28/06/2024 Govern i Secretaria d'Estat de Turisme signen la flexibilització dels requisits per facilitar l'execució de projectes que millorin la resiliència turística de la destinació

 

El conseller de Turisme, Cultura i Esports, Jaume Bauzà, i la secretària d'Estat de Turisme, Rosario Sánchez, han signat l'addenda per la qual es modifiquen les actuacions finançables previstes a la línia d'ajudes per a projectes de resiliència turística en territoris extrapeninsulars.

Amb la signatura d'aquesta addenda es modifiquen les actuacions finançables amb l'objectiu d'assegurar l'execució dels fons, el termini d'execució dels quals es va ampliar al màxim permès per la Comissió Europea (30 de juny de 2025) mitjançant un reial decret aprovat el 4 de juny.

En concret, es possibilitarà traspassar romanents d'actuacions amb baixa demanda a d'altres amb més demanda. Aquests romanents pugen a 20 milions d'euros.

El conseller Bauzà s'ha mostrat molt satisfet després d'aquesta firma i ha agraït a l'ampliació dels terminis de finalització. "Des del primer dia que arribem hem demanat que es modifiquin aquests terminis perquè vèiem molt difícil que els beneficiaris poguessin acabar els seus projectes abans del 31 de desembre d'aquest any". A més, Bauzà ha assenyalat que "comptar amb 20 milions més per finançar projectes de millora de la competitivitat a l'àmbit turístic ens ajudarà a aconseguir una oferta de qualitat i sostenible".

Després de la signatura de les addendes, Bauzà també ha explicat que les relacions entre les dues administracions "són molt bones i la comunicació és molt fluida". El conseller de Turisme ha recordat que "les ajudes que arriben gràcies als Fons Next Generation són un al·licient per a les empreses privades i per a les entitats locals, que veuen en aquestes subvencions la possibilitat de desenvolupar projectes que resultarien poc viables sense aquest suport".

Per part seva, la secretària d'Estat de Turisme, Rosario Sánchez, ha ressaltat la importància d'"executar tots els fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i no perdre ni un sol euro" en ajudes directes per a la millora de la competitivitat i la resiliència de les destinacions.

"Ens trobem en un moment estratègic per al sector turístic, no només a les Balears, sinó a tot Espanya, i és crucial que totes les administracions alineem esforços per completar la transició inclusiva, verda i digital del nostre model turístic", ha incidit Sánchez.

Així mateix, la secretària d'Estat ha agraït a la comunitat autònoma "la voluntat i els esforços realitzats per aprofitar tots els recursos que el Govern d'Espanya ha destinat a les Balears", a través del Pla de Recuperació, per a "la imprescindible adaptació de la destinació" a un entorn canviant que tants desafiaments planteja".

El Ministeri d'Indústria i Turisme ja ha destinat a les Balears més de 300 milions d'euros en projectes territorialitzats, als quals cal sumar l'afectació en aquesta comunitat autònoma de projectes d'escala nacional que repercutiran a tot el territori, com ara la Plataforma Intel·ligent de Destinacions o el registre únic estatal d'habitatge turístic.

L'Estratègia de resiliència turística per a territoris extrapeninsulars es correspon a la inversió tercera del Pla de Modernització i Competitivitat del Sector Turístic (Component 14 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d'Espanya).

Aquesta línia d'ajuts, dissenyada per a territoris especialment fràgils, destina 100 milions d'euros a subvencions directes a les Illes Balears per a projectes que millorin la competitivitat de la destinació i la seva capacitat d'adaptació als canvis en els mercats. Els projectes finançables els selecciona directament la comunitat autònoma en funció de les prioritats.

Camí de gran recorregut GR East Mallorca

La secretària d'Estat i el conseller de Turisme també han signat una addenda al conveni que determina les condicions de concessió duna ajuda directa a les Illes Balears, prevista al Reial decret llei 12/2019, d'11 d'octubre, pel qual s'adopten mesures urgents per pal·liar els efectes de la fallida de Thomas Cook.

En concret, s'amplien els terminis d'execució i justificació del projecte Sender de gran recorregut GR East Mallorca, entre els municipis d'Artà, Capdepera, Manacor, Sant Llorenç des Cardassar i Son Servera, dotat amb 915.000 mil euros de subvenció. El nou termini d'execució s'amplia fins al 31 de gener del 2026 i el de justificació, fins al 31 de gener del 2027.

Mitjançant el Reial decret llei 12/2019 es va concedir una subvenció directa a la comunitat autònoma, per import de 8 milions d'euros, per pal·liar els efectes de la insolvència Thomas Cook a les Balears.

A la signatura d'aquesta addenda també hi han assistit representants dels cinc ajuntaments beneficiaris del projecte.

Links d'interés: