Les empreses o organismes poden acollir alumnat de formació professional per fer pràctiques a les seves instal·lacions, no només per guanyar frescor i noves idees, sinó també per poder contribuir activament a la formació dels futurs professionals.
Per començar, cal que l'empresa s’enganxi al procés mitjançant la signatura d'un acord amb un centre educatiu, que servirà de base d'aquesta relació. Per consultar l'oferta formativa dels centres educatius podeu accedir al cercador d'oferta o al mapa de centres
. A través del cercador d'oferta o del mapa, podeu accedir a les dades de contacte del centre educatiu amb el qual estau interessats a dur a terme aquesta col·laboració.
Un cop signat l'acord, l'empresa o organisme juntament amb l'equip docent del centre educatiu han d'elaborar un Pla formatiu, que estableixi les condicions i objectius de l'aprenentatge. Aquest Pla defineix la durada, les tasques que realitzarà l'estudiant i, sovint, les condicions de seguretat i supervisió. L'empresa ha de proporcionar un tutor o responsable que guiï l'alumne, per tal d'assegurar que adquireixi coneixements i experiència útils per al seu futur professional.
La Formació Professional Dual en règim general implica que no existeix una relació contractual/laboral entre l'alumne i l'empresa o organisme. Tot i així, l'alumne ha de cotitzar a la Seguretat Social pels dies que realitzarà l'estada a l'empresa.
Per defecte l'acord que l'empresa o l'organisme signa amb el centre educatiu atribueix totes les obligacions vinculades amb la Seguretat Social a la Conselleria d'Educació i Universitats, que serà l'encarregada de tramitar l'alta i la baixa de l'alumne i realitzar el pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social. Si l'empresa o organisme està interessada a assumir les obligacions amb la Seguretat Social, ho ha de comunicar al centre educatiu abans de signar l'acord.
A més de la cobertura que dona la Seguretat Social a l'alumnat que realitza estades formatives en una empresa o organisme, la Conselleria d'Educació i Universitats, cada curs escolar, contracta una assegurança d'accidents i una altra de responsabilitat civil per cobrir les possibles eventualitats tan de l'alumnat com del professorat que fa el seguiment de la formació a l'empresa o organisme.
Tenint en compte que l'alumnat no té una relació laboral amb l'empresa o l'organisme, no li és d'aplicació la normativa laboral. Tot i així, l'alumnat abans d'iniciar la seva estada a l'empresa ha d'haver superat la part de la seva formació vinculada a la Prevenció de Riscos Laborals.
Acollir estudiants en pràctiques no només és una inversió en el creixement de l’empresa, sinó també una forma de contribuir al desenvolupament de la propera generació de professionals.
Actualment conviuen dos tipus d'estades en empresa o organismes:
- La Formació en empresa o organisme equiparat (FEMPO), als quals els és d'aplicació la Llei orgànica 3/2022, de 31 de març, d'ordenació i integració de la formació professional, desenvolupada pel Reial decret 659/2023, de 18 de juliol, pel qual es desenvolupa l'ordenació del Sistema de formació professional.
- La Formació en centre de treball (FCT) regulada per l'Ordre del conseller d'Educació i Cultura de 15 de juny de 2010, per la qual es regulen les pràctiques formatives en centres de treball, a les Illes Balears. Aquest tipus d'estada està en procés d'extinció, el curs 2026-2027 serà el darrer curs en què es podrà realitzar aquest mòdul, si es compleixen els requisits d'accés.