Les Illes Balears participen activament a la Setmana Europea de les Regions i Ciutats

La Setmana Europea de les Regions i Ciutats s’ha celebrat al Comitè Europeu de les Regions a Brussel·les dels dies 10 al 13 d’octubre de 2022.

El director general d'Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava Rigo, ha paricipat com a ponent a la sessió sobre les Illes europees pioneres de la transició verda i l'ús sostenible dels recursos naturals. La seva presentació sobre la situació energètica actual a Balears ha estat molt aplaudida, especialment per l’entusiasme mostrat en augmentar els objectius de la Llei Balear de Canvi Climàtic i Transició Energètica. Això, sense oblidar que Mallorca ha estat pionera a Espanya per haver construït la primera planta d’hidrogen.

Al mateix temps, ha mostrat una gran preocupació pels problemes de mobilitat que presenten les Illes degut que hi ha una quantitat molt elevada de vehicles privats, de fet, per estimació aproximada hi ha un cotxe per habitant.

Finalment, el Sr. Pep Malagrava ha afirmat amb força que «no volem ser només illes turístiques, volem ser illes on els residents poden viure amb qualitat».

Per altra banda, en el marc de l’aliança d’Illes de la Mediterrània MedInsulae, les Illes Balears, juntament amb Còrsega, Creta, les Illes Jòniques, Sardenya i Gozo han organitzat un taller d’alt nivell titulat 20 anys de polítiques de la UE a regions insulars: on ens trobem? L’esdeveniment celebrat dia 12 ha comptat amb les intervencions d’eurodiputats com Alícia Homs, Younous Omarjee o Josianne Cutajar, entre d’altres.

Precisament, l’informe sobre Cohesió i Illes del president de la Comissió REGI del PE, Yonous Omarjee, ha estat indispensable per aconseguir el suport del Parlament Europeu i un fet fonamental per tal que el Pacte d’Illes defineixi a les bases una agenda d’illes en el si de la UE.

La consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez Grau, que ha participat en format en línia, també s’ha dirigit als assistents amb un missatge clar: «les Illes Balears estan treballant amb el Govern d’Espanya per avançar en la qüestió insular durant la Presidència Espanyola del Consell de la Unió Europea. Ara necessitem que tots els territoris de MedInsulae dibuixin els passos que han de venir i defensin el full de ruta davant cadascun dels seus Estats. També demanem la col·laboració externa per a què tothom faci seu l’objectiu d’assolir el Pacte d’Illes durant la Presidència Espanyola».

«Totes les Illes necessitem estar més unides que mai, i amb un exercici de gran solidaritat i àmplia visió de mires aconseguirem fer un full de ruta». Només plegades ho aconseguirem. Hem de recordar que un vaixell no anirà cap endavant si cadascú rema en una direcció. Hem de fer-nos escoltar, ara és el nostre moment i no hem de fer decaure tot el camí aconseguit.