26/05/2025 Finalitzades les obres de remodelació de la depuradora de sa Pobla amb una inversió de 7,4 M€ amb càrrec al Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)

 

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Margalida Prohens, ha visitat  l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de sa Pobla, després d’haver-se completat les obres d’ampliació i millora integral de les instal·lacions. Aquesta intervenció estratègica, impulsada per l’Agència Balear de l’Aigua i de la Qualitat Ambiental (ABAQUA) i liderada per la Conselleria de la Mar i del Cicle de l’Aigua, ha suposat una inversió total de 7,4 milions d’euros.

El projecte ha estat finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) —que ha assumit el 60 % del cost— i s’emmarca dins l’estratègia de millora del cicle integral de l’aigua a les Illes Balears. Gràcies a aquesta actuació, la infraestructura hidràulica de sa Pobla fa un salt qualitatiu en eficiència, sostenibilitat i capacitat de servei.

Durant la visita, la presidenta Prohens ha subratllat la importància d’aquesta inversió i ha afirmat que «respon a la necessitat d’adaptar les nostres infraestructures a la realitat actual i futura del municipi, i protegir alhora espais naturals tan valuosos com s’Albufera. Aquesta actuació millora el servei als ciutadans d’avui, però sobretot protegeix el municipi i el seu entorn per als de demà». A la visita han acompanyat la presidenta el conseller de la Mar i del Cicle de l’Aigua, Juan Manuel Lafuente; el director general de Recursos Hídrics, Joan Calafat; el gerent d’ABAQUA, Emeterio Moles, i el batle de sa Pobla, Biel Ferragut.

Les obres —que s’han executat al llarg de dos anys sense interrompre en cap moment el servei de depuració— han permès duplicar les línies de procés, modernitzar els sistemes de tractament i reduir significativament el consum energètic de la planta. Com a resultat, la capacitat de tractament s’ha incrementat en un 54 %, i ha passat d'un cabal mitjà de disseny de 2.500 a 3.850 m³/dia. Aquesta ampliació permet donar servei a una població equivalent de fins a 25.667 habitants.

Una dels fites més destacades del projecte ha estat la incorporació de processos avançats de tractament biològic, que han suposat una millora substancial en la qualitat de l’aigua tractada. Concretament, s’ha aconseguit una reducció d’entre el 70 % i el 80 % en els nivells de nitrogen, i de fins al 80 % en fòsfor, cosa que contribueix directament a preservar l’equilibri ecològic delicat del Parc Natural de s’Albufera de Mallorca.

L’eficiència energètica ha estat un altre dels puntals del projecte. La instal·lació d’equips d’última generació i la modernització dels sistemes de control han permès reduir en un 24 % el consum energètic específic. A més, s’ha instal·lat un grup electrogen d’emergència que garanteix el funcionament de la depuradora davant possibles talls elèctrics, i reforça així la fiabilitat del sistema.

Noves infraestructures i resiliència davant pluges intenses

Un altre element clau ha estat la construcció d’un dipòsit nou de tempestes amb una capacitat de 976 m³. Aquesta infraestructura permet retenir i tractar adequadament les aigües pluvials durant episodis de pluges intenses, evita abocaments incontrolats al medi i reforça la resiliència del sistema de sanejament davant els efectes del canvi climàtic.

També s’ha renovat completament l’estació de bombament de Crestatx, on s’han eliminat punts crítics i s’ha reduït la sobrecàrrega a la xarxa de col·lectors. L’obra ha inclòs, a més, la separació funcional de les línies d’aigua i de fangs, la qual cosa optimitza el tractament i facilita el manteniment de les instal·lacions.

La intervenció ha prioritzat la integració ambiental i paisatgística de la nova infraestructura. S’ha creat un aiguamoll artificial i s’han duit a terme actuacions de jardineria per reduir l’impacte visual de la planta i millorar-ne la relació amb l’entorn. Aquestes mesures, juntament amb la reducció d’emissions i la millora en el rendiment energètic, consoliden el caràcter sostenible del projecte.

Protocol de col·laboració amb sa Pobla

A més, la presidenta del Govern ha signat aquest dijous un protocol de col·laboració amb el batle de sa Pobla per garantir el subministrament d’aigua potable a través de la xarxa de proveïment en alta gestionada per ABAQUA. Un document, assegura la presidenta, que marcarà el full de ruta per continuar solucionant els problemes d’aigua al municipi, com n’és exemple la remodelació integral de la depuradora

Links d'interés: