16FI2025 Inversions en la producció ramadera de les Illes Balears

  

El Pla Estratègic per al Manteniment del Sector Ramader i la Viabilitat Econòmica i Sostenible de les Explotacions Ramaderes de les Illes Balears (PER), aprovat pel Consell de Govern el 22 de desembre de 2023, en el diagnòstic de situació de la ramaderia ja va destacar l'especial incidència dels sobrecostos de la Insularitat que suporta.

D'aquesta manera, hi ha un diferencial important de costos entre les Illes Balears i la resta de l'Estat espanyol en capítols bàsics de la configuració de les cadenes de valor dels sectors agroalimentaris de les Illes, com són els relatius a:

  • Pinsos compostos (un 60% o 70% superiors Illes Balears)
  • Fertilitzants (prop d'un 20% superiors)
  • Combustibles i energia (entre un 8% i un 15% superiors)
  • Preu del sòl (de mitjana més del 50% més car a les Illes Balears)
  • Costos logístics (més del 70% superiors a les Illes Balears)

Mentre que, per contra, els preus percebuts pels nostres ramaders a la majoria dels sectors productius es mantenen per sota dels preus de la resta de ramaders de l'Estat espanyol.

De manera que, el reconeixement daquesta condició dinsularitat i dels seus efectes reals en la configuració de les cadenes de valor agroalimentàries de les Illes, així com la identificació de solucions específiques en aquesta parcel·la, representa un pilar bàsic de qualsevol estratègia de millora i desenvolupament del sistema ramader de les Illes Balears.

En particular, es preveu la realització de diferents actuacions, encaminades a l'eliminació de residus, a la producció d'alimentació animal, segons l'economia circular de residus i el control de la sanitat animal de la nostra cabana ramadera. D'aquesta manera, entre d'altres, es duran a terme durant les anualitats de 2025 i 2026, les actuacions següents:

  1. Elaboració d'un informe preliminar per a la valoració de la instal·lació d'una planta d'ensitjat hortofructícola a l'illa de Mallorca, Menorca i Eivissa.
  2. Elaboració d'un informe preliminar per a la valoració de la instal·lació de nous centres de neteja i desinfecció de vehicles de transport d'animals vius i SANDACH autoritzats a Mallorca, Menorca i Eivissa.
  3. Elaboració d'un informe preliminar per a la valoració de la instal·lació d'una planta picadora de cadàvers d'animals, a la planta de residus urbans (RSU) de Mallorca4)
  4. Anàlisi de les cadenes de valor de les produccions ramaderes de les Illes Balears.
  5. Caracterització de la ramaderia extensiva a les Illes Balears.
  6. Caracterització de la superfície susceptible d'aprofitament ramader de les Illes Balears.
  7. Càlcul de les Unitats de Bestiar major, UGM, admissibles al territori

La realització d'aquest projecte permetrà, entre d'altres:

  • Determinar la viabilitat de producció d'ensitjat a les Illes Balears, per a alimentació animal, a partir de restes hortofructícoles generades a les nostres illes. De manera que aquest ensitjat sigui una alternativa amb la qual es puguin aprofitar una gran quantitat dels residus orgànics (tubercles, fruites i hortalisses) per produir alimentació animal, en forma d'ensitjat, amb què alimentar els nostres animals de producció ramadera responent així als principis d'Economia Circular.
  • Recopilar els aspectes i requisits a tenir en compte per a la construcció de nous centres de neteja i desinfecció de transport danimals i de SANDACH autoritzats a lilla de Mallorca, Menorca i Eivissa, que servirà com a punt de partida per a la presa de decisions respecte a la preparació o no, duna posterior proposta de projecte dexecució.
  • Revisió dels aspectes normatius ambientals i sanitaris aplicables al tractament de SANDACH (residus de subproductes d'origen animal no destinats a consum humà).
  • Identificar oportunitats per millorar l'eficiència, reduir costos i afegir valor als productes agroalimentaris de base ramadera a les Illes Balears, mitjançant el disseny i l'aplicació d'un model comú per a l'anàlisi de cadenes de valor.
  • Caracteritzar de manera precisa la ramaderia extensiva a les Balears, identificant els diferents graus d'extensivitat, intensitat i industrialització de les explotacions, analitzant-ne l'estructura, sistemes d'alimentació i maneig, la seva adaptació al canvi climàtic, considerant les particularitats derivades de la insularitat amb l'objectiu de proporcionar un marc de referència per a futures estratègies i millores en la sostenibilitat del sector.
  • Caracteritzar la superfície susceptible d'aprofitament ramader de les Illes Balears, mitjançant l'anàlisi de parcel·les agràries i zones forestals, per identificar àrees aptes per al desenvolupament de pastures naturals i la seva gestió sostenible i augmentar la base territorial ramadera balear.
  • Calcular les Unitats de Bestiar Major (UGM) admissibles al territori de les Illes Balears, amb especial èmfasi a les zones de muntanya, per determinar la capacitat de càrrega de cada zona segons farratge disponible, tipus de bestiar, i les restriccions ambientals permetent així identificar oportunitats per augmentar l'aprofitament del sòl ramader.