L'ésser humà és fràgil davant el sol i la calor. Per això, quan arriben aquestes dates, hem de prendre precaucions per pal•liar-ne els efectes, especialment els nins, les persones majors i les persones que fan feina a l'aire lliure. Segueix aquestes recomanacions i gaudeix d'un estiu amb salut.

 

ESTIU  ALS  ENTORNS URBANS
El sol és una font de salut per a tots, però en excés pot provocar efectes negatius no tan sols a curt termini (cremades, cop de calor, irritacions, al•lèrgies), sinó també a llarg termini, com lesions oculars i problemes dermatològics (envelliment prematur de la pell i càncer de pell).
És per això que quan es produeixen altes temperatures i un excés d'humitat ambiental, cal posar en pràctica una sèrie de recomanacions que tenen per objectiu protegir-nos. 
  • Beure líquids en abundància, encara que no es tengui set, i cuidar-se que nins i persones grans en beguin. Evitar les begudes alcohòliques, amb cafeïna o amb molt de sucre.
  • Menjar més ensalades i fruites. Evitar els menjars molt calents o copiosos.
  • A casa, romandre en les habitacions més fresques.
  • Evitar  l'activitat física a les hores de major radiació.
  • Dutxar-se una o dues vegades al dia, o bé humitejar la pell amb tovalloles humides.
  • Utilitzar roba de colors clars, lleugera i de teixits naturals (coto i lli).
  • Baixar el tendal i tancar les persianes per evitar que el sol entri directament i no obrir les finestres durant les hores de més calor.
  • Per a les gestions de carrer (compres, visites…) aprofitar, a ser possible, les primeres i les darreres hores del dia.

DE VACANCES
Les característiques meteorològiques de la nostra comunitat, amb un índex elevat de dies assolellats a l'any, suposa un major risc en totes les activitats que es realitzen a l'aire lliure, per tant l'atenció i la cura, malgrat que s’ha de tenir al llarg de tot l'any,  s’ha de potenciar en el període estival.
Per prendre el sol minimitzant els riscs segueix els consells següents:
  • A les hores de màxima insolació (entre les 12.00 i les 16.00 hores) el més recomanable és romandre a l'ombra.
  • Durant l’exposició solar és molt recomanable utilitzar capell i ulleres de sol fosques i homologades que filtrin radiacions UVA i UVB. Les cremes protectores s’han d’aplicar 20 minuts abans de l’exposició,  han de tenir filtre solar per als raigs UVA i UVB, ser resistents a l'aigua i un factor de protecció mínim de 20, si bé el més adient és utilitzar una crema solar d’acord amb el nostre tipus de pell. La crema s’ha de renovar  i aplicar cada 2 hores.
  • Estar moreno no és una protecció enfront del sol. És necessari utilitzar sempre cremes fotoprotectores, fins i tot sota el para-sol o en els dies ennigulats.
  • Les cremes amb un índex de protecció elevat permeten el bronzejat i eviten les cremades, però no protegeixen de l'envelliment cutani ni del càncer de pell.
  • Alguns medicaments augmenten la sensibilitat al sol. Consulta-ho al metge.
  • Alerta amb els dies ennigulats, les radiacions també afecten.
 
ELS NINS I EL SOL 
 
El sol és una font de salut que acompanya la majoria de les activitats que desenvolupen els nins, però que en excés pot provocar efectes negatius. Els efectes nocius dels raigs solars són acumulatius. Atès que la major exposició al sol es produeix dels 0 als 18 anys d'edat, és crucial que els pares prenguin consciència sobre els perills del sol i actuïn per protegir la salut futura dels seus fills des del naixement. La iniciació primerenca en conductes de cura i protecció davant el sol pot disminuir el risc d'un nin a desenvolupar un càncer de pell.
Per protegir eficaçment els nins mentre gaudeixen a l'aire lliure, cal tenir en compte algunes mesures de fotoprotecció fonamentals:
  • Controlar les activitats a l'aire lliure durant les hores de major radiació solar, entre les 12.00 i les 16.00 hores.
  • Ensenyar als nins la regla de l'ombra: si la seva ombra és més curta que ells mateixos, els raigs solars estan en la major força i és més probable que es cremin.
  • Protegir els nins amb gorra i samarreta eixuta i opaca.
  • Utilitzar ulleres de sol fosques homologades que filtrin les radiacions UVA i UVB.
  • Utilitzar una crema amb filtre solar enfront dels raigs UVA i UVB, amb un factor de protecció mínim de 30.
  • Aplicar la crema fotoprotectora 20 minuts abans de l'exposició, especialment en el nas, les galtes, les orelles, els llavis i altres zones que no cobreixi la roba.
L'ALIMENTACIÓ
 
Amb l'arribada de l'estiu i l'augment de les temperatures ambientals són majors les probabilitats que apareguin les intoxicacions i toxiinfeccions alimentàries, que es produeixen per la ingestió d'aliments que contenen microorganismes patògens (bacteris, virus, fongs...) o substàncies tòxiques, i es manifesten principalment mitjançant diarrees, vòmits, dolors i febre.
Un aspecte molt important a tenir en compte és que la major part dels microorganismes patògens no alteren l'olor, el color, el sabor o la consistència dels aliments, per la qual cosa és fonamental seguir una sèrie de mesures higièniques tant en la compra, com en la manipulació.
A l’hora de fer la compra
  • Comprar els aliments el més frescs possible, posant especial atenció a l'etiquetatge: data de caducitat o de consum preferent i condicions de conservació.
  • Una vegada feta la compra, guardar ràpidament els aliments en el frigorífic.
  • Guardar els ous sempre en el frigorífic i mai no utilitzar els que tenguin la closca trencada. 

A  la cuina

  • Rentar-se les mans abans i després de manipular aliments.
  • Les fruites i verdures que es consumeixen crues s’han de rentar en aigua amb unes gotes de lleixiu sense detergent i aclarir abundantment.
  • No emprar ou cru per confeccionar aliments o salses si posteriorment no han de sofrir una intensa cocció (atenció amb les salses, truites poc fetes, gelats...).
  • Immediatament després de refredar-se, guardar els aliments cuinats en recipients proveïts de tapa i en la part més freda de la nevera.
  • No tornar a congelar aliments que s'hagin descongelat.
  • Reescalfar a temperatures elevades els aliments cuinats.
  • Netejar adequadament els estris emprats per manipular aliments i canviar amb freqüència els draps de cuina.