Torna

Seguretat alimentària

 

Reial Decret 308/2019, de 26 d'abril, pel qual s'aprova la norma de qualitat per al pa

Dia 1 de juliol de 2019 entra en vigor el Reial Decret 308/2019 que estableix les normes bàsiques de qualitat per a l'elaboració i comercialització del pa a Espanya. Una norma que estableix un precedent legal a les normes de qualitat dels aliments, en introduir garantir que els ciutadans adquireixin productes de qualitat perfectament caracteritzats i etiquetats.

Entre els principals continguts d'aquesta nova norma destaquen:

- Els requisits per considerar un pa integral, exigint que el 100% de la farina emprada serà integral. Per a aquells pans integrals o d'altres cereals que no estiguin elaborats de forma exclusiva amb aquest tipus de farines, s'haurà d'indicar el percentatge de farina en l'etiquetatge. En el cas de pa d'altres cereals, també s'inclouen requisits més estrictes, establint-se per exemple per el pa de sègol que sigui elaborat només amb aquest tipus de farina. També es defineix el pa multicereal.

- Es concreta la definició de massa mare, que es preserva a un tipus d'elaboració que limita l'ús de llevats industrials, i s'estableixen els requisits per utilitzar la denominació "elaborat amb massa mare".

- Es defineix l'elaboració artesana del pa, en què ha de prevaler el factor humà davant del mecànic i els requisits que s'han de complir per poder incloure aquesta menció en l'etiquetatge dels productes.

- S'introdueix una nova definició del pa comú, que inclou pans elaborats amb un altre tipus de farines diferents a la del blat, permetent així l'ús de farines integrals, d'altres cereals, però a més, inclourà productes més beneficiosos per a la salut, i molt demandats pel consumidor modern, com són productes amb segó, etc.

- Estableix que s'apliqui un IVA reduït a molts més productes que avui dia es consideren de consum habitual, com són els pans integrals, els pans d'altres cereals diferents del blat i els pans elaborats amb salvat. D'aquesta manera es beneficiaran del tipus d'IVA reduït (4%) més tipus de pans que tenien actualment un tipus del 10%.


Es pot accedir al text complet del Reglament en aquest enllaç