El reconeixement de la insularitat, una oportunitat per al sector primari illenc
La nova Política Agrícola Comuna (PAC) 2023-2027 reconeix, per primera vegada, de manera contundent les característiques especials de la producció agrària de les Illes Balears i els sobrecosts de la insularitat que el sector primari suporta. Es tracta d’un nou període d’ajudes que persegueix assolir objectius molt clars com el foment d’un sector agrícola competitiu, resilient i diversificat, reforçar la protecció del medi ambient i l’acció pel clima, i enfortir el teixit socioeconòmic de les zones rurals.
En aquest nou període d’ajudes, les Illes Balears són considerades una regió socioeconòmica independent i, per tant, automàticament totes les illes i totes les ajudes compten amb el mateix tractament com a regió especial.
El valor del dret a les Balears serà, de mitjana, 188,64 euros, un 50,38 % més que a la Península. A més, es tracta d’un 60 % més, de mitjana, del que rebien fins ara. En el cas de Mallorca, els pagesos i ramaders percebran, de mitjana, un 53 % més que fins ara; en el cas de Menorca, un 64 %, i en el cas d’Eivissa i Formentera, un 103 % més.
La nova PAC també preveu una ajuda redistributiva per a les petites i mitjanes explotacions, que es rebran en dos trams: el primer per a les primeres 5,5 hectàrees, i el segon, de les 5 a les 23,5 hectàrees. D’aquesta manera, es dona suport a aquest model d’explotació, majoritari i dominant a les Illes. En aquestes ajudes de la PAC, els joves percebran un pagament extra, d’un 100 %, per al foment del relleu generacional. Les dones, en el seu cas, rebran un 15 % extra.
La nova PAC millora el reconeixement de les pastures arbustives mediterrànies, que caracteritzen el nostre territori, i amb el reconeixement d’aquest nou coeficient de pastures, les explotacions podran augmentar la superfície reconeguda. Milloren també les ajudes associades als cultius i a la ramaderia, i les noves ajudes, anomenades ecoesquemes, pràctiques voluntàries que premien la sostenibilitat en el camp, que comporten imports més elevats en el cas de les Illes.
Quan es poden sol·licitar les ajudes de la nova PAC?
El termini per a sol·licitar-les comença dia primer de març fins al dia 31 de maig de 2023.
Quines ajudes es poden sol·licitar?
- Ajuda bàsica a la renda per a la sostenibilitat.
- Pagament complementari de joves.
- Pagament redistributiu (explotacions petites i mitjanes).
- Ajudes associades a determinades produccions agrícoles i ramaderes:
- Ecoesquemes (bones pràctiques ambientals voluntàries):
- Ajudes agroambientals SIG:
Requisits per a sol·licitar les ajudes PAC:
- Agricultor actiu: Estar afiliat a la Seguretat Social agrària per compte propi o que almanco un 25 % dels ingressos provenguin de l’activitat agrària, incloent en els ingressos agraris les quantitats que es reben en concepte d’ajudes.
Els agricultors que en la campanya de la PAC anterior hagin rebut menys de 5.000 euros d’ajuda, no hauran de demostrar la condició d’agricultor actiu.
- Condicionalitat reforçada: 10 bones condicions agrícoles i mediambientals (BCAM) i 11 requisits legals de gestió (RLG).
Com es poden sol·licitar les ajudes PAC?
La tramitació es fa de manera telemàtica a través de les entitats següents:
- Delegacions comarcals FOGAIBA
-Altres entitats:
Documents relacionats:
- Taula resum de bones condicions Agràries i ambientals (BCAM)