni (Pastinacetum lucidae)

Es tracta d’una comunitat camefítica poc densa, escassament anemomorfa, de caràcter subnitròfil, en la qual destaca l’abundància de l’hemicriptòfit endèmic Pastinaca lucida i en el que les espècies espinoses tenen un paper secundari.

Es comporta com una comunitat permanent que colonitza rossegueres i pedregars del llit d torrenteres. Tot i això, la seva forta agresivitat i la tendència nitròfila que mostren (fet que concorda amb l’important paper que hi juguen les espècies de la familia Apiaceae) li permeten també desenvolupar-se, mitjançant formes més fragmentàries, en diversos tipus d’espais alterats com les cunetes dels camins de muntanya.

L’absència de comunitats netament glerícoles (Thlaspetea rotunfolii) a les Balears permet que s’estableixi en els espais que haurien de ser ocupats per aquestes comunitats. Així mateix, l’escassa representació d’espècies d’aquest caràcter com són: Scrophularia canina subsp. ramosissima, Silene vulgaris subsp. prostrata i l’endemisme Linaria aeruginea subsp. pruinosa, fa que, com han fet alguns fitosociòlegs, se les pugui considerar com a pertanyents a aquesta comunitat.

Les millors mostres es troben al pis mesomediterrani, si bé s’irradien fi ns arribar tant al supra com al termomediterrani, amb ombroclimes humit o subhumit (pot fer-ho al sec, però aleshores ocupa indrets amb situacions compensades.)

Espècies diagnòstiques

Linaria aeruginea ssp. pruinosa, Pastinaca lucida, Silene vulgaris ssp. prostrata, Scrophularia canina ssp. ramosissima, Teucrium asiaticum, Ligusticum lucidum ssp. huteri, Helleborus foetidus var. balearicus, Galium balearicum, Ononis zchackei, Sonchus willkommii, Hypericum balearicum, Poa flaccidula, Aristolochia bianorii, Scutellaria balearica, Rubia balearica, Paeonia cambessedesii, Laserpitium gallicum, Arenaria grandiflora, Lactuca viminea, Dryopteris spp., Delphinium pictum.

La defensa química contra la depredació per herbívors és més general i intensa que en el Teucrietum subspinosi. Malgrat això són diverses les espècies que són ingerides, sovint només parcialment, per les cabres. Actualment, entre d’altres, destaca l’actuació sobre les plantes de Ligusticum huteri, que és tan intensa que ha arribat a delmar les seves poblacions de tal manera que està posant en perill la supervivència d’aquest endemisme, el que ha obligat a realitzar intervencions en favor de la recuperació d’aquesta espècie.

Dinàmica i contactes

Les formacions vegetals que colonitzen els desprendiments rocosos costitueixen estats dinàmics bloquejats. Les relacions catenals més comuns són: amb la vegetació de l’hàbitat 8210 Pendents rocoses calcícoles amb vegetació casmofítica, 5330 “Vegetació de càrritx i aritja (Smilaco balearicae-Ampelodesmetum mauritanicae)”, i amb 5430 “Matolls espinosos de tipus frigànics endèmics de l’Euphorbio-Verbascion (Teucrietum subspinosi)”.

Ficha Jolube 8130 Desprendimientos rocosos occidentales y termófilos