Torna

Les reserves marines a les Illes Balears

Descripció

La Reserva Marina des Vedrà-Vedranell té una superfície aproximada de 536 ha de les què 2 ha conformen la Zona d’Especial Protecció des Vedrà (Punta de na Bruta). La declaració de la reserva marina té com un dels seus objectius fonamentals, recuperar les poblacions de peixos d’interès pesquer en un espai que disposa d’unes condicions ambientals òptimes per acollir densitats íctiques molt elevades.

Vedra.jpg

La creació de la reserva suposarà la ràpida recuperació de les poblacions de peixos sedentaris, tant en aquest petit arxipèlag com al seu entorn més immediat i, en conseqüència, una millora substancial en els rendiments de les activitats econòmiques (pesca artesanal i busseig turístic) basades en aquest bé públic.

Així mateix, la creació de la reserva marina comportarà la recuperació del conjunt dels ecosistemes marins presents en aquests illots, i més concretament la millora en la protecció i conservació de les poblacions de gorgònia vermella (Paramuricea clavata) davant les amenaces que representen algunes modalitats de pesca o determinades activitats no regulades que afecten la integritat de l’organisme i el seu hàbitat. La gorgònia vermella és una espècie vulnerable d’un valor patrimonial elevat i dins les reserves proposades es troben algunes de les escasses poblacions localitzades sobre parets verticals submergides de les Illes Balears.

L’àmbit de la reserva marina coincideix amb altres figures de protecció declarades amb anterioritat, concretament, se superposa amb part de l’àmbit marí de les Reserves Naturals des Vedrà, es Vedranell i illots de Ponent (2002) i la ZEC Costa de l’Oest d’Eivissa (2022).