Intensa participació de Relacions Exteriors del Govern en les comissions NAT i ENVE del Comitè Europeu de les Regions

 

El director general de Relacions Exteriors, Antoni Vicens i Vicens, ha participat aquesta setmana en la Comissió de Recursos Naturals (NAT) i en la Comissió de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Energia (ENVE) del Comitè de les Regions, òrgan consultiu de la UE compost per representants locals i regionals.

A la Comissió de Recursos Naturals, celebrada el dia 5 d’octubre del 2022 a Brussel·les, la presidenta Ulrika Landergren (SE/Renew Europe) va passar el relleu a la nova presidenta, Isilda Maria Prazeres Gomes (PT/PES), qui va prendre posició del seu nou càrrec i va introduir els nous vicepresidents i els nous coordinadors dels grups polítics.

Seguidament, es van aprovar per unanimitat els següents dictàmens d’iniciativa: «Reforma del sistema d’indicacions geogràfiques», amb la ponent Karine Gloanec-Maurin (FR/PSE), i «Garantir la seguretat alimentària i reforçar la resiliència dels sistemes alimentaris», amb el ponent Piotr Calbecki (PL/PPE).

De la sessió, cal destacar-ne les intervencions d’Antoni Vicens sobre tres dels dictàmens que es varen presentar. Del dictamen de la ponent Karine Gloanec-Maurin, en va remarcar la necessitat de conservar el terme de «qualitat facultativa de producte insular» dins la reforma del sistema d’indicacions geogràfiques, per tal de reforçar un sector primari que de cada dia és més difícil de mantenir a les regions insulars.

Posteriorment, en el debat inicial del dictamen «Establir un equilibri entre les necessitats de les comunitats locals, dels empresaris i dels viatgers a l’àmbit dels lloguers a curt termini», del ponent Roberto Ciambetti (IT/CRE), el representant de les Illes Balears va defensar les accions empreses pel Govern de les Illes Balears en aquest àmbit, i va comentar les dificultats d’aplicació i compliment de la normativa autonòmica relativa als lloguers de curta durada.

Finalment, va participar en el debat inicial del dictamen d’iniciativa «Objectius i instruments per una Europa rural i intel·ligent», del ponent Radim Sršeň (CZ/PPE), en el qual va destacar les característiques especials de les àrees rurals insulars, com és l’elevada pressió humana que pateixen moltes illes i que impacta directament en les dinàmiques de les zones rurals insulars, a diferència de la problemàtica de la despoblació que sol afectar a les àrees rurals continentals.

Els dies 6 i 7 d’octubre del 2022, el director general de Relacions Exterior ha assistit també a la Comissió sobre medi ambient i energia (ENVE) que s’ha celebrat a Milà, fora de la seu del Comitè de les Regions.

En aquesta reunió s’ha aprovat el dictamen sobre l’estratègia de la Unió Europea per a la circularitat i sostenibilitat dels productes tèxtils, del ponent Luca Menesini (IT/PES).

Seguidament, Vicens va intervenir en l’intercanvi de punts de vista del dictamen sobre la recuperació de la natura a la Unió Europea, del ponent Roby Biwer (LU/PES), on va recordar la importància d’una correcta identificació de les àrees a restaurar, la necessitat d’una base de dades integrada i va destacar que a les Illes Balears comptam amb molts bons exemples de restauració de la natura a l’entorn marí: «les experiències de regeneració de posidònia, especialment a la badia de Pollença, són un molt bon exemple de les solucions basades en la natura» (nature-based solutions).

El segon dia, la reunió s’ha centrat en una conferència sobre el Pacte verd Europeu, on s’han ressaltat els beneficis de les accions mediambientals i climàtiques a l’àmbit local.

La Comissió NAT s'emmarca dins les polítiques europees de la PAC i el desenvolupament rural, la silvicultura i la producció alimentària, la sanitat pública, la protecció dels consumidors, la política pesquera comuna, la política d’assumptes marítims, la protecció civil i el turisme.

La Comissió ENVE s’encarrega del treball del Comitè de les Regions dins l’àmbit  del Pacte Verd Europeu, on s’inclouen la biodiversitat, l’economia circular, la contaminació zero, el canvi climàtic, l’energia i les polítiques espacials.