El Consell de Govern ha acordat modificar el Pla de Mesures Antifrau en l’Àmbit d’Execució dels Fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (Next Generation EU). En el temps transcorregut des de l’aprovació de l’anterior Pla, el 31 de gener de 2022, en el context de la gestió i execució dels fons MRR hi ha hagut canvis normatius i s’han elaborat documents diversos que han establert recomanacions i noves pautes de gestió.
A més, s’ha de tenir en compte el canvi de la composició del Govern i que la modificació del Pla preveu expressament l’actualització periòdica de la Declaració institucional de lluita contra el frau.
Per tant, s’ha fet necessari incorporar-hi alguns aspectes, com l’actualització de la Declaració institucional de la lluita contra el frau, la introducció de mesures per prevenir i evitar el doble finançament, l’actualització del procediment en matèria de conflicte d’interessos i la modificació de l’estructura de governança en la lluita contra el frau.
En aquest sentit, com a novetats de l’estructura de responsabilitats en la lluita contra el frau, el Pla, d’una banda, recull una unitat antifrau dins cada conselleria i, d’una altra, preveu la constitució del Comitè Antifrau Autonòmic com a òrgan col·legiat de l’Administració autonòmica, adscrit a la conselleria competent en fons europeus. Les funcions que el nou Pla atribueix a aquest Comitè en matèria de prevenció del frau, la corrupció, el conflicte d’interessos i el doble finançament no es limiten a l’àmbit de l’execució dels fons de l’MRR, sinó també al conjunt dels fons europeus que gestioni l’Administració de la Comunitat Autònoma i els ens del sector públic autonòmic.
Comitè Antifrau Autonòmic
El Comitè Antifrau Autonòmic s’adscriu a la Conselleria d’Economia, Hisenda i Innovació, competent en matèria de fons europeus, i té com a finalitat principal impulsar, fer el seguiment, supervisar i avaluar el Pla de Mesures Antifrau de l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en l’Àmbit d’Execució dels Fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (Next Generation EU), en el Marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. També és l’encarregat de fer el seguiment de les mesures en matèria de prevenció del frau, la corrupció, el conflicte d’interessos i el doble finançament en altres fons europeus la gestió dels quals correspongui a l’Administració de la Comunitat Autònoma i als ens del sector públic autonòmic.
El Comitè té la composició següent:
a) President: el director general competent en matèria de fons europeus.
b) Vocals:
Un advocat de l’Advocacia de la Comunitat Autònoma.Un membre de la Intervenció General.Un membre de la Inspecció General de Qualitat, Organització i Serveis.Un membre de la Junta Consultiva de Contractació Administrativa.Dos tècnics amb experiència en gestió o certificació de fons europeus.Un tècnic de la unitat administrativa competent en matèria de bon govern.c) Secretari: un tècnic de la direcció general competent en matèria de fons europeus, preferentment amb experiència en la coordinació i el seguiment dels fons de l’MRR.