Salmonel·la

La salmonel·losi és una malaltia infectocontagiosa produïda per enterobacteris del gènere Salmonella. És una de les principals zoonosis de transmissió alimentparia, tant a Espanya com a tota la Unió Europea.

La vigilància i el control de salmonel·la a Espanya es duu a terme des de 1993, d'acord amb la Directiva 92/117/CEE, relativa a les mesures de protecció contra determinades zoonosis i determinats agents productors de zoonosis en animals i en productes d'origen animal, amb la finalitat d'evitar brots d'infeccions i intoxicacions procedents dels aliments.

El Reglament (CE) 2160/2003 estableix l'obligatorietat d'adoptar mesures apropiades i eficaces per detectar i controlar la presència de salmonel·la a totes les etapes de la producció. D'acord amb la normativa, s'elabora el Programa de Vigilància i Control de determinats Serotipus de Salmonel·la, amb l'objectiu de disminuir la prevalença dels dos serotipus de major importància per a la salut pública, Salmonella enteritidis i Salmonella typhimurium. El programa té una durada d'un any i la consecució dels objectius d'acord amb el programa de detecció s'han d'avaluar anualment.

La Subdirecció General de Sanitat i Higiene animal i Traçabilitat del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, s'encarrega de coordinar els programes de vigilància i control, i informa la Comissió Europea de l'evolució d'aquestes malalties.

La Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, mitjançant el Servei de Ramaderia, elabora anualment dos programes de vigilància i control de salmonel·la, un per a gallines ponedores i l'altre per a pollastres d'engreix de l'espècie Gallus gallus. El Programa de Salmonel·la per a Gallines Ponedores s'aplica a totes les explotacions de gallines ponedores que comercialitzen ous, independentment del nombre de gallines. Aquestes explotacions s'han de visitar un cop l'any per verificar:

  • El compliment del programa sanitari per a la vigilància i el control de salmonel·la elaborat pel veterinari de l'explotació.
  • La realització dels autocontrols d'eficàcia de neteja i desinfecció després del buit sanitari de cada nau i abans de tornar-la a omplir.
  • La realització dels autocontrols cada 15 setmanes a les naus de producció (a partir de les 24±2 setmanes).

A més, totes les explotacions amb més de 1.000 gallines ponedores s'han de visitar una vegada l'any per:

  • Comprovar i emplenar el protocol de mesures de bioseguretat, almenys a una manada de cada explotació.
  • Fer una presa de mostres oficial, en almenys una manada de cada explotació.

El Programa de Salmonel·la per a Pollastres de Carn s'aplica a totes les explotacions de pollastres d'engreix que comercialitzen aus per dertinar a l'escorxador, i s'han de visitar un cop l'any per verificar:

  • El compliment del programa sanitari per a la vigilància i el control de salmonel·la elaborat pel veterinari de l'explotació.
  • La realització dels autocontrols d'eficàcia de neteja i desinfecció després del buit sanitari de cada nau i abans de tornar a omplir-la.
  • La realització dels autocontrols dins les 3 setmanes prèvies a la sortida a escorxador.

A més, totes les explotacions amb més de 5.000 polastres d'engreix s'han de visitar una vegada l'any per:

  • Comprovar i emplenar el protocol de mesures de bioseguretat, almenys a una manada de cada explotació.
  • Prendre mostres de manera oficial, a almenys un esbart del 10% de les explotacions, preferentment dins les 3 setmanes prèvies a la sortida a l'escorxador.