LA FINCA PÚBLICA DE S'ALQUERIA VELLA

INFORMACIÓ BÀSICA

Cartografia:

06_Finques_Publiques_ALBARCA_ES-VERGER_ALQUERIA.jpg

Finca pública Albarca_Es Verger_Alqueria.pdfFinca pública d'Albarca, es Verger i s'Alqueria.pdf

Descripció general: l'any 2000 el Govern de les Illes Balears adquirí les terres de s'Alqueria Vella. Aquesta finca ens dóna la benvinguda al Parc natural de la península de Llevant, ja que ben a prop de l'accés a la finca des de la carretera de l'ermita de Betlem (MA-3333) s'hi localitza l'aparcament i el centre de visitants d'aquest espai natural protegit.

S'Alqueria Vella destaca per l'intens aprofitament humà de què ha estat objecte des d'antic. Hi trobam dos importants jaciments d'origen talaiòtic; dos conjunts de cases de pagès que inclouen, entre d'altres elements, una tafona, sestadors, corrals i dues eres de batre; camps de conreu, zones de pastura, zones boscoses i de garriga; un campament de reclusió militar originari de la guerra Civil Espanyola, i altres construccions militars que sorgiren arran dels treballs forçats que hi feren els presos republicans a principis de la dècada de 1940; a més d'una important zona parcel·lada, els Establits, on a mitjan segle XIX s'hi intentà constituir una nova colònia agrícola que havia d'impulsar el sorgiment d'un nou nucli de població.

De l'aparcament de s'Alqueria Vella hi sorgeixen diversos recorreguts per a vianants en direcció a Albarca i es Verger, al puig de sa Tudossa, i a l'ermita de Betlem. Passejant per aquesta finca hi podem observar el majestuós vol dels esparvers i dels falcons, però també podrem trobar-hi pasturant els ramats d'ovelles, de vaques mallorquines, i de bestiar equí.

Superfície: 373,7 hectàrees.

Situació: es localitza al nord del municipi d'Artà al Parc natural de la península de Llevant.

Com arribar-hi: s'hi pot arribar des de la carretera d'Artà en direcció a l'ermita de Betlem (Ma- 3333) i girant a la dreta al quilòmetre 4.7. Google maps

Equipaments:

  • Oficina d'Ibanat (CAIB): C/ Gremi de Corredors, 10 - 1º. Polígon de Son Rossinyol. 07009 Palma. Telèfon 971 17 76 45. Fax 971 17 76 47. Horari: de dilluns a divendres de 8 a 15 h.
  • Centre d'informació i oficina del Parc natural: S'Alqueria Vella de Baix. Horari: de dilluns a divendres de 8 a 15 h. Telèfon 971 83 68 28. Fax 971 83 58 03. Apartat de correus núm. 76, 07570, Artà.
  • Aparcament de s'Alqueria Vella de Baix.
  • Centre d'informació s'Alqueria Vella de Baix.

Itineraris: és possible realitzar els itineraris autoguiats següents :

Accessibilitat: no està adaptada per a persones amb mobilitat reduïda.

GESTIÓ

Pla anual 2010 del Parc natural de la península de Llevant.Pla anual 2010 Llevant.pdfPla anual 2010 Llevant.pdf

Memòria 2009 del Parc natural de la península de Llevant.Memòria gestió 2009 Llevant.pdfMemòria gestió 2009 Llevant.pdf

PUBLICACIONS - enllaça-hi
  • Tríptic del parc natural de la península de Llevant (català, castellà, anglès i alemany).
  • Itineraris de la península de Llevant (català).