La Direcció General de Formació Professional i Ordenació Educativa de les Illes Balears impulsa diverses línies d'ajuts per millorar la qualitat i l'accessibilitat de la Formació Professional. S'ofereixen ajuts per al desenvolupament de Programes de Qualificació Inicial, adreçats a entitats que formen joves sense l'ESO per facilitar la seva inserció laboral o continuïtat educativa. També es convoquen ajuts per fomentar la FP Dual en règim intensiu, potenciant la col·laboració empresa-centre per oferir una formació més pràctica i connectada amb el mercat laboral.
CURS 2024-2025
Aquest ajut finança Programes de Qualificació Inicial (PQI) a les Illes Balears per oferir formació a joves que no han acabat l'ESO, ajudant-los a millorar les seves opcions laborals. Poden sol·licitar-lo ajuntaments, mancomunitats, ONG i entitats sense ànim de lucre amb experiència en educació. Es subvencionen les despeses de personal docent, material, transport i assegurances fins assolir el màxim concedit.
Els projectes poden tenir un cost superior a aquest màxim, però el finançament no pot superar la quantitat concedida.
La sol·licitud es fa telemàticament i el pagament es realitza en dues fases. No és compatible amb altres ajuts pel mateix projecte i les entitats beneficiàries han de complir requisits administratius i garantir un ensenyament accessible i de qualitat.
Convocatòria d'ajuts publicada al BOIB
Resolució del conseller d'Educació i Universitats per la qual es convoquen ajuts econòmics per desenvolupar programes de qualificació inicial en corporacions locals, mancomunitats de municipis, organitzacions no governamentals, associacions professionals i empresarials sense ànim de lucre i entitats d'economia social durant el curs 2024-2025 (BOIB núm. 81, de 18 de juny de 2024)
Informació general dels ajuts
Objectiu de l'ajut
Aquest ajut serveix per finançar Programes de Qualificació Inicial (PQI) a les Illes Balears, pensats per a joves que no tenen la maduresa suficient per poder cursar amb garanties un cicle formatiu de formació professional bàsica i que pertanyen a col·lectius amb necessitats específiques que no hagin obtingut el títol de graduat en ESO, i per finançar Programes de Qualificació Inicial Específics (PQIE) a les Illes Balears, adreçats a joves amb necessitats educatives especials derivades d'una discapacitat intel·lectual igual o superior al 33%, que tenguin un nivell d'autonomia personal i social que els permeti accedir a un lloc de feina i que vulguin adquirir les competències necessàries per a una inserció professional adequada.
Qui el pot demanar?
Poden sol·licitar-lo ajuntaments, mancomunitats, ONG, associacions i entitats sense ànim de lucre que tinguin experiència en educació i inclusió social. Han de garantir que els programes es facin en condicions adequades i accessibles per als alumnes.
Quants diners es poden rebre?
La quantitat total d'aquest ajut és 1.046.250 euros, i cada projecte pot obtenir fins a 58.125 euros, Aquestes despeses es poden invertir en personal docent, material didàctic, transport, assegurances i gestió del programa, i altres despeses especificades a la convocatòria.
Calendari
- Publicació de l'ajut: 18 de juny de 2024.
- Presentació de sol·licituds: Del 19 de juny al 10 de juliol de 2024.
- Valoració de les sol·licituds: Es revisen i es publiquen els resultats provisionals.
- Termini per presentar al·legacions: 10 dies hàbils.
- Acceptació de l'ajut: 8 dies hàbils després de la proposta de resolució definitiva.
- Inici dels cursos: Màxim el 16 d'octubre de 2024.
Quins requisits hi ha?
Les entitats han d'estar al dia amb Hisenda i la Seguretat Social, demostrar experiència en formació de joves i tenir instal·lacions adaptades per garantir un ensenyament de qualitat i accessible.
És compatible amb altres ajuts?
No. Si el projecte ja rep finançament d'altres administracions o entitats, aquest ajut no es podrà concedir. Si es detecta una duplicitat, es pot haver de retornar l'import rebut.
Com es paguen els diners?
L'ajut es paga en dues fases:
- Primer pagament: correspondrà a les despeses imputables i correctament justificades corresponents a les activitats subvencionades executades entre l'1 de setembre de 2024 i el 31 de gener de 2025.
- Segon pagament: correspondrà a les despeses imputables i correctament justificades corresponents a les activitats subvencionades executades entre l'1 de febrer i el 20 d'agost de 2025.
Com es fa el tràmit?
Les sol·licituds s'han de fer online a la Seu Electrònica de la CAIB, amb certificat digital, DNI electrònic o Cl@ve.
Presentació de sol·licituds
Per presentar la sol·licitud, cal fer-ho de manera telemàtica a través de la Seu Electrònica de la CAIB, utilitzant el codi SIA 3054564. Es requereix identificació amb Cl@ve, Certificat Digital o DNI electrònic. La documentació necessària ha d'adjuntar-se en el mateix tràmit. Si la sol·licitud es presenta en paper, l'Administració requerirà la seva presentació telemàtica. El termini per presentar la sol·licitud és de 15 dies hàbils des de la publicació al BOIB. Es poden consultar els detalls i el tràmit complet a la Seu Electrònica de la CAIB.
Documentació
- Còpia de la targeta d'identificació fiscal de l'entitat sol·licitant.
- Acreditació de la representació legal de la persona signant de la sol·licitud, d'acord amb la normativa vigent.
- Certificats de compliment d'obligacions tributàries amb l'Agència Tributària Estatal i la Hisenda autonòmica, així com el certificat de la Tresoreria General de la Seguretat Social. Aquests certificats no caldrà aportar-los si s'autoritza la seva consulta per part de l'Administració.
- Annex 3 degudament emplenat, amb els criteris de valoració i l'autovaloració corresponent.
- Signatura digital del document annex 6 d'aquesta Resolució, disponible en el moment de realitzar el tràmit telemàtic. Aquest document inclou les declaracions i compromisos del beneficiari.
- Projecte de formació objecte de la subvenció, que ha de complir els requisits següents:
- Ha d'incloure els continguts mínims especificats en el punt següent.
- No pot superar els 25 folis DIN A4, sense comptar la portada, l'índex ni els annexos.
- La tipografia ha de ser Arial, mida 12, amb interlineat senzill.
Termini
Del 19 de juny al 10 de juliol de 2024.
Esmena de les sol·licituds
Un vegada revisades les sol·licituds per verificar que compleixen els requisits establerts, es publica la llista d'entitats sol·licitants a la web oficial. Si es detecten errors formals o manca de documentació, es comunica a l'entitat afectada perquè faci les esmenes necessàries en un termini de tres dies hàbils. Si no es corregeixen dins del termini establert, es considera que renuncia a la sol·licitud, d'acord amb l'article 21.1 de la Llei 39/2015. Paral·lelament, es realitzen actuacions d'ofici per verificar i comprovar les dades aportades amb l'objectiu de garantir una correcta resolució del procediment, segons el que estableix l'article 16 del Text refós de la Llei de subvencions.
S'ha de presentar el document d'Esmena signat electrònicament, juntament amb els documents que considereu oportuns, mitjançant el Registre Electrònic Comú (REC).
Proposta de resolució provisional de concessió
Es proposa concedir ajuts econòmics a corporacions locals, mancomunitats, ONG, associacions professionals i empresarials sense ànim de lucre, i entitats d'economia social, segons l'Annex 1, per al desenvolupament dels programes de qualificació inicial. Les entitats interessades disposen de 10 dies hàbils per presentar al·legacions o modificar la sol·licitud inicial mitjançant el tràmit telemàtic d'al·legacions de la Seu Electrònica de la CAIB.
Termini: Del 6 al 19 de setembre de 2024
Proposta de resolució provisional de concessió
Accés a la seu electrònica per fer al·legacions.
Proposta de resolució definitiva
Es fa pública la resolució definitiva de concessió i denegació dels ajuts econòmics per al desenvolupament dels programes de qualificació inicial en corporacions locals, mancomunitats de municipis, organitzacions no governamentals, associacions professionals i empresarials sense ànim de lucre, i entitats d'economia social durant el curs 2024/2025.
Resolució definitiva
Es fa pública la Resolució del conseller d'Educació i Universitats per la qual es concedeixen ajuts econòmics per desenvolupar programes de qualificació inicial en corporacions locals, mancomunitats de municipis, organitzacions no governamentals, associacions professionals i empresarials sense ànim de lucre, i entitats d'economia social durant el curs 2024-2025.
Justificació (primer termini)
El pagament serà fraccionat i el primer pagament correspondrà a les despeses imputables i correctament justificades corresponents a les activitats subvencionades executades entre l'1 de setembre de 2024 i el 31 de gener de 2025.
Instruccions
Termini: De l'1 al 10 de febrer de 2025, ambdós inclosos.
Justificació (segon termini)
El segon pagament correspondrà a les despeses imputables i correctament justificades corresponents a les activitats subvencionades executades entre l'1 de febrer i el 20 d'agost de 2025.
Instruccions
Termini: Del 21 d'agost al 8 de setembre de 2025, ambdós inclosos.
Normativa
- Resolució del conseller d'Educació i Universitats per la qual es convoquen ajuts econòmics per desenvolupar programes de qualificació inicial en corporacions locals, mancomunitats de municipis, organitzacions no governamentals, associacions professionals i empresarials sense ànim de lucre i entitats d'economia social durant el curs 2024-2025 (BOIB núm. 81, de 18 de juny de 2024)
- Ordre de la consellera d'Educació i Cultura, d'1 de juliol de 2009, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura (BOIB núm.100, de 11 de juliol de 2009)
- Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions (BOE núm. 276 de 18 de novembre de 2003)
- Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions (BOE núm. 176 de 25 de juliol de 2006)
CURS 2023-2024
Aquest ajut finança Programes de Qualificació Inicial (PQI) a les Illes Balears per oferir formació a joves que no han acabat l'ESO, ajudant-los a millorar les seves opcions laborals. En acabar el programa els alumnes aconsegueixen la certificació d'haver superat el primer nivell dels ensenyaments per a persones adultes a les Illes Balears, i un certificat professional de nivell 1.
Poden sol·licitar-lo ajuntaments, mancomunitats, ONG i entitats sense ànim de lucre amb experiència en educació. Es subvencionen les despeses de personal docent, material, transport i assegurances fins assolir el màxim concedit.
Els projectes poden tenir un cost superior a aquest màxim, però el finançament o no pot superar la quantitat concedida.
La sol·licitud es fa telemàticament i el pagament es realitza en una sola fase, una vegada acabat el curs. No és compatible amb altres ajuts pel mateix projecte i les entitats beneficiàries han de complir requisits administratius i garantir un ensenyament accessible i de qualitat.
Convocatòria d'ajuts publicada al BOIB
Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 10 de maig de 2023 per la qual es convoquen ajuts econòmics per desenvolupar programes de qualificació inicial en corporacions locals, mancomunitats de municipis, organitzacions no governamentals, associacions professionals i empresarials sense ànim de lucre i entitats d'economia social durant el curs 2023-2024 (BOIB núm. 61, de 23 de maig de 2023)
Informació general dels ajuts
Objectiu de l'ajut
Aquest ajut serveix per finançar Programes de Qualificació Inicial (PQI) a les Illes Balears, pensats per a joves que no tenen la maduresa suficient per poder cursar amb garanties un cicle formatiu de formació professional bàsica i que pertanyen a col·lectius amb necessitats específiques que no hagin obtingut el títol de graduat en ESO, i per finançar Programes de Qualificació Inicial Específics (PQIE) a les Illes Balears, adreçats a joves amb necessitats educatives especials derivades d'una discapacitat intel·lectual igual o superior al 33%, que tenguin un nivell d'autonomia personal i social que els permeti accedir a un lloc de feina i que vulguin adquirir les competències necessàries per a una inserció professional adequada.
Qui el pot demanar?
Poden sol·licitar-lo ajuntaments, mancomunitats, ONG, associacions i entitats sense ànim de lucre que tinguin experiència en educació i inclusió social. Han de garantir que els programes es facin en condicions adequades i accessibles per als alumnes.
Quants diners es poden rebre?
La quantitat total d'aquest ajut és 1.014.750 euros, i cada projecte pot obtenir fins a 56.375 euros. Aquestes despeses es poden invertir en personal docent, material didàctic, transport, assegurances i gestió del programa, i altres despeses especificades a la convocatòria.
Calendari
- Publicació de l'ajut: 23 de maig de 2023.
- Presentació de sol·licituds: Del 24 de maig al 14 de juliol de 2023.
- Valoració de les sol·licituds: Es revisen i es publiquen els resultats provisionals.
- Termini per presentar al·legacions: 10 dies hàbils.
- Acceptació de l'ajut: 8 dies hàbils després de la proposta de resolució definitiva.
- Inici dels cursos: Màxim el 16 d'octubre de 2023.
Quins requisits hi ha?
Les entitats han d'estar al dia amb Hisenda i la Seguretat Social, demostrar experiència en formació de joves i tenir instal·lacions adaptades per garantir un ensenyament de qualitat i accessible.
És compatible amb altres ajuts?
No. Si el projecte ja rep finançament d'altres administracions o entitats, aquest ajut no es podrà concedir. Si es detecta una duplicitat, es pot haver de retornar l'import rebut.
Com es paguen els diners?
El pagament de la subvenció es farà efectiu una vegada aprovat i prèvia justificació conforme als termes de la convocatòria. Segons l'article 39 del Text refós de la Llei de subvencions, la justificació s'ha de documentar mitjançant un compte justificatiu de la despesa efectuada per part del beneficiari. A més, per rebre el pagament, és imprescindible que els beneficiaris hagin complert totes les obligacions establertes en la convocatòria.
Com es fa el tràmit?
Les sol·licituds s'han de fer online a la Seu Electrònica de la CAIB, amb certificat digital, DNI electrònic o Cl@ve.
Presentació de sol·licituds
Per presentar la sol·licitud, cal fer-ho de manera telemàtica a través de la Seu Electrònica de la CAIB, utilitzant el codi SIA 3013202. Es requereix identificació amb Cl@ve, Certificat Digital o DNI electrònic. La documentació necessària ha d'adjuntar-se en el mateix tràmit. Si la sol·licitud es presenta en paper, l'Administració requerirà la seva presentació telemàtica. El termini per presentar la sol·licitud és de 15 dies hàbils des de la publicació al BOIB. Es poden consultar els detalls i el tràmit complet a la Seu Electrònica de la CAIB.
Documentació
- Còpia de la targeta d'identificació fiscal de l'entitat sol·licitant.
- Acreditació de la representació legal de la persona signant de la sol·licitud, d'acord amb la normativa vigent.
- Certificats de compliment d'obligacions tributàries amb l'Agència Tributària Estatal i la Hisenda autonòmica, així com el certificat de la Tresoreria General de la Seguretat Social. Aquests certificats no caldrà aportar-los si s'autoritza la seva consulta per part de l'Administració.
- Annex 3 degudament emplenat, amb els criteris de valoració i l'autovaloració corresponent.
- Signatura digital del document annex 6 d'aquesta Resolució, disponible en el moment de realitzar el tràmit telemàtic. Aquest document inclou les declaracions i compromisos del beneficiari.
- Projecte de formació objecte de la subvenció, que ha de complir els requisits següents:
- Ha d'incloure els continguts mínims especificats en el punt següent.
- No pot superar els 25 folis DIN A4, sense comptar la portada, l'índex ni els annexos.
- La tipografia ha de ser Arial, mida 12, amb interlineat senzill.
Termini
Del 24 de maig al 14 de juliol de 2023
Esmena de les sol·licituds
Un vegada revisades les sol·licituds per verificar que compleixen els requisits establerts, es publica la llista d'entitats sol·licitants a la web oficial. Si es detecten errors formals o manca de documentació, es comunica a l'entitat afectada perquè faci les esmenes necessàries en un termini de tres dies hàbils. Si no es corregeixen dins del termini establert, es considera que renuncia a la sol·licitud, d'acord amb l'article 21.1 de la Llei 39/2015. Paral·lelament, es realitzen actuacions d'ofici per verificar i comprovar les dades aportades amb l’objectiu de garantir una correcta resolució del procediment, segons el que estableix l'article 16 del Text refós de la Llei de subvencions.
S'ha de presentar el document d’Esmena signat electrònicament, juntament amb els documents que considereu oportuns, mitjançant el Registre Electrònic Comú (REC).
Proposta de resolució provisional de concessió
Es proposa concedir ajuts econòmics a corporacions locals, mancomunitats, ONG, associacions professionals i empresarials sense ànim de lucre, i entitats d'economia social, segons l'Annex 1, per al desenvolupament dels programes de qualificació inicial. Les entitats interessades disposen de 10 dies hàbils per presentar al·legacions o modificar la sol·licitud inicial mitjançant el tràmit telemàtic d'al·legacions de la Seu Electrònica de la CAIB
Proposta de resolució provisional de concessió
Termini: Del 5 al 18 de setembre de 2023
Proposta de resolució definitiva
Es fa pública la resolució definitiva de concessió i denegació dels ajuts econòmics per al desenvolupament dels programes de qualificació inicial en corporacions locals, mancomunitats de municipis, organitzacions no governamentals, associacions professionals i empresarials sense ànim de lucre, i entitats d'economia social durant el curs 2023/2024.
Resolució definitiva
Es fa pública la Resolució del conseller d'Educació i Universitats per la qual es concedeixen ajuts econòmics per desenvolupar programes de qualificació inicial en corporacions locals, mancomunitats de municipis, organitzacions no governamentals, associacions professionals i empresarials sense ànim de lucre, i entitats d'economia social durant el curs 2023-2024.
Justificació
El compte justificatiu s'ha de presentar, com a tard, el 6 de setembre de 2024.
Termini: Del 20 d’agost al 6 de setembre de 2024, ambdós inclosos.
Normativa
- Resolució del conseller d'Educació i Formació Professional de 10 de maig de 2023 per la qual es convoquen ajuts econòmics per desenvolupar programes de qualificació inicial en corporacions locals, mancomunitats de municipis, organitzacions no governamentals, associacions professionals i empresarials sense ànim de lucre i entitats d'economia social durant el curs 2023-2024 (BOIB núm. 61, de 23 de maig de 2023)
- Ordre de la consellera d'Educació i Cultura, d'1 de juliol de 2009, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura (BOIB núm.100, de 11 de juliol de 2009)
- Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions (BOE núm. 276 de 18 de novembre de 2003)
- Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions (BOE núm. 176 de 25 de juliol de 2006)