El Govern celebra el Dia Internacional de la Neteja de Costes amb l’activació de la campanya Endú-te’n un plàstic!

Cada tercer dissabte del mes de setembre se celebra el Dia Internacional de la Neteja de Costes, per tal de conscienciar a la població sobre la conservació de les costes, així com dels espais marins i del medi ambient. En el marc d’aquesta iniciativa anual i de la #EUBeachCleanup, que impulsa la Unió Europea, les conselleries d’Hisenda i Relacions Exteriors i de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears posen en marxa, per tercer any consecutiu, la campanya #EndutenUnPlàstic.

Així, i en col·laboració amb diferents municipis, es duran a terme un conjunt d’actuacions destinades a la conscienciació i el foment de la neteja de les nostres platges, com és la ubicació a la costa de contenidors de residus retolats amb el lema #EndutenUnPlàstic A més, es difondrà un audiovisual a les xarxes socials amb l’objectiu de fer una crida a la coresponsabilitat individual en la neteja del litoral, convidant a la ciutadania a endur-se’n un plàstic cada vegada que vagi a la platja.

L’objectiu és recordar que, sense la implicació de tots els agents socials, l’assoliment d’unes costes lliures de plàstics serà més difícil. Igualment, a través de la implicació ciutadana es busca incrementar el nivell de consciència social sobre la importància de qualsevol acció, ja sigui individual o col·lectiva, en la cura del medi ambient. Igualment, es potencia l’educació ambiental amb les diverses accions que s’impulsen per arribar a tots els públics.

Unes illes lliures de plàstics

S’estima que cada any vuit milions de tones de plàstic entren en els oceans d’arreu del món, una xifra que suposa el 80% de la totalitat del residus. En el cas de la conca mediterrània aquestes xifres empitjoren encara més ja que el plàstic representa el 95% dels residus a les nostres costes i fons marins. Així, es calcula que l'any 2050 hi haurà més plàstic que peixos al mar si no es prenen mesures.

Cal recordar que, a les Illes Balears, l’entrada en vigor de la Llei 8/2019 de residus i sòls contaminats ha permès la prohibició dels plàstics d’un sol ús arreu de l’arxipèlag, així com assentar les bases per canviar la piràmide de gestió de residus i situar la reducció com a pilar fonamental per poder avançar cap a un model d’economia circular.