SITIBSA

Detall PUBLICACIONS

LA CARTA NÀUTICA DE GABRIEL DE VALLSECA DE 1439

  • Autor: Gabriel Vallseca
  • Any: 1439
  • Edició: Govern de les Illes Balears (Consellleria de Mobilitat i Ordenació del Territori), Institut d'Estudis Catalans i Biblioteca de Catalunya
  • Format: Carta de 75x112 cm i llibre La carta de Gabriel Vallseca de 1439 del Dr. Ramon J. Pujades
  • Preu: Consultar llista de tarifes

Es tracta de l'edició facsímil i numerada de la Carta Nàutica de Gabriel Vallseca de 1439 i un complet estudi monogràfic a càrrec del Dr. Ramon J. Pujades en edició trilingüe: català, castellà i anglès. Aquesta Carta és l'única carta nàutica medieval hispànica que es conserva a Espanya. Va ser realitzada pel cartògraf més important de la primera meitat del segle XV, el barceloní Gabriel de Vallseca, en el seu taller de Mallorca. Es conserva al Museu Marítim de Barcelona (Biblioteca de catalunya).
La Carta representa el món des d'Escandinàvia a la mar Bàltica i des d'Irlanda i les Açores fins a la mar Roja, el golf Pèrsic i el Turquestan. Es una obra artísticament, històricament i científicament molt interessant realitzada sobre pergamí fi. En els seus detalls, miniatures gòtiques i llegendes conté informació sobre els coneixements de l'època referents a la geografia física, geografia política, flora i fauna i documenta l'existència de monarques de diversos regnes, a més d'usos i costums i fets històrics singulars.